Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Ομιλία Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικωστα στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη

Αναρτήθηκε: Sep 19, 2016 από serrestv2 στην κατηγορία: Ελλάδα Κόσμος Πολιτικά προβολές: 637 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Κυρίες και κύριοι.

Όσο και αν ανατρέξει κανείς στην Ιστορία, ανάλογης έντασης και κλίμακας προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δεν θα συναντήσει

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με πρωτοφανείς ανθρωπιστικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει, τόσο τα σύνθετα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα, όσο και την πορεία της πολιτικής ενοποίησής της.

Είναι αναμφίβολα η περίοδος των μεγάλων προκλήσεων για την Ευρώπη.

Και ο τρόπος που θα διαχειριστεί αυτές τις μεγάλες προκλήσεις, θα καθορίσει τελικά και την ίδια την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα πράγματι, δοκιμάζονται η αρχιτεκτονική και το αξιακό σύστημα, πάνω στο οποίο εδραιώθηκε η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δοκιμάζονται οι αρχές και οι αξίες μας. Δοκιμάζεται η συνοχή και η ενότητά μας. Δοκιμάζονται οι αντοχές της ίδιας της Δημοκρατίας μας.

Και παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση εξασφάλισε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την κοινωνική ευημερία για δεκαετίες, τα συσσωρευμένα ζητήματα των τελευταίων ετών, κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, γεγονός που εκμεταλλεύονται σήμερα ακραίες ομάδες, ευρωσκεπτικιστών και λαϊκιστών.

Ειδικά στο προσφυγικό, στο μεγάλο ζήτημα που συζητούμε σήμερα, ένα πεδίο που οι ευρωσκεπτικιστές θεωρούν προνομιακό γι’ αυτούς, πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε την αποφασιστικότητα και το σχέδιο να το διαχειριστούμε σωστά και αποτελεσματικά.

 

Κυρίες και κύριοι.

 

Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη, οι βαθιά δημοκρατικοί πολίτες, ούτε υπήρξαν, ούτε φυσικά έγιναν σήμερα εξτρεμιστές. Είναι ρεαλιστές, έντιμοι και σκληρά εργαζόμενοι, που όμως αγωνιούν για τις εξελίξεις και το μέλλον.

Κατ’ αρχήν λοιπόν, τους οφείλουμε μια παραδοχή, την οποία δεν πρέπει να φοβόμαστε να την κάνουμε ξεκάθαρα και δημόσια.

Είναι γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να πείσει τους πολίτες ότι οι πρόσφυγες δεν αποτελούν απειλεί για το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα.

Δεν κατάφερε να τους εξηγήσει επαρκώς ότι υπάρχει έλεγχος της κατάστασης, καθώς και εφαρμογή του σχεδίου για την αντιμετώπισή της.

Δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους φόβους τους, και ότι δεν θα αναγκαστούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, δεν θα χρειαστεί να υπαναχωρήσουμε από τις αρχές και τις αξίες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα οφείλει να αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και όλοι εμείς, ως αιρετοί στο ανώτατο θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης στην ΕΕ, ότι εκείνοι που ανταποκρίθηκαν άμεσα ήταν, στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, ήταν οι απλοί πολίτες, που βοήθησαν με ό,τι μέσα διέθεταν, στην υποδοχή των προσφύγων.

Για παράδειγμα , εδώ στην Ελλάδα, αξίζει να αναγνωρίσουμε την αυτοθυσία των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, που συνέβαλλαν στη διάσωση ανθρώπων, αλλά και την ανθρωπιά των κατοίκων εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία, στο Κιλκίς, και την Ειδομένη που άνοιξαν τα ίδια τους τα σπίτια στους πρόσφυγες.

Οι άνθρωποι αυτοί, στα σύνορα της Ελλάδας, στα σύνορα της Ευρώπης, έδωσαν παραδείγματα αληθινού ηρωισμού και ανθρωπισμού.

Οι άνθρωποι αυτοί μας έκαναν υπερήφανους ως Έλληνες και ως Ευρωπαίους.

 

Κυρίες και κύριοι.

 

Πλέον, προτεραιότητα είναι να εστιάσουμε στο τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και εδώ υπάρχουν δύο άξονες:

Πρώτος άξονας, μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται ομαλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Και η ομαλή εφαρμογή εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας, η εμπέδωση του αμοιβαίου σεβασμός μεταξύ των κοινοτήτων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής.

Δεύτερος πυλώνας, η πλήρης διασφάλιση των τεσσάρων θεμελιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και των προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα είναι η προστασία και η διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Τρίτος πυλώνας, ο διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, καθώς και η παροχή ασύλου, αφενός στους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πολιτικές διώξεις με απειλή κατά της ζωής τους και αφετέρου στους πρόσφυγες που προέρχονται από περιοχές όπου υπήρξαν φυσικές καταστροφές ή βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου.

Τέταρτος πυλώνας, η μηδενική ανοχή και η αποφασιστική αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως η στενή ευρωπαϊκή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση οργανωμένων ή και μεμονωμένων πυρήνων τρομοκρατών.

Έρχομαι τώρα στο δεύτερο άξονα, που είναι η συμμετοχή στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Αυτός είναι και ο πυρήνας της σημερινής μας συνεδρίασης.

 

Κυρίες και κύριοι.

 

Από την πρώτη στιγμή, που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, βρεθήκαμε κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή, όμως δεν διαθέταμε και ακόμα και σήμερα δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλλουμε καθοριστικά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως: η στέγαση και η διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, η πλήρης προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η κοινωνική ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού με την ένταξή τους στις δομές εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Είναι λοιπόν, κομβικό – και αυτή είναι πάγια θέση μου – να δοθεί στις Περιφέρεις, απ’ ευθείας και άμεση πρόσβαση στους χρηματοδοτικούς πόρους:

-Του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

-Του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

-Και του Χρηματοδοτικού Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης.

Άλλωστε, οι Περιφέρειες διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, καθώς όπως γνωρίζετε, χρηματοδοτούνται απ’ ευθείας, μεταξύ άλλων από:

-Το Ευρωπαϊκό Ταμείο  Περιφερειακής Ανάπτυξης.

-Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

-Και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.

Η απ’ ευθείας χρηματοδότηση των Περιφερειών έχει μάλιστα ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που εδράζεται στην δυνατότητα που έχουμε, να καταρτίσουμε συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, κάτι που σημαίνει:

Πρώτον, ότι διαχείριση θα γίνεται στη βάση της νομοθεσίας, των κανόνων και των προτύπων που διέπουν τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και άρα δεν θα υπάρχουν σκοτεινά σημεία ως προς τη διαχείριση των πόρων.

Δεύτερον, θα υπάρχουν ανά πάσα στιγμή, μετρήσιμα αποτελέσματα και δείκτες αποτελεσματικότητας των ενεργειών και των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν.

 

Κυρίες και κύριοι.

 

Κλείνω, με το πιο σημαντικό ζήτημα, την εφαρμογή στην πράξη της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη βάση αυτών των αδιαπραγμάτευτων αρχών,  καθώς και στη βάση της κοινής ευθύνης που έχουμε όλες οι χώρες να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα, πρέπει άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή, ένα υλοποιήσιμο και αποδοτικό σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες, ανάλογα με τον πληθυσμό σε κάθε μια από αυτές.

Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος.

Κι όμως, αυτή τη στιγμή, όχι μια ολόκληρη χώρα, αλλά μία Περιφέρεια μόνη της και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σηκώνει δυσανάλογο βάρος από αυτό που η ίδια αντέχει.

Σκεφτείτε το εξής: Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ολόκληρες χώρες στην Ευρώπη, που έχουν υποδεχτεί και φιλοξενούν λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες από όσους φιλοξενεί μόνη της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην απευκταία περίπτωση μάλιστα, που δεν λειτουργήσει σωστά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αλλά και στην αδιανόητη περίπτωση που επικρατήσουν φωνές, ου θα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επαναπροωθούνται πρόσφυγες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πίσω στην Ελλάδα, τότε, πολύ απλά και ξεκάθαρα, τα πράγματα θα είναι πλέον μη διαχειρίσιμα.

 

Κυρίες και κύριοι.

 

Το γνωρίζω καλά και το γνωρίζουμε όλοι, όπως έχει αποδείξει στην πράξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όχι μόνο πιστεύει, αλλά προωθεί σταθερά και αποφασιστικά την αλληλεγγύη, την αμοιβαιότητα και τη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πιστεύω, ότι σήμερα εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσουν να δρομολογούνται νέες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, στην κατεύθυνση της συνεργασίας και της κοινής δράσης όλων των κρατών – μελών.

Εξελίξεις που πρέπει να υπάρξουν άμεσα, για να θωρακίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δείξουμε σε όλο τον κόσμο, ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, η Ευρώπη είναι η λύση στο πρόβλημα.

Και είναι γνωστό σε όλους, ότι εμείς, τα μέλη του ΕΛΚ στη Επιτροπή, και ευρύτερα η κεντροδεξιά, μπορούμε και να αισθανθούμε και να αντιληφθούμε πιο βαθιά, την ανάγκη της προστασίας όλων των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας.

Κι αυτό γιατί στο κάτω – κάτω, η ένωση της Ευρώπης, το μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό εγχείρημα στην ανθρώπινη ιστορία, είναι όραμα και πράξη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση την έχτισαν οι μεγάλοι οραματιστές, ο Αντενάουερ, ο Μπεχ, ο Μπεγιέν, ο Σπινέλι και φυσικά ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός και οραματιστής Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε για τους πολίτες της. Για τη σταθερότητα. Για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη. Για τη Δημοκρατία.

Και το Προσφυγικό ζήτημα είναι ένα πεδίο δράσης, στο οποίο οι σημερινοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επιδείξουν καλύτερα και ταχύτερα αντανακλαστικά.

Ως σύνολο, να ξεπεράσουμε τις φοβικές συμπεριφορές και να παραμερίσουμε τις ακραίες φωνές. Να διασφαλίσουμε, μέσα από τις δράσεις σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ότι το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα λειτουργεί συντεταγμένα, ότι υπάρχει σχέδιο που εφαρμόζεται σωστά, ότι προλαβαίνει και δεν ακολουθεί τις εξελίξεις.

Με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και όλους τους ενεργούς πολίτες στην πρώτη γραμμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να σταματήσει μπροστά σε κανένα εμπόδιο.

 

Σας ευχαριστώ.


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.