[+] [a] [-]
Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής.
Ζαχαρότευτλα από την Βουλγαρία σχεδιάζει να φέρει η Ε.Β.Ζ. για να παραγάγει επί ελληνικού εδάφους την απαιτούμενη ποσότητα ζαχάρεως προκειμένου να καλύψει τους 158.000 τόνους της εθνικής μας ποσοστώσεως. Συμφώνως με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, ο πρόεδρος της Ε.Β.Ζ., κ. Χρυσόστομος Γερούκης δήλωσε ότι ήδη γεωπόνοι της εταιρείας βρίσκονται στην νότιο Βουλγαρία και εξετάζουν τα εδαφολογικά δεδομένα.
Το ανωτέρω ζήτημα προέκυψε από την αδυναμία της Ε.Β.Ζ. να καλύψει την πλήρη ποσόστωση της Ελλάδος σε παραγωγή ζαχάρεως διότι ενώ απαιτούνται για την παραγωγή των 158.000 τόνων πάνω από 200.000 στρέμματα σποράς ζαχαροτεύτλων, είναι ζήτημα εάν η Ε.Β.Ζ. κατορθώσει να συμβολαιοποιήσει φέτος 100.000!
Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην αδυναμία των Ελλήνων αγροτών να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα λόγω των χαμηλών τιμών εκ μέρους της Ε.Β.Ζ. του στρέμματος (41-42 € το στρέμμα) αλλά και λόγω της αβεβαιότητος πού προκαλεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Α.Τ.Ε. ότι προτίθεται να πωλήσει το μεγάλο ποσοστό μετοχών πού κατέχει στην εν λόγω βιομηχανία.
Συμφώνως ακόμη με τα δημοσιεύματα, πιθανότατα φέτος η Ε.Β.Ζ. θα λειτουργήσει μόνον τα δύο από τα τρία εργοστάσιά της, αφού η μειωμένη πρώτη ύλη –καί επομένως η περιορισμένη παραγωγή– καθιστά ασύμφορη την πλήρη λειτουργία των μονάδων της εταιρείας. Το εργοστάσιο των Σερρών φαίνεται ότι θα παραμείνει φέτος κλειστό με όλες τις παρεπόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την ήδη σκληρά δοκιμαζομένη από την οικονομική κρίσι περιοχή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Για ποιους λόγους η κυβέρνηση και η διοίκηση της Ε.Β.Ζ. ακολουθούν μία πολιτική χαμηλής παραγωγής ζαχαροτεύτλων στην χώρα μας με αποτέλεσμα την απαξίωση της παραδοσιακής αυτής καλλιέργειας αλλά και της ίδιας της εταιρείας;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για πώληση της Ε.Β.Ζ. έτσι ώστε η Α.Τ.Ε. να εξακολουθεί να στηρίζει την Βιομηχανία στην προσπάθειά της για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη;
3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας (βελτίωση εξοπλισμού, παραγωγής κ.λπ.);
4. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί διακοπής λειτουργίας για φέτος του εργοστασίου των Σερρών;
5. Ποιες εξελίξεις προβλέπει για την τιμή του προϊόντος της ζαχάρεως στο μέλλον;
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, προς υποστήριξη των όσων αναφέρει ο κ. Πολατίδης στην Ερώτησή του, το πρόσφατο παράδειγμα της Πολωνίας (Εφημερίδα Ναυτεμπορική, 28/3/2011). Εκεί λοιπόν, η λιανική τιμή πώλησης της ζάχαρης έχει τελευταία σχεδόν διπλασιαστεί λόγω των χαμηλών ορίων παραγωγής ζάχαρης τα οποία επέβαλε στην Πολωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού και του κόστους διαβίωσης. Γι’ αυτό και ο Υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας απηύθυνε έκκληση προς τις αρχές της Ε.Ε. για αύξηση των σχετικών ορίων παραγωγής. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα πράξει και η ελληνική κυβέρνηση, διότι ο ολοκληρωτικός αφανισμός του κλάδου είναι ορατός πλέον όσο ποτέ...