Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : Γυναίκες Φιλόσοφοι στην Αρχαία Ελλάδα

Αναρτήθηκε: Dec 16, 2016 από serrestv2 στην κατηγορία: Εκδηλώσεις Παιδεία προβολές: 557 Tags (Λέξεις κλειδιά): ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Γυναίκες Φιλόσοφοι, Αρχαία Ελλάδα
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 
14ος έτος Μάθημα 12ο , Τετάρτη 21 -12-2016, 7μμ
Θέμα: Γυναίκες Φιλόσοφοι στην Αρχαία Ελλάδα.
Εισηγητής: Φανή Κεχαγιά, Φιλόλογος.
Στο τελευταίο μάθημα για το 2016, η Φανή Κεχαγιά, σταθερή συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» θα παρουσιάσει στην εισήγηση της το αξιόλογο θέμα για τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα στο χώρο της Φιλοσοφίας.

 Συγκεκριμένα:

Η θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα αποτέλεσε σημείο αντιλεγόμενο. Επηρεασμένοι κυρίως από την εικόνα της ζωής στην Αθήνα της κλασικής περιόδου, οι περισσότεροι συγγραφείς μιλούσαν για μια κατάσταση περίπου τραγική, όπου οι γυναίκες ζούσαν απομονωμένες στα γυναικεία διαμερίσματα, άμοιρες της τύχης και της ζωή τους. Η συγκεκριμένη εισήγηση θα αποδείξει πως κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν ίσχυε για μια μεγάλη μερίδα των ευκατάστατων γυναικών, δεν ίσχυε για όλες τις γυναίκες. Λαμπρό παράδειγμα ένα πλήθος γυναικών φιλοσόφων -και όχι μόνο- που έπαιξαν ενεργό και σε αρκετές περιπτώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο στις ελληνικές αρχαίες κοινωνίες, αφήνοντας μάλιστα πίσω τους σημαντικά έργα του πνεύματος. Που δεν ήταν μόνον «επί κάλλει νικώσαι», αλλά και «εν πνεύματι νικώσαι». Πιο συγκεκριμένα, η παρουσίαση ενός αξιοθαύμαστου πλήθους γυναικείων ονομάτων θα ρίξει λίγο φως σε μια πλευρά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που παρέμεινε αθέατη ή που παρέπεσε στην αφάνεια, επειδή υπήρξε πολύ δυνατό το φως των προβολέων που έπεσαν και πέφτουν ακόμη επάνω σε τρανταχτά αντρικά ονόματα του ελληνικού πνεύματος. Και να διορθωθεί εν μέρει, έστω και ελλιπώς, μια αδικία της ιστορίας απέναντι σε κάποιες γυναίκες, που απέδειξαν περίτρανα με το έργο τους πως ο χώρος του πνεύματος δεν έχει φύλο.

 Η Φανή Κεχαγιά σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και εργάζεται ως φιλόλογος στο ΓΕΑ Προβατά. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής της Παιδαγωγικής Σχολής της Φλώρινας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

Η παρουσία της ως εισηγήτρια στα μάθημα κλασσικής παιδείας ενθουσίασε, με θέμα τα βότανα και τα φυτά τους Αρχαίους Χρόνους.

Ασχολείται με τη δημιουργική γραφή και πέρα απ’ την εκπαίδευση, συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της Σερραϊκής κοινωνίας.

 Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα 7-8μ.μ. στην Αίθουσα «Σωκράτης Μικρός» του Μαξίμειου  Πνευματικού Κέντρου.

     Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης  Αδρονίδης,  Θωμάς Νότας,  Ειρήνη Χασιωτάκη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

          


 Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.