Καμία ουσιαστική
απάντηση για το μεγάλο πλήγμα, που δέχεται η ελληνική γαλακτοπαραγωγός
κτηνοτροφία από την Απόφαση της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει, για πρώτη φορά, τη
χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, δεν έδωσε ο
Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου Βουλευτή Σερρών της ΝΔ κ. στη
Φωτεινή Αραμπατζή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης
Ερώτησής της στη Βουλή.
Η κ. Αραμπατζή
επανερχόμενη σε ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο ήδη από τον Απρίλιο του 2016 είχε
αναδείξει με σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, υπογράμμισε ότι η
παραχώρηση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της αποκλειστικότητας της χρήσης του
νωπού, άρα ελληνικού γάλακτος, στο ελληνικό γιαούρτι, με την
τροποποίηση του άρθρου 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, αλλοιώνει το διαφορικό πλεονέκτημα
του εξαιρετικού ελληνικού γιαουρτιού, απομειώνει δραματικά την παραγωγικότητα
των Ελλήνων κτηνοτρόφων και ευνοεί τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από τις χώρες
της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Χώρες, που όπως τόνισε, έχουν τη δυνατότητα
να «πνίξουν» την ελληνική αγορά με γάλα, ιδιαίτερα έπειτα και από την κατάργηση
των ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος στα κράτη – μέλη της ΕΕ τον Μάρτιο του
2015.
Η Σερραία βουλευτής κατηγόρησε
την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι απεμπολεί στην πράξη την
"ελληνικότητα" ως προς την πρώτη ύλη του γιαουρτιού εντάσσοντας στην
παραγωγή του τόσο το
παστεριωμένο όσο και ακόμη χειρότερα τη σκόνη γάλακτος, άρα το ξένο γάλα. Προσπαθεί
δε να «χρυσώσει
το χάπι», μιλώντας για ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και για
πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή, όταν ο Κανονισμός ΕΕ 1169/2011 δεν προβλέπει
καμία υποχρεωτική σήμανση χώρας προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά
προϊόντα και όταν στα ελληνικά σύνορα πραγματοποιούνται ελλιπέστατοι έλεγχοι
και γίνεται όργιο παραεμπορίου και λαθρεμπορίου με ξένο γάλα, που «βαφτίζεται»
ελληνικό.
«Πώς άραγε θα
διασφαλίσετε εσείς την υποχρεωτική σήμανση, της χώρας καταγωγής; Τι είδους
ελέγχους θα κάνετε; Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Ιταλική Κυβέρνηση έχει
καταθέσει σχέδιο Απόφασης υποχρεωτικής σήμανσης της χώρας καταγωγής. Εσείς τί
έχετε κάνει σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.;» ρώτησε η Σερραία
βουλευτής.
Τόνισε δε ότι η παραχώρηση
της «ελληνικότητας» του γιαουρτιού, ενός προϊόντος με ισχυρό brand name
και εξαγωγική αξία, που ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια ευρώ κατατάσσοντάς το μεταξύ
των κορυφαίων εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων και μιας δυνητικής παγκόσμιας αγοράς
6 δις δολαρίων είναι "βούτυρο στο ψωμί" για χώρες
όπως η Τσεχία. Για πρώτη φορά, χώρα της ΕΕ, χωρίς ντροπή διεκδικεί τη χρήση του
όρου "Greek Yogurt" στα προϊόντα της με σχέδιο, που κατέθεσε στην ΕΕ,
στηρίζοντας την επιχειρηματολογία της στην πατέντα παραγωγής και όχι στην
«ελληνικότητα» της πρώτης ύλης.
Η κ. Αραμπατζή επισήμανε
ότι όσα η Κυβέρνηση Σαμαρά πεισματικά αρνήθηκε, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα παραδίδει
άνευ όρων.
«Η ΝΔ είχε απορρίψει
σθεναρά την οποιαδήποτε αποδοχή χρήσης σκόνης γάλακτος στο ελληνικό γιαούρτι
διατηρώντας έτσι την υψηλή ποιότητα του συγκεκριμένου εμβληματικού ελληνικού
γαλακτοκομικού μας προϊόντος. Όπως είχε απορρίψει και το γάλα 11 ημερών,
κρατώντας πεισματικά τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος στις 7 ημέρες και
προασπίζοντας την ελληνική γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία» σημείωσε.