Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο για τη συμβολή των οχυρών της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου στο Έπος του 1940

[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Η οχύρωση της τοποθεσίας Μπέλλες – Νέστος την περίοδο 1936-1940, θεωρήθηκε έργο τιτάνιο, ασύλληπτου κόστους και τεράστιας εθνικής σημασίας. Το μέγεθος του έργου είναι δυσθεώρητο, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή του. Μέσα σε σχεδόν τέσσερα χρόνια διανοίχτηκαν σε δυσπρόσιτα σημεία της ελληνο-βουλγαρικής μεθορίου- υπόγειες στοές συνολικού μήκους 24 χλμ. και υπόγεια καταφύγια μήκους περίπου 13 χλμ., ενώ για την προσέγγιση στις περιοχές των οχυρών είχε κριθεί απαραίτητη η διάνοιξη 174 χλμ. οδικού δικτύου. 

Με μέτριους υπολογισμούς το συνολικό κόστος ξεπέρασε το 1,5 δισ. δραχμές (1936). Ο στρατιωτικός σχεδιασμός του έργου έγινε από αξιωματικούς του Πεζικού και του Πυροβολικού, ενώ η κατασκευή ανατέθηκε σε αξιωματικούς του Μηχανικού. Ιδιαίτερα σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κυρίως για την αντοχή του τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε.

Κάθε οχυρό αποτελεί ουσιαστικά ένα δαιδαλώδες και αθέατο για τον εξωτερικό παρατηρητή συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από υπόγειες στοές και καταφύγια. Σε αυτές περιλαμβάνονταν επιμέρους επίγειες οχυρές κατασκευές, παρατηρητήρια, πυροβολεία, πολυβολεία κ.λπ., καθώς και μια τεράστια ανάπτυξη αντιαρματικών τάφρων, ζωνών αντιαρματικών σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος, σε διπλές και τριπλές γραμμές ανάσχεσης. 

Κατά τον Β’ Π.Π. όταν ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποίησε τα οχυρά για να αποκρούσει τη γερμανική στρατιά, αποδείχτηκε ο σπουδαίος ρόλος της οχυρωμένης τοποθεσίας Μπέλλες – Νέστος αφού παρά τη λυσσαλέα επίθεση οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να την παρακάμψουν προκειμένου να καταλάβουν την Θεσσαλονίκη. Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των λιγοστών υπερασπιστών τους, προκάλεσε την έκπληξη του εχθρού, αλλά και τον θαυμασμό των συμμάχων. 

Για πρώτη φορά, 72 σχεδόν χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Π.Π,, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και συγγραφείς θα παρουσιάσουν λεπτομέρειες για την οχύρωση της παραμεθορίου ζώνης και την εποποιία που ακολούθησε με τη «Μάχη των Οχυρών» (6-10/4/1941) κατά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Παράλληλα θα προβληθούν δράσεις που υλοποιούν ο δήμος Σιντικής και η Κοιν.Σ.Επ Άγκιστρο Δράση –σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- και στοχεύουν στην προώθηση και στην ανάδειξη της θρυλικής οχυρωματικής γραμμής και της ιστορίας της.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 στις 18:00 στο αμφιθέατρο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Ριζάρη 2) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Πάνου Καμμένου. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ: 

• «Οι αποφάσεις για την οχύρωση της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου». ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΣ (Διευθυντής Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Συνταγματάρχης ε.α. Συγγραφέας)
• «Βόρειες Οχυρώσεις. Ένα μέγιστο τεχνικό έργο». ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΤΑΣΙΟΣ (Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Συγγραφέας, Αρθρογράφος)
• «Ο αγώνας των οχυρών και των ανεξάρτητων πολυβολείων του Μπέλλες» ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΠΕΡΑΡΗΣ (Ερευνητής, Συγγραφέας)
• «Ρούπελ : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται». ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΡΙΔΗΣ (Ερευνητής, Συγγρα-φέας, Αντισυνταγματάρχης ε.α.)
• «Τα οχυρά του Νευροκοπίου και της Ροδόπης κατά την γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941». ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΡΜΠΑΤΣΗΣ (Ταγματάρχης, Ερευνητής, Συγγραφέας).
• «Οι πραγματικές απώλειες Ελλήνων και Γερμανών στη «Μάχη των Οχυρών». (6-10/4/1941)» ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΓΟΣ (Ιστορικός, Συγγραφέας)
• «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ». «Ζωντανεύοντας» την ιστορία, στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ (Δημοσιογράφος. Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής) 

Συντονίζει η δημοσιογράφος Ελένη Λαζάρου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση –δια χειρός Άνθιμου Γεωργιάδη- με τίτλο : «ΟΧΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» και την ευγενική χορηγία της ΑRATOS GROUP. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 (Ώρες λειτουργίας : 09:00 - 17:00)

          


 Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.