Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: Έγγραφο διαμαρτυρίας για το ταφικό Μνημείο της Αμφίπολης

Αναρτήθηκε: Jan 20, 2016 από serrestv2 στην κατηγορία: Διάφορα Τα δικά σου Άρθρα προβολές: 437 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Αξιότιμοι,

Κύριε Δήμαρχε, Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

            Όταν η Αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το ασυνήθιστο και θαυμαστό ταφικό μνημείο στην ιερή γη της Μακεδονίας στον χώρο της Αρχαίας Αμφίπολης προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

         Η χαρισματική αρχαιολόγος κ. Αικατερίνη Περιστέρη μαζί με την εξαιρετική ανασκαφική της ομάδα με πολύ υπομονή και καρτερία προχωρούσαν στην ολοκλήρωση αποκαλύψεως του ταφικού μνημείου στο χώρο της ανασκαφής της Αμφιπόλεως, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ελλαδικού χώρου, στο νότιο άκρο του Νομού Σερρών. Μας έκανε περήφανους και μας γέμισε αισιοδοξία στα δύσκολα αυτά χρόνια που πορευόμαστε εμείς οι Σερραίοι. Και ενώ οι εργασίες για την αποκάλυψη του μνημείου προχωρούσαν κανονικά, με την αλλαγή της Κυβερνήσεως σταμάτησε ξαφνικά η χρηματοδότηση και το έργο έμεινε στη μέση και χάθηκε το πολύτιμο καλοκαίρι που ήταν απαραίτητο να προχωρούν ασταμάτητα να αποκαλυφθεί το μνημείο, να συντηρηθεί και να υποστηλωθεί, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του χειμώνα και το μνημείο να

- 1 -

πάθει κάτι το ανεπανόρθωτο. Και αντί να συμπαρασταθούν στο δύσκολο και επίπονο αυτό έργο στην κ. Αικατερίνη Περιστέρη και την ανασκαφική της ομάδα, να υπεραμυνθούν το αληθές και την ελληνικότητα του μνημείου, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος κήρυξε έναν ανελέητο πόλεμο κατά της κας Αικατερίνης Περιστέρη, που αυτή υποστήριζε πως είναι το μνημείο αυτό στο τέλος του 4ου αιώνα π.χ., ενώ αυτοί λέγανε πως το μνημείο είναι του 1ου αιώνα π.χ. και είναι ρωμαϊκό.

         Το αληθές είναι ότι το μνημείο αυτό σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη με εντολή του Αλεξάνδρου να σχεδιαστεί “μνημείο λατρείας νεκρού ήρωα”, για τον ήρωα Ηφαιστίωνα. Αντιρρησίες και σκεπτικιστές ερμηνεύουν διαφορετικά από ότι είναι η πραγματικότητα, θάβοντας το λαμπρό αυτό μνημείο, ενώ με στοιχεία η κ. Αικατερίνη Περιστέρη και η ανασκαφική ομάδα, μας δίνει τη μορφή του Μακεδόνα ήρωα Ηφαιστίωνα.

         Και έχουμε τις δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού Ξυδάκη να μας λέει “η ανασκαφή έλαβε οικονομικές βοήθειες και δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον Ελλαδικό χώρο που έλαβαν τέτοια υποστήριξη και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται υποστήριξη”. Τον πληροφορώ ότι τέτοιο μεγάλο ταφικό μνημείο δεν υπάρχει άλλο το 2014 μ.χ. που να προκαλεί, αν και ημιτελές δεν αποκαλύφθηκε ολόκληρο, τον παγκόσμιο θαυμασμό και είναι η μεγαλύτερη ανασκαφή για το έτος 2014 προβάλλοντας τον Ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως, διογκώνει το τουριστικό ρεύμα της Ελλάδος φέρνοντας πλούτο στην περιοχή της Σερραϊκής γης.

         Την συμπαράστασή τους προς την Αρχαιολόγο κ. Αικατερίνη Περιστέρη και την ανασκαφική της ομάδα, την δίνουν απλόχερα, η Υπουργός  Μακεδονίας  –  Θράκης κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο νέος Βουλευτής  του  Νομού   Σερρών  κ.  Κωνσταντίνος  Καραμανλής  και  ο

- 2 -

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Παπαβασιλείου Βασίλειος, που για την πράξη τους αυτή τους επαινούμε. Ντροπή προς το Υπουργείο Πολιτισμού του κ. Ξυδάκη και της κας Μαρίας Βλαζάκη για αυτά που έγραψαν και είπαν κατά της ελληνικότητας του μνημείου και κατά της εντιμοτάτης αρχαιολόγου Αικατερίνης Περιστέρη και της ανασκαφικής της ομάδας. Επιστρατεύοντας την Προϊσταμένη των Αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας Αγγελική Κοτταρίδου και την Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη και να υπογράφουν ένα πόρισμα κατά μιας μακεδονικής μοναδικής στον κόσμο ανασκαφής. Αυτά καταγγέλλει ο Αντιπρόεδρος της Πανμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Στέργιος Κυριμλής και κάνει λόγο για ανθελληνισμό και προδοσία για όσους συμμετείχαν στο πόρισμα αυτό παρουσιάζοντας τον μακεδονικό τάφο της Αμφιπόλεως ως ρωμαϊκό μνημείο. Ντροπή.

         Σύμφωνα με αυτά που έγραψαν οι Αρχαίοι Ιστορικοί ο Αρειανός, ο Πλούταρχος, ο Αριστόβουλος Αριστοβούλου, στρατηγός και ιστορικός του Αλεξάνδρου, ο Δούρης, ο Διόδωρος, ο Χάρης, ο Απολλόδωρος κ.α., την άνοιξη του 324 π.χ. πέθανε ξαφνικά στα Εκβάτανα της Μηδείας, επαρχίας της Περσικής Αυτοκρατορίας, ο Ηφαιστίωνας, καταγόμενος από την Πέλλα της Μακεδονίας, παιδικός φίλος του Αλεξάνδρου, ο οποίος ακολούθησε τον Αλέξανδρο στην εκστρατεία για την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας, με το αξίωμα του χιλίαρχου, ήταν δε ο δεύτερος στην τάξη μετά τον Αλέξανδρο, ήταν ο άλλος Αλέξανδρος.          Όταν πληροφορήθηκε ο Αλέξανδρος τον θάνατο του Ηφαιστίωνα παραφρόνησε, έπαθε σοκ και έκανε ακατανόμαστες πράξεις για τον χαρακτήρα του. Διότι ο Αλέξανδρος είναι ο μεγαλύτερος στρατηλάτης στην ιστορία των πολέμων όλων των εποχών.

- 3 - 

         Καταρχάς σταύρωσε τον γιατρό του Ηφαιστίωνα τον Γλαυκία, διότι θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον θάνατό του και έκανε και άλλες θλιβερές πράξεις. Μετά από λίγες ημέρες αφού ηρέμησε έστειλε το νεκρό σώμα του Ηφαιστίωνα με τον στρατηγό Περδίκα στην Βαβυλώνα, δείνοντας εντολή να ετοιμάσουν την πυρά για να καεί το νεκρό σώμα του Ηφαιστίωνα, όπως έκανε ο Αχιλλέας στον Τρωϊκό Πόλεμο για τον νεκρό του φίλο Πάτροκλο, διοργανώνοντας αγώνες και ότι άλλο άρμοζε για να τιμήσουν τον ήρωα πλέον Ηφαιστίωνα, διότι το μαντείο του Άμωνος Διός όταν ρωτήθηκε από τον Αλέξανδρο πως πρέπει να τιμούν πλέον τον Ηφαιστίωνα, ο χρισμός ήταν “ο Ηφαιστίων να τιμάτε ως ήρωας”. Κατόπιν κάλεσε όλους τους διακεκριμένους τεχνίτες από την Ελλάδα και διαλέγοντας τον καλύτερο τον Στασικράτη και του ζήτησε να του εκφράσει την γνώμη του για το μνημείο που θα γινότανε για τον ήρωα Ηφαιστίωνα. Ο Στασικράτης του είπε τα εξής: “Αν ο βασιλιάς μου επιτρέψει να σκαλίσω το όρος Άθως και να δώσω τον μορφή του Ηφαιστίωνα αυτό που θα έμενε στους αιώνες και θα κατασκεύαζε το άγαλμα του Ηφαιστίωνα”. Την πρόταση αυτή του Στασικράτη την απέρριψε ο Αλέξανδρος. Κατόπιν κάλεσε τον Δεινοκράτη τον Αρχιτέκτονα της εκστρατείας και του έδωσε εντολή να σχεδιάσει ένα τετράπλευρο κτίριο με πέντε ορόφους μήκος 180 μέτρα και ύψος 130 πήχες και σε κάθε όροφο να έχει παραστάσεις Τρωϊκού πολέμου αξίας πάνω από δέκα χιλιάδες τάλαντα. Και σύμφωνα με τον ιστορικό Διόδωρο έδωσε εντολή στον Δεινοκράτη να σχεδιάσει “μνημεία λατρείας νεκρού ήρωα”. Και παρείγκειλε στον Κλεομένη, στον άρχοντα της ανατολικής Αιγύπτου, αξίωμα που του έδωσε ο Αλέξανδρος, να ιδρύσει δύο “μνημεία λατρείας νεκρού ήρωα”, ένα στην Αλεξάνδρεια και ένα στην νησίδα Φάρο, μεγάλων διαστάσεων.

- 4 -

         Οι στρατηγοί και φίλοι του Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα ήταν:  ο Νέαρχος, που στην επιστροφή από την Ινδία στην Περσία, ο Αλέξανδρος τον έκανε ναύαρχο, ο οποίος διαπλέοντας μέρος του Ινδικού Ωκεανού, από τα Πάταλα της Ινδίας στον Περσικό κόλπο, μεταφέροντας μεγάλο μέρος του στρατού του Αλεξάνδρου στην Περσία. Άλλος επιφανής στρατηγός επίσης ήταν ο Λαομέδων, ο οποίος επειδή γνώριζε βαρβαρικές διαλέκτους ήταν πάντα κοντά στον Αλέξανδρο και ως διερμηνέας. Άλλος σημαντικός αιτέρος και στρατηγός της εκστρατείας ήταν και ο Απολλόδωρος. Και τέταρτος ήταν ο τριηράρχης Ανδροσθένης ο γυιός του Καλλιστράτη. Οι εν λόγω επιφανείς άνδρες οι οποίοι κατείχαν μεγάλα αξιώματα στην στρατιά του Αλεξάνδρου και στα συμπόσια του Αλεξάνδρου συμμετείχαν μαζί και με τον Ηφαιστίωνα και γίνανε φίλοι μαζί του. Και γνωρίζοντας την επιστήθια φιλία του Αλεξάνδρου με τον Ηφαιστίωνα, ο σεβασμός, η αγάπη τους για τον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα εξακολουθούσε να είναι πολύ μεγάλος και μετά τον θάνατό τους φεύγοντας από την Περσία και ερχόμενοι στην Αμφίπολη θα πήραν τα σχέδια του Δεινοκράτη

τα μνημεία λατρείας νεκρού ήρωα” και με μεγάλο πλούτο θα θέλησαν να εκτελέσουν την μεγάλη επιθυμία του Αλεξάνδρου και να κατασκευάσουν το μνημείο για τον νεκρό μακεδόνα ήρωα Ηφαιστίωνα στα ιερά χώματα της Μακεδονίας.

         Είναι γνωστό αυτά που έγραψαν οι αρχαίοι ιστορικοί Αριανός, Πλούταρχος και Αριστόβουλος Αριστοβούλου, ο ιστορικός και στρατηγός της εκστρατείας του Αλεξάνδρου, που έζησε όλα τα θλιβερά γεγονότα της εποχής εκείνης.

         Ο Ηφαιστίων πέθανε την άνοιξη του 324 π.χ. στα Εκβάτανα της Μηδείας και  μετά  από  λίγους  μήνες  πέθανε και ο Αλέξανδρος την 10η

- 5 -

Ιουνίου 323 π.χ. και δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει αυτά που ήθελε για τον φίλο του και ήρωα Ηφαιστίωνα για την παντοτεινή του μνήμη. Και ίσως αποφάσισαν να κατασκευάσουν το εν λόγω “μνημείο λατρείας νεκρού ήρωα” και με την βοήθεια του στρατηγού Αντίγονου, που αργότερα έγινε βασιλιάς της Φρυγείας και της Λυκείας, έχοντας μεγάλη δύναμη να επιβάλλουν την γνώμη τους και την θέλησή τους στον βασιλιά της Θράκης τον Λυσεία. Κανονικά ο Ηφαιστίων έπρεπε να ταφεί στην Πέλλα, αλλά εκεί κυβερνούσε ο εχθρός του Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα ο Κάσσανδρος με τον πατέρα του τον Αντίπατρο και ήταν αδύνατο να μεταβούν στην Πέλλα. Για τον λόγο αυτό τον θάψανε στα ιερά χώματα της Μακεδονίας, στην Αμφίπολη.

         Επειδή κανείς από τους αρχαίους ιστορικούς ακόμη και ο Αριστόβουλος Αριστοβούλου, ο οποίος ήταν ο ιστορικός και στρατηγός της εκστρατείας του Αλεξάνδρου για την κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος έζησε από κοντά τα θλιβερά γεγονότα των θανάτων του Ηφαιστίωνα και του Αλέξανδρου τα έτη 324 π.χ. και 323 π.χ. αντίστοιχα, δεν μας έγραψε που έγινε η ταφή της τέφρας του Ηφαιστίωνα και ούτε οι σύγχρονοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι εικάζουν και ομιλούν με πιθανότητες, χωρίς να έχουν ένα αποδεικτικό στοιχείο και μόνο η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και η ανασκαφική της ομάδα μιλούν για σημάδια του Ηφαιστίωνος και του Αντίγονου που βρέθηκαν στο εν λόγω μνημείο που μας δίνει την μορφή του Ηφαιστίωνος.

         Και εμείς, σαν  Σερραίοι Μακεδόνες, έχουμε μεγάλη υποχρέωση να υπεραμυνθούμε το μνημείο της Αμφιπόλεως, ως Μακεδονικό Μνημείο, διότι είναι η ιστορία μας και είναι μεγάλη τιμή για εμάς τους Σερραίους που βρίσκεται το εν λόγω μνημείο στην Σερραϊκή γή. Και θέλω να πιστεύω “το μνημείο λατρείας του νεκρού ήρωα”, είναι του Ηφαιστίωνα.

- 6 -

         Και εάν αυτή η Μακεδονική γη είχε φωνή να φωνάξει, θα φώναζε δυνατά “φτάνει πια ανθέλληνες”.

 

Ο ΣΥΝΤΑΞΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

 


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.