Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

4ο δελτιο γεωργικων προειδοποιησεων ολοκληρωμενης φυτοπροστασιας στη βαμβακοκαλλιεργεια της Π.Ε. Σερρών

Αναρτήθηκε: Aug 29, 2015 από serrestv2 στην κατηγορία: Αγροτικά προβολές: 452 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

ΣΤΟΧΟΙ

Στόχος του Δελτίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας  και την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

 

2.      ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

            Η άνοδος των θερμοκρασιών που  ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου (αναφερθήκαμε στο προηγούμενο δελτίο μας), κορυφώθηκε στην τελευταία εβδομάδα του μήνα (μέγιστες θερμοκρασίες 38-41ο C) και συνεχίστηκε με αίθριο καιρό μέχρι τις 20 Αυγούστου. Από τις 14 Αυγούστου σημειώθηκαν απογευματινές νεφώσεις που κατέληξαν σε κάποιες τοπικές βροχές. Στο τετραήμερο 20-23 Αυγούστου, είχαμε γενικευμένες βροχοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Από τις 25 Αυγούστου η θερμοκρασία ανέβηκε πάλι (μέγιστες 30-32 ο C) και έτσι ζεστός και αίθριος παραμένει ο καιρός και ανάλογη  προβλέπεται η εξέλιξή του τις επόμενες μέρες.

            Ο αίθριος καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες που διήρκεσαν επί 50 συνεχείς ημέρες, περίπου, βοήθησαν στην πρωίμηση και την καλή καρπόδεση των βαμβακοφυτειών, που ολοκλήρωσαν, πλέον, τον κύκλο της καρποφορίας. Όπως είναι γνωστό, για την περιοχή μας, σίγουρη παραγωγή μπορούν να θεωρούνται τα χτένια που έχουν γίνει λουλούδια μέχρι τις 15-20 Αυγούστου – θα είναι ανοιχτά καρύδια στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, περίπου. Οψιμότερα χτένια συγκομίζονται μόνο αν επικρατήσει πολύ ευνοϊκός καιρός το φθινόπωρο και αργήσει ο πρώτος παγετός. Σε τέτοιες, ευνοϊκές συνθήκες, ελπίζουν οι παραγωγοί μας που έσπειραν πολύ όψιμα στις πλημμυρισμένες περιοχές.

            Σε όλο αυτό το διάστημα (από το προηγούμενο δελτίο μας στις 23/7), οι παραγωγοί ασχολήθηκαν κυρίως με τα ποτίσματα και την εφαρμογή ανασχετικών, όπου χρειάζονταν. Δεδομένου του μεγάλου, πλέον, κόστους της άρδευσης, ήταν πολύ ευεργετικές οι βροχές του τετραημέρου που προαναφέρθηκε (20-23/8), που πρόσφεραν δωρεάν ένα πότισμα, που στα περισσότερα χωράφια θα είναι και το τελευταίο. Ήλθαν σε μια κρίσιμη φάση κατά την οποία, λόγω οικονομικής εξάντλησης, θα παραλείπονταν σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το τελευταίο πότισμα, το οποίο είναι πολύ κρίσιμο για την ποσοτική απόδοση και την ποιότητα του σύσπορου βαμβακιού (ολοκλήρωση της θρέψης- πάχυνση των ινών).

 

3.      ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες προνύμφες της 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο δελτίο, ενημερώσαμε έγκαιρα τους βαμβακοπαραγωγούς για την εμφάνιση της  2ης γενιάς, καθώς και τη σωστή αντιμετώπισή της. Κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης, μοιράζοντας, σε όλα τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά, το σχετικό φυλλάδιο που εκδώσαμε και συζητώντας με τους παραγωγούς, προκειμένου να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αξιοποιήσουν τα ωφέλιμα έντομα που διέσωσαν με την αποφυγή των ψεκασμών. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήσαμε και 6 βραδινές ενημερωτικές συναντήσεις, στα μεγάλα βαμβακοπαραγωγικά χωριά.

Η γενιά διήρκεσε μέχρι τις 18-20 Αυγούστου, εξελίχθηκε σχετικά ομαλά, με πληθυσμούς κάπως ψηλότερους από μια «ήσυχη» χρονιά. Μεγαλύτεροι πληθυσμοί  παρατηρήθηκαν στα χωράφια των λίγων παραγωγών που είχαν ψεκάσει για την πρώτη γενιά. Η  πλειοψηφία των  παραγωγών ακολούθησαν και φέτος τις υποδείξεις μας, παρέμειναν σχετικώς ψύχραιμοι, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για τον χημικό ψεκασμό. Τελικά, όλοι, σχεδόν, οι παραγωγοί προχώρησαν σε χημική καταπολέμηση. Όσοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και έκαναν τον πρώτο ψεκασμό μεταξύ 3-7 Αυγούστου, αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την προσβολή με αυτό τον μοναδικό ψεκασμό (είχαμε παραγωγούς που καθυστέρησαν την πρώτη επέμβαση και μέχρι τις 10-12 Αυγούστου). Όσοι βιάστηκαν και ψέκασαν με την εμφάνιση των πρώτων σκουληκιών, στις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, στερήθηκαν νωρίς την βοήθεια των ωφελίμων εντόμων, χρειάστηκε σε 10, περίπου μέρες, να κάνουν  δεύτερο ψεκασμό και είχαν στο τέλος και πιο σημαντικές ζημιές.

Πολύ λίγοι παραγωγοί δεν έκαναν κανένα ψεκασμό. Θα μπορούσε να είναι περισσότεροι αν επικρατούσε η αναγκαία ψυχραιμία, επιδίωξη δύσκολη μέσα στην ψυχολογία που διαμορφώνεται κάθε Αύγουστο, κυρίως από την δράση των «αντίρροπων δυνάμεων» αλλά  και την συμπεριφορά μεταδοτικού πανικού που παρατηρείται μεταξύ των παραγωγών.

Τετράνυχος:  Κάποιες περιοχές ταλαιπωρήθηκαν από αξιοσημείωτη προσβολή τετρανύχου.

 

4,   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

 Εν αναμονή της τρίτης γενιάς, που δεν είναι επικίνδυνη, όπως η γενιά του Αυγούστου, εκδώσαμε σχετικό φυλλάδιο, που θα μοιράσουμε στους παραγωγούς (το επισυνάπτουμε).

 

 Επισυνάπτεται: Το φυλλάδιο για την 3η γενιά.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΤΗΣ  3ης ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας την παρακάτω ανακοίνωση:

 

Tις επόμενες μέρες θα εμφανιστεί στο βαμβάκι η τρίτη γενιά του πράσινου σκουληκιού, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Η γενιά αυτή δεν είναι επικίνδυνη, όπως η γενιά του Αυγούστου και ελάχιστες φορές (σε επιδημικές χρονιές), έχει προκαλέσει κάποιες, μικρές ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια τού νομού μας.

Κάποια προσοχή χρειάζεται στις όψιμες, τρυφερές φυτείες, τις οποίες θα προτιμήσει για να γεννήσει τα αυγά της η πεταλούδα του σκουληκιού.

Και σ΄ αυτή την γενιά, ισχύει ο γνωστός κανόνας:

Ψεκασμό με εντομοκτόνο κάνουμε μόνο αν η φυτεία μας φθάσει να έχει ένα ζωντανό σκουλήκι σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι βαμβακοπαραγωγοί να απευθύνονται στους γεωπόνους της Διεύθυνσής μας.



Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.