Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Ερώτηση Καραμανλή για τις απειλούμενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων

Αναρτήθηκε: Mar 25, 2017 από serrestv2 στην κατηγορία: Αγροτικά Πολιτικά προβολές: 261 Tags (Λέξεις κλειδιά): Ερώτηση Καραμανλή για τις απειλούμενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Ο βουλευτής Σερρών κ. Κ. Καραμανλής, με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκύψει στο ζήτημα της προστασίας ή μη της φέτας ως Π.Ο.Π, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητά να αξιολογηθούν – μεταξύ άλλων – και οι ως τώρα προσπάθειες που κάναμε ως χώρα.

Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει πως μια ζωτικής σημασίας ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της φέτας είναι και η αξιολόγηση του προγράμματος «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων» του Υπ.Α.Α.Τ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσω της οικονομικής στήριξης που θα παρέχει για εκτροφή προστατευόμενων αυτόχθονων φυλών, θα αποτελέσει στην ουσία μια έμμεση “ασπίδα” στη θωράκιση της παραγωγικής διαδικασίας της φέτας.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, τόσο αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και επανακαθορίζοντας κάποιους όρους του, όσο και συμπληρώνοντας τυχόν παραλήψεις που έχουν καταγραφεί και γενικά επανασχεδιάζοντάς το με βάση τις τρέχουσες συνθήκες.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Αξιολόγηση του προγράμματος «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων»

Βρισκόμαστε σήμερα εν αναμονή της προκήρυξης του νέου προγράμματος «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων», που έχει ως στόχο τη διατήρηση και αύξηση του αριθμού των ζώων των απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών προκειμένου να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και η γενετική ποικιλομορφία του ζωικού κεφαλαίου.

Η αύξηση των εκτροφών με αυτόχθονες φυλές ζώων αποσκοπεί:

– στην προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος, του φυσικού τοπίου, του φυσικού χώρου, του αγροτικού τοπίου στην αξιοποίηση των επιθυμητών ιδιοτήτων των προστατευόμενων φυλών για παραγωγικούς σκοπούς στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης.

– στην έμμεση θωράκιση της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π.. Στην ουσία με την ενίσχυση των αυτόχθονων φυλών, και σας αναφέρω ως ενδεικτικό παράδειγμα την Σερραϊκή φυλή προβάτου, ενισχύεται ο θεμέλιος λίθος της παραγωγικής διαδικασίας της φέτας που είναι το γάλα από αυτόχθονες φυλές.

– στη μελλοντική απεμπόληση – ένα όφελος το οποίο δεν είναι ορατό σήμερα – του δικαιώματος ορισμένων κρατών εντός της Ε.Ε., τα οποία εξάγουν στην χώρα μας ζωϊκό κεφάλαιο με τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις, αμφισβήτησης από την χώρα μας της παραγωγικής διαδικασίας της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π, με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία μας.

Εν αναμονή, λοιπόν, της νέας προκήρυξης, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη στο σχεδιασμό σας τις παρακάτω προτάσεις:

1. Επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού και χορήγησης της ενίσχυσης για τις εγχώριες απειλούμενες αυτόχθονες φυλές.

2. Διαχωρισμός των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών σε παραγωγικά και μη ζώα.

3. Μέριμνα για την ηλεκτρονική σήμανση των ιπποειδών για την ακριβέστερη αναγνώριση τους (σήμερα η αναγνώριση γίνεται με φωτογραφίες και καταγραφή των χαρακτηριστικών τους με ότι αυτό συνεπάγεται).

4. Χορήγηση επιπλέον ενίσχυσης σε απειλούμενες φυλές, που αποτελούν την βάση για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. φέτα).

Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπήρξε από το Υπ.Α.Α.Τ. γενική αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι σήμερα;

2. Έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα του προγράμματος από την έναρξη του, έως και το πέρας αυτού;

3. Υπάρχουν τεχνικές εκθέσεις-προτάσεις από τα καθ’ύλην αρμόδια Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων;

4. Χρήζει, γενικά, επανασχεδιασμό το πρόγραμμα;

5. Τελικά είχε αλληλεπίδραση το πρόγραμμα στην διαφύλαξη της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος που λέγεται φέτα;


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.