Τα εδέσματα που καταναλώνονται αυτή
την περίοδο ανήκουν στα ευαλλοίωτα τρόφιμα, γι’ αυτό η αγορά τους πρέπει να
γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Κεφαλόποδα ( χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)
Για τα νωπά προσέχουμε:
Ø Την οσμή : θα πρέπει να είναι η οσμή
της θάλασσας και όχι αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
Ø Την επιφάνεια του σώματος: θα πρέπει
να είναι υγρή και γυαλιστερή .
Ø Τα πλοκάμια-βεντούζες : θα πρέπει να
είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
Ø Την σάρκα: θα πρέπει να είναι
συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Ø Τα μάτια: θα πρέπει να είναι
γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα πρέπει να
γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμόρφωση του περιεχομένου
και με ένα απαλό στρώμα πάγο επάνω του. Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο
πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
Δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα
πρέπει να είναι ζωντανά.
Όσον αφορά στα:
Ø κελύφη: θα πρέπει να είναι κλειστά και να
ανοίγουν πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω
στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
Ø περιεχόμενο: πρέπει να είναι υγρό,
καθαρό και άοσμο.
Ø σάρκα: πρέπει να είναι υγρή, γερά
προσκολλημένη στο κέλυφος. Να παρατηρείται αντίδραση συστολής του σώματος του
οστρακοειδούς με τσίμπημα καρφίτσας ή έγχυσης σταγόνων λεμονιού.
Τα αποκελυφωμένα μύδια συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές
σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει
υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης
πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την μέρα της αποκελύφωσης.
Μαλακόστρακα (
γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει:
Ø Η οσμή να είναι ευχάριστη (
θάλασσα).
Ø Τα πόδια τους να είναι στερεά
κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
Ø Η μεμβράνη του θώρακα να είναι
τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
Ø Οι οφθαλμοί να γεμίζουν την κόγχη
των ματιών.
Ø Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι
ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Τα όστρακα
στα μπαγιάτικα είναι ξηρά και γλοιώδη.
Ø Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις
στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και
για τα φρέσκα.
Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους
να είναι ζωντανοί.
Κονσέρβες ιχθυηρών
Για τις κονσέρβες ιχθυηρών οι
καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην έχουν
εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου, να διαβάζουν
προσεκτικά τις ενδείξεις συσκευασίας, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης.
Θα πρέπει επίσης να δίνεται
ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης
συσκευασίας ή της κονσέρβας, και μετά το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των
εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.
Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα
ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Για τον ταραμά η
αλλοίωση φαίνεται από την μούχλα, την ξήρανση και την τάγγιση.
Τέλος, είναι προτιμότερη η αγορά του
τυποποιημένου χαλβά.
O
Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Λεωνίδας Β. Βαρούδης