Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Φωτεινή Αραμπατζή : ομιλία στο συνέδριο του Economist

Αναρτήθηκε: Mar 14, 2017 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 324 Tags (Λέξεις κλειδιά): Φωτεινή Αραμπατζή, ομιλία στο συνέδριο του Economist
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για ένα νέο μοντέλο αγροτικής επιχειρηματικότητας με ισχυρούς, ανταγωνιστικούς επαγγελματίες αγρότες,

ανέπτυξε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φ. Αραμπατζή από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του Economist για την αγροτική επιχειρηματικότητα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 11 Μαρτίου 2017. Βασικοί άξονες, αφενός οι πολιτικές ελάφρυνσης των νέων δυσβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των αγροτών, η  μείωση του κόστους παραγωγής και αφετέρου η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

Η Σερραία βουλευτής υπογράμμισε ότι η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) αλλά και του «Πακέτου Juncker» για τον αγροδιατροφικό τομέα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την ανάταξη και ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας. Στόχος της ΝΔ είναι τόσο η χρονική επιτάχυνση των απορροφήσεων όσο και η ποιοτική – στρατηγική στόχευσή τους.

 

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι δυστυχώς ουραγός στην απορρόφηση των κονδυλίων του 2ου Πυλώνα, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφήνει επί 2 χρόνια να «λιμνάζουν» πολύτιμα κοινοτικά χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δις ευρώ – 6 δις με την εθνική συμμετοχή - σε μία εποχή, που ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

 

Αναφερόμενη αναλυτικότερα στους στρατηγικούς στόχους της ΝΔ για το ΠΑΑ 2014- 2020, το λεγόμενο «αγροτικό ΕΣΠΑ», η κ. Αραμπατζή τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των μέτρων, που αφορούν κυρίως στη σύσταση ισχυρών Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών, ως τη σύγχρονη εκδοχή των συνεταιριστικών οργανώσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με ωφέλειες στα συλλογικά επενδυτικά σχήματα, στις οικονομίες κλίμακος, την οργανωμένη, καθετοποιημένη παραγωγή, που μειώνει το κόστος, δίνει προστιθέμενη αξία και σοβαρή διαπραγματευτική δύναμη των Ελλήνων παραγωγών στη διάθεση των προϊόντων τους. Στην ίδια κατεύθυνση συντείνει η αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για ανάπτυξη των υποδομών, τόσο υλικοτεχνικών (κτήρια, εγκαταστάσεις) όσο και διαδικαστικών (μεταφορές, logistics) καθώς και η ενθάρρυνση της καινοτομίας στην παραγωγή αλλά και στη μεταποίηση της αγροτικής οικονομίας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μία εποχή διαπιστωμένης έλλειψης ρευστότητας, το επενδυτικό σχέδιο Juncker για τους αγρότες και τον αγροδιατροφικό τομέα – το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- είναι η λύση για την επωφελή δανειακή χρηματοδότηση της ίδιας συμμετοχής των αγροτών – επενδυτών. Τόσο της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και της εμπορίας – μεταποίησης, με collateral τα χρήματα των επενδυτικών προγραμμάτων του 2ου πυλώνα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ στη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα τον Τουρισμό. «Η διάθεση των αγροτικών μας προϊόντων σε μία έτοιμη αγορά και ζήτηση 22 εκατ. τουριστών κάθε χρόνο, θα έλυνε το πρόβλημα της διάθεσης των προϊόντων και θα αποτελούσε τον καλύτερο πρεσβευτή στην ενίσχυση του branding των μοναδικών μας προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά.

 

Προγραμματική προτεραιότητα της ΝΔ, χαρακτήρισε και την ανάδειξη του διαφορικού πλεονεκτήματος, που έχει η χώρα, στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία. Με διπλή στόχευση. Αφενός κοινωνική, ως πολιτική ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού απομακρυσμένων περιοχών αλλά και οικονομική, ως πολιτική αξιοποίησης της δυναμικής, που έχουν εμβληματικά μας προϊόντα, όπως η φέτα.

 

Ειδικά για τη φέτα, η Σερραία βουλευτής επισήμανε ότι ο στόχος τη χώρας θα πρέπει να είναι  η αύξηση της παραγωγής και η ενίσχυση της φήμης της ελληνικής φέτας ώστε η χώρα μας, να καταστεί ο στρατηγικός εξαγωγικός παίκτης σε μία Ευρώπη με ζήτηση για 500.000 τόνους και σε μία παγκόσμια αγορά, που ξεπερνά το 1 εκατ τόνων ζήτησης.


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.