Ως γνωστόν, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε προσφάτως (Σκάι, 29 Μαρτίου 2017) ότι έχει γαλουχηθεί να σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις – και επομένως θα δεχθεί οποιαδήποτε «συλλογική» απόφαση για τη ΔΕΗ.Εντάξει, αλλά αυτό μπορεί να το πει κάποιος που έχει κάποια στιγμή εκφράσει μια διαφωνία. Όχι, όμως, κάποιος ο οποίος έχει επιδοθεί σε… σταυροφορία!
Πολύ περισσότερο που έσπευσε να διακηρύξει την επικείμενη νομιμοφροσύνη του, την ίδια στιγμή που είχε μιλήσει για «στημένο παιχνίδι» και για «βαποράκια συμφερόντων», που «θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία».
Συγγνώμη, αλλά όταν πιστεύεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, πώς είναι δυνατόν να δηλώνεις ταυτόχρονα πως θα ψηφίσεις υπέρ των… βαπορακίων;
Μιλάμε ή όχι για την επιτομή του πολιτικού καιροσκοπισμού;
Και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί αυτή η πρωτοφανής σταυροφορία υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ;
Και όταν έχεις υποστηρίξει πως σ’ αυτή τη «μάχη» έχεις νικήσει από τον Ιούνιο του 2016;
Και όταν έχεις δημόσια καταγγείλει τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και την ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ;
Σταχυολογώ από την σταυροφορία και τις «νίκες» του κ. Σκουρλέτη, καθώς επεφύλαξε για τον εαυτό του τον ρόλο του «άτυπου υπουργού Ενέργειας» και μετά τον ανασχηματισμό.
- 8 Σεπτεμβρίου 2015, δήλωση Σκουρλέτη: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διασφάλισε μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτά δηλαδή που σκόπευε να ξεπουλήσει η ΝΔ».
-6 Οκτωβρίου 2015, ομιλία Σκουρλέτη στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όταν πλέον έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας: «Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση και έπειτα από μεγάλη προετοιμασία αποκρούστηκε η άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης, που είναι σε εξέλιξη, εμείς θα διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί».
-14 Νοεμβρίου 2015, Σκουρλέτης στο Μέγκα: «Δεν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ».
-22 Νοεμβρίου 2015, συνέντευξη Σκουρλέτη στην Κυριακάτικη Kontra news και Στέλλα Γκαντώνα: «Πρώτα απ´ όλα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αποφύγαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, συζητάμε λοιπόν στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου για έναν "νέο δημόσιο" ΑΔΜΗΕ. Τώρα σε σχέση με την πρόταση που αναφέρατε θέλω να σας πω πως σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών τα δίκτυα είναι δημόσια με δημόσιο μάνατζμεντ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι αναγκαίες επενδύσεις για την διασύνδεση για παράδειγμα της Κρήτης ή με άλλες γειτονικές μας χώρες, ο δε ΑΔΜΗΕ ήδη υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Όλα αυτά τα αναφέρω για να καταδείξω πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα ένας ιδιώτης μάνατζερ στον ΑΔΜΗΕ. Επομένως όποιος υποστηρίζει μια τέτοια πρόταση ενδεχομένως το κάνει για να βάλει τη λογική της ιδιωτικοποίησης από το παράθυρο».
-25 Μαΐου 2016 (ημέρα έκδοσης του ΦΕΚ με τις προς ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και το 17% της ΔΕΗ), «πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος», δηλαδή του κ. Σκουρλέτη, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Οι αποκρατικοποιήσεις των εταιριών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί με την πώληση και αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ ή τα ΕΛΠΕ»!
-26 Μαΐου 2016, κατά τησυνάντησή του με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «ενημέρωσε» για την ακύρωση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ» και δήλωσε ότι «με τις σχετικές διατάξεις προστατεύονται ρητά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα του ΑΔΜΗΕ και ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του, όπως εξάλλου, ισχύει και για τις άλλες ενεργειακές εταιρίες, αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ»!
«Διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των άλλων ενεργειακών εταιριών, παρέσχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα», ανέφερε το σχετικό τηλεγράφημα, την επομένη της ημέρας που είχε εκδοθεί το ΦΕΚ για την ιδιωτικοποίησή τους.
-4 Ιουνίου 2016, συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά»: «Η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας κατήγαγε δύο μεγάλες πολιτικές νίκες. Διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησε το παλαιό νόμο για την μικρή ΔΕΗ. Οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών δεν έπαψαν ποτέ και δεν θα λείψουν και στο μέλλον. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται, πέραν των άλλων, για έναν «πόλεμο» συμφερόντων. Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, εκείνο στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι για το ύψος των χρημάτων που πρέπει να προκύψουν από αυτές. Δεν είναι στα σχέδια μας να προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της ενέργειας πέραν αυτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (ΔΕΣΦΑ)».
-9 Ιουνίου 2016, συνέντευξη στα «Παραπολιτικά 90,1»: Είχαμε δύο μεγάλες πολιτικές επιτυχίες διότι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι πολύ συγκεκριμένο, έχει συγκεκριμένα άρθρα και λέει ότι καταργείται ο προηγούμενος νόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%. Παράλληλα ψηφίστηκε ένας οδικός χάρτης, ο οποίος διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ και, εν πάση περιπτώσει, προβλέπει έναν τρόπο αποζημίωσης για την ΔΕΗ αφού ιδιοκτησιακά αποχωρίζεται από αυτήν. Στις προηγούμενες διοικήσεις ή πολιτικές ηγεσίες το σχέδιο ήταν διαφορετικό. Ήταν να αρπάξουν ένα κομμάτι της ΔΕΗ, την Μικρή ΔΕΗ, και να το ξεπουλήσουν σε κάποιους ιδιώτες, «κατασκευάζοντας» συνθήκες ανταγωνισμού με το πιστόλι στον κρόταφο.
-Ιούνιος 2016, συνέντευξη στην ΕΠΟΧΗ και στις δημοσιογράφους Τζέλα Αλιπράντη, Ιωάννα Δρόσου: «Το ζητούμενο για εμάς είναι να μπορέσουμε μέσα σε αυτό το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, χωρίς οικονομικά σύνορα, ανεξάρτητα από τους μακροπρόθεσμους πολιτικούς μας στόχους που μπορεί να έχουμε για την οργάνωση της παγκόσμιας οικονομίας και τον μετασχηματισμό της, να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ισχυρή παρουσία του δημοσίου. Αυτός είναι ο άμεσος στόχος μας, να έχουμε δημόσια εργαλεία παρέμβασης, ώστε να καθορίζουν τους όρους μιας απελευθερωμένης αγοράς, που όμως λόγω της ισχυρής παρουσίας του δημοσίου να μπορούμε να την προσανατολίζουμε. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Να κρατήσουμε πχ τη ΔΕΗ δημόσια και να μην την πουλήσουμε, να κρατήσουμε τον ΑΔΜΗΕ και να μην ιδιωτικοποιηθεί. Ορισμένους, δηλαδή, πυλώνες, εργαλεία παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτό πρέπει να είναι το μέλημά μας και μέχρι τώρα στον τομέα της ενέργειας το έχουμε διαφυλάξει και έχουμε κάνει βήματα σε θετική κατεύθυνση».
-14 Ιουνίου 2016, συνέντευξη στον Real Fm και στο Ν. Χατζηνικολάου: «Ξέρετε αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες προαναγγέλλονται και γίνονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι υπονομευμένες εξαρχής. Είναι υπέρ του υποψήφιου αγοραστή. Και λύθηκε επίσης και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Και τα δύο τα ακυρώσαμε. Για αυτό μίλησα για τον δικό μας δρόμο προς την ελεύθερη πια αγορά».
-11 Ιουλίου 2016, δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του οποίου προΐστατο ο κ. Σκουρλέτης: «Η θέση της κυβέρνησης για μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, είναι αταλάντευτη. Στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης πέτυχε την ακύρωση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ», η οποία προέβλεπε ιδιωτικοποίηση του 30% της Επιχείρησης και του νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%».
-23 Ιουλίου 2016, συνέντευξη στην «Αγορά»: «Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στο νέο ταμείο αξιοποίησης και μη πώλησης της δημόσιας περιουσίας».
-25 Ιουλίου 2016, ομιλία στη Βουλή. Ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει «εντελώς αντίθετος στην τροϊκανή λογική να εκχωρούνται αρμοδιότητες του κράτους σε ιδιώτες».
-4 Αυγούστου 2016, ομιλία στη Βουλή: «Πρώτον, δεν υπάρχει καμία υπογραφή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Αυτό, δε, το οποίο έχετε ανακαλύψει είναι το ΦΕΚ, το οποίο επικαιροποιεί το Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ και στο οποίο περιλαμβάνονται περιουσιακά στοιχεία που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας είχαν βάλει. Προσπάθειά μας είναι μέσα από τη δημιουργία του νέου Υπερταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας να αποδυναμώσουμε το ΤΑΙΠΕΔ και να ακυρώσουμε τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, δεν ακούγεται για πρώτη φορά, δεν ακούγεται μόνο από εμένα, έχει ακουστεί και από άλλους υπουργούς, αλλά, βεβαίως, εσείς όπως είπατε και πριν, έχετε γίνει η πορτ-παρόλ της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα της ΔΕΗ, την οποία κυριολεκτικά την έχετε στοχοποιήσει». (Αυτά ενώ το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί τμήμα του υπερταμείου).
-7 Αυγούστου 2016, συνέντευξη Σκουρλέτη στην Realnews και στον Παναγή Γαλιατσάτο και απαντώντας σε ερώτηση για την εκ μέρους του σκληρή επίθεση στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα: «Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Πιτσιόρλα και είναι λάθος να καλλιεργείται η εντύπωση για κάτι τέτοιο. Εκείνο στο oποίο αντιπαρατίθεμαι είναι πρακτικές που δεν απορρέουν από τον ρόλο που έχει ο καθένας. Ναι, πράγματι, πιστεύω πως το ΤΑΙΠΕΔ κακώς επεκτείνεται και σε αλλά πεδία πέρα από το αντικείμενο του. Πρόκειται για έναν οργανισμό που τον κληρονομήσαμε και κινείται με μια δυναμική από το παρελθόν. Θεωρώ πως η συγκρότηση του νέου υπερταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιούσιας θα περιορίσει τον ρόλο του σε εκείνες τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουμε δεσμευτεί με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, και μόνο σε αυτές». Και: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και αυτή ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί. Αυτό βεβαίως το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί - και αυτό γεννά ερωτήματα».
-21 Αυγούστου 2016, συνέντευξη στο ΑΠΕ: «Γνωρίζετε ότι με πρόσφατο νόμο στη Βουλή ακυρώσαμε το σχέδιο νόμου, το ψηφισμένο σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και την πώλησή της αμέσως μετά. Δεν είναι, λοιπόν, μέσα στο σχέδιο της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του 17%. Ο κ. Πιτσιόρλας δεν είναι αρμόδιος -και το έχω πει πάρα πολλές φορές- να ασκεί πολιτική. Πρέπει να εφαρμόζει εντολές. Θεωρώ ότι αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί».
-30 Αυγούστου 2016, συνέντευξη Σκουρλέτη στον Real Fm και στο Ν. Στραβελάκη: «Και σας λέω λοιπόν ότι τρία πράγματα, τρία κακά πράγματα, ετοίμαζε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για τη ΔΕΗ. Το πρώτο ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%. Το ακυρώσαμε και εφαρμόζουμε ένα άλλο σχέδιο το οποίο κατοχυρώνει στο Δημόσιο το 51% των δικτύων της χώρας. Το δεύτερο ήταν η μικρή ΔΕΗ, το ακυρώσαμε και αυτό με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο και το τρίτο ήταν που είχε περάσει το 17% της μετοχικής της σύνθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ. Νομίζω ότι πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα, δεν έχει καμία λογική το να προχωρήσει αυτή η ιδιωτικοποίηση…» Και: «Το ΦΕΚ (σ.σ. της 25ης Μαΐου 2016 που επικυρώνει την μεταφορά του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ) είναι μια διαδικασία ρουτίνας, η οποία επικαιροποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά είχαν περάσει από τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου, κάποια ήδη έχουν αρχίσει και φεύγουν. Με τη συγκρότηση του νέου υπερταμείου, θεωρώ ότι το 17% μαζί με το υπόλοιπο θα πρέπει να πάει στον πυλώνα της αξιοποίησης στα πλαίσια του νέου υπερταμείου». Και: «Προσέξτε. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλεί τον ρόλο και την πολιτική της στο να εφαρμόζει μόνο τη συμφωνία που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι. Έχει άποψη για τα πράγματα. Εμείς καταθέτουμε μια διαφορετική πολιτική για την αξιοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων που συμμετέχει το Δημόσιο».
-2 Σεπτεμβρίου 2016, άρθρο Σκουρλέτη στο euro2day.gr: «Η πώληση μεριδίων του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ δεν είναι απαραίτητη για την επενδυτική τόνωση του κλάδου, ούτε παράγει προστιθέμενη αξία στην οικονομία».
-4 Σεπτεμβρίου 2016, συνέντευξη Σκουρλέτη στην Κυριακάτικη Kontranews και στην Στέλλα Γκαντώνα: «Δεν εξυπηρετεί τίποτα η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση (σ.σ. του 17% της ΔΕΗ) παρά μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή».
-10 Σεπτεμβρίου 2016, «Η Άποψη το Σαββατοκύριακο»: «Για την ακρίβεια, η σχετική πρόβλεψη αφορά στη μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής, σε ποσοστό κάτω του 50%, έως το 2020. Δεν προβλέπονται ενδιάμεσοι σταθμοί και στόχοι. Αυτοί τέθηκαν στη συνέχεια από εμάς, με την εξειδίκευση που κάναμε στη νομοθετική μας παρέμβαση για τη θέσπιση της διαδικασίας των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ). Σας θυμίζω ότι επιλέξαμε αυτή την οδό για το άνοιγμα της αγοράς, αντί τις καταστροφικής εφαρμογής του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, που το ακυρώσαμε. Η ΔΕΗ έχει στην παραγωγή μερίδιο περίπου 60% και στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος περίπου 90%. Τα επόμενα βήματα έχουν προσδιοριστεί και ελπίζουμε να πάνε όλα ομαλά». (Δηλαδή, το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι δημοπρασίες για την υποχρεωτική πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020 και ο κ. Σκουρλέτης έλεγε πως… ακύρωσε το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ»)
-12 Σεπτεμβρίου 2016, Παραπολιτικά 90,1: «Έχω διατυπώσει δημόσια μία εναλλακτική προσέγγιση για την αξιοποίηση των ενεργειακών εταιρειών του Δημοσίου είτε αυτές είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια είτε η ΔΕΠΑ ή η ΔΕΗ, μία εναλλακτική προσέγγιση σε σχέση με το παλιό σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Είναι πραγματικά ολέθριο, θα έλεγα, για παράδειγμα στο φυσικό αέριο, μιας και αυτές τις ημέρες το συζητήσαμε πάρα πολύ, η βασική Δημόσια Εταιρεία, η ΔΕΠΑ, η οποία εμπλέκεται σε σχεδιασμούς ευρύτερους, αναπτυξιακούς και γεωπολιτικούς, όπως η κατασκευή του Ελληνο – βουλγαρικού αγωγού και του πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, που βλέπετε ότι είναι ένα εργαλείο παρέμβασης, γεωστρατηγικής παρέμβασης αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, να πάμε να πουλήσουμε το 65%»! (Τον Μάιο είχε βάλει την υπογραφή του στο επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ και τον Σεπτέμβριο έλεγε πως ήταν… ολέθριο!)
-14 Σεπτεμβρίου 2016, συνέντευξη στον Real FM 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ΔΕΗ εκ των πραγμάτων είναι ο μεγάλος παίχτης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αυτός ο παίχτης πρέπει να παραμείνει υπό Δημόσιο έλεγχο». Ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν υπάρχουν σκέψεις για πώληση μονάδων της ΔΕΗ που σήμερα δεν λειτουργούν, έτσι ώστε ο ανάδοχος να επενδύσει για να τις λειτουργήσει, αντί να δοθούν έτοιμες μονάδες». Και ο κ. Σκουρλέτης απαντά: «Δεν έχουμε ούτε σκέψη, ούτε θέση για πώληση περιουσιακών στοιχείων».
-24 Σεπτεμβρίου 2016, συνέντευξηστην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον Ν. Σβέρκο: «Πράγματι, ένα μέρος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης αφορά ενεργειακά ζητήματα, μόνο που σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ»! (Οπότε δεν ίσχυε πλέον η προ εικοσαημέρου δήλωσή του ότι δεν αναμένεται κάποια συζήτηση μέσα στο Σεπτέμβριο. Σημειώστε δε πως και οι δύο δηλώσεις έγιναν… μέσα στον Σεπτέμβριο!). Και σε ερώτηση σχετικά με τον επικεφαλής του ΤΣΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα: «Ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ γνωρίζει επακριβώς τη θέση της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, προ μηνός σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, ως μη όφειλε, άνοιξε το θέμα του 17%. Αν αληθεύει δε αυτό που ακούγεται από δημοσιογραφικούς κύκλους ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει τον ρόλο της διασποράς πληροφοριών για λογαριασμό συγκεκριμένων κύκλων των δανειστών με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, τότε αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα είναι σοβαρά. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και όχι άλλων».
-27 Σεπτεμβρίου 2016, ομιλία Σκουρλέτη στη Βουλή: Μίλησε για «εκτελεστές συμβολαίων» και αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές» της ακύρωσης της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ και της ακύρωσης της «Μικρής ΔΕΗ», καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν αν θέλουν το 17% να το πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει τοποθετηθεί!
-3 Νοεμβρίου 2016, δηλώσεις Σκουρλέτη κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη: «Η ΔΕΗ έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον, και η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, ώστε οι επόμενες γενιές να αισθανθούν την ασφάλεια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που ένοιωσαν οι προηγούμενες». Στο ερώτημα εάν οι απόψεις του για την ΔΕΗ εκφράζουν την κυβέρνηση, δήλωσε ότι «οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - και αυτές ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν». Όπως δήλωσε, «πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ».
Μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΑΗΣ Καρδιάς, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι «το ποσοστό του Δημοσίου στην ΔΕΗ, δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 51%». Παράλληλα,άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης της ΔΕΗ και στον πρόεδρο Μανώλη Παναγιωτάκη, για το εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη όπου «δουλεύει μόνο στο 30% της ισχύος του στερώντας έσοδα από την ΔΕΗ». Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για 600 διευθυντικά στελέχη που θα έπρεπε να έχουν βγει ήδη στην σύνταξη ανοίγοντας τον δρόμο στους νεότερους αλλά μένουν με ευθύνη της διοίκησης και αναφέρθηκε σε πρόσφατη ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ όπου «ανέβηκε στο βήμα μισή ώρα μετά τον υπουργό για να δηλώσει ότι το 51% των μετοχών του Δημοσίου είναι το ίδιο με το 34% αφού έλεγχο θα ασκεί πάλι το Δημόσιο». Κάλεσε δε, τους εργαζόμενους, να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ μίλησε και για «πληρωμένους εκτελεστές δημοσιογράφους», που παραποιούν τα γεγονότα και την αλήθεια για τον ίδιο και την κυβέρνηση.
-7 Νοεμβρίου 2016, ομιλία Σκουρλέτη κατά την παράδοση του υπουργείου στον κ. Σταθάκη, μετά τον ανασχηματισμό: «Τέλος, θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια που κάναμε, μία προσπάθεια η οποία δεν στέκεται απλά και μόνο στο περιθώριο για να ασκεί κριτική, αλλά είναι προσπάθεια μιας Αριστεράς που παρεμβαίνει στο γίγνεσθαι, για να βάλει το δικό της αποτύπωμα, πρέπει να ολοκληρωθεί με την άρνηση να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ. Ένα παρωχημένο σχέδιο το οποίο είναι μια κληρονομιά την οποία δεν μπορείς να αποποιηθείς μεν, επειδή μιλάμε για τη συνέχεια του κράτους από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά που έχει ξεπεραστεί πια από τα ίδια τα γεγονότα, και που θα θέσει σε αμφισβήτηση, θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Απ’ όποια θέση κι αν είμαι, θα το υπερασπιστώ στο υπουργικό Συμβούλιο, στη Βουλή. Διότι είμαι απόλυτα πεισμένος ότι είναι ένα σχέδιο δογματικό, παρωχημένο, το οποίο έχει μόνο μια πολιτική στόχευση: Να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση. Δεν υπέγραψα και δεν υπογράψαμε καμία εντολή, όπως κακόβουλα πολλοί αναπαράγουν για την ιδιωτικοποίηση του 17%. Τελεία και παύλα». Και κατέληξε: «Φεύγουμε λοιπόν από το υπουργείο Ενέργειας ικανοποιημένοι, με ψηλά το κεφάλι και πιστοί στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, θα συνεχίσουμε από ένα άλλο μετερίζι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λένε και οι επόμενες γενιές ότι αυτή η κυβέρνηση που με την ψήφο του λαού ανέλαβε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, δεν λιποτάκτησε, έδωσε τις μάχες της, έσωσε ότι μπορούσε να σώσει. Δεν έχασε ποτέ τον βασικό προσανατολισμό της - παρά τους συμβιβασμούς, παρά τις τακτικές υποχωρήσεις - που είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός αυτής της κοινωνίας. Αν, Γιώργο, εγώ έφτιαχνα μία κυβέρνηση μετά από χρόνια, τον πρώτο που θα σκεφτόμουνα να βάλω στο υπουργείο Ενέργειας, είσαι εσύ».
Οπότε… ανέλαβε ο Σταθάκης:
-14 Νοεμβρίου 2016, συνάντηση Σταθάκη με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Σύμπτωση απόψεων και σχεδόν ταυτόσημη προσέγγιση σε συγκεκριμένους τομείς διαπιστώνει η ΓΕΝΟΠ, ύστερα από συνάντηση με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η οποία, όπως τονίζεται, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, κατά τη ΓΕΝΟΠ, ο υπουργός αναγνώρισε τη βαρύτητα του θέματος και τη δυσμενή επίπτωση που έχουν για τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχει σχετικές επαφές και θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς, έτσι ώστε η τιμή εκκίνησης να αντικατοπτρίζει αντικειμενικότερα το κόστος.
Αλλά ο κ. Σκουρλέτης συνεχίζει…
-20 Νοεμβρίου 2016, συνέντευξη Σκουρλέτη, υπουργού Εσωτερικών πλέον, στην εφημερίδα Realnews: Στο ερώτημα σχετικά με το αν εξακολουθεί να θεωρεί καταστροφική την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, απαντά: «Ασφαλώς είναι μια ξεπερασμένη και λάθος επιλογή που προσπάθησε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Γράφτηκε μάλιστα πως η εναντίωσή μου στην ιδιωτικοποίηση του 17% είναι μια προσωπική μου θέση. Δεν είναι αλήθεια. Σας καλώ να μου θυμίσετε έστω και μια επίσημη δήλωση της κυβέρνησης υπέρ της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης. Δεν θα βρείτε. Αντίθετα, στο εκλογικό μας πρόγραμμα το Σεπτέμβριο του 2015 η άρνησή μας απέναντι στην πώληση του 17% είναι σαφής. Δεν πρέπει να παραδώσουμε ένα εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε ιδιώτες. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι περισσότερο αναγκαία σε μια ανοικτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».
(Στις 24 Νοεμβρίου 2016, ανακοινώνεται η έγκρισηαπό τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η πώληση του 24% των μετοχών του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στην κινεζική εταιρεία State Grid, που πλειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό, έναντι 320 εκ. ευρώ).
Και ξανά Σταθάκης (που τα βλέπει όλα καλά και δηλώνει αισιόδοξος)…
-3 Φεβρουαρίου 2017, συνέντευξη Σταθάκη στο Real Fm: «Για το ΔΕΣΦΑ και τα ΝΟΜΕ, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. «Για το ΔΕΣΦΑ υπάρχει απόλυτη συμφωνία, συνεπώς, θα κλείσει αυτό το ζήτημα. Για τα ΝΟΜΕ, πήγε πολύ καλά η δημοπρασία που έγινε προχθές, άρα, θα επιτευχθεί και γι’ αυτό το θέμα πολύ γρήγορα συμφωνία για τη διετία 2017-2018».
(Βέβαια, στις 16 Φεβρουαρίου, ο κ. Σταθάκης φέρνει τροπολογία στη Βουλή με την οποία επεκτείνεται σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας η δυνατότητα χορήγησης από το ελληνικό Δημόσιο χρηματικών προκαταβολών που μέχρι σήμερα προβλέπονταν μόνο για τη ΔΕΗ. «Δεν υπάρχει πλέον μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ, υπάρχουν και ιδιώτες προμηθευτές», είπε ο υπουργός εισηγούμενος την τροπολογία στην Ολομέλεια «για λόγους ίσης μεταχείρισης»).
Οπότε επανέρχεται ο (αντ’ αυτού) κ. Σκουρλέτης…
-28 Φεβρουαρίου 2017, συνέντευξη Σκουρλέτη στην ιστοσελίδα Newpost, όπου σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις με τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει», αναφέρει σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ότι το αίτημα θυμίζει το νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά για τη «μικρή ΔΕΗ», που ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Άρα», προσθέτει, «το να ανοίξει ξανά αυτό το κεφάλαιο θα είναι ένα πισωγύρισμα, μια αθέτηση εκ μέρους των δανειστών των όσων είχαμε συμφωνήσει στην πρώτη αξιολόγηση. Η επαναφορά αυτού του σχεδίου δεν θα βοηθήσει τη ΔΕΗ μιας και εκ των πραγμάτων στη δεδομένη συγκυρία θα οδηγήσει στην πώληση μονάδων σε εξευτελιστικές τιμές».
Και πάλι ο κ. Σταθάκης…
-8 Μαρτίου 2017, συνέντευξη Σταθάκη στον Real Fm και το Νίκο Χατζηνικολάου: «Η μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο δεν αποτελεί επίμαχο ζήτημα για εμάς. Η συμφωνία έγκειται στην εξεύρεση ενός αξιόπιστου τρόπου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Ο στόχος είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% με ορίζοντα το 2020. Σε πρακτικό επίπεδο η συμφωνία για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ θα επιτευχθεί μέσω του συστήματος των ΝΟΜΕ. Ακόμη η ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ανέπτυξε το δικό της σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά και πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια συμφωνία».
-9 Μαρτίου 2017, συνέντευξη Σταθάκη στον Σκάι. Υποστηρίζει πως στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές έχει μπει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση της ΔΕΗ είπε πως το σχέδιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ακυρωθεί. Πλέον μέσω του ΝΟΜΕ και του σχεδίου για μετακίνηση πελατών θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Όπως ανέφερε έως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να μειωθεί στο 50%, όση είναι και η παραγωγή της. Δεν θα γίνει πώληση παραγωγικών μονάδων, συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι με τη λειτουργία του Υπερταμείου η ΔΕΗ θα μεταφερθεί σε αυτό, όπου και θα αντιμετωπιστεί το θέμα του 17% με ειδικούς συμβούλους.
Και πάλι ο «άτυπος υπουργός Ενέργειας» κ. Σκουρλέτης…
-27 Μαρτίου 2017, άρθρο Σκουρλέτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και να αγωνιστεί για μια δημόσια και βιώσιμη ΔΕΗ στο νέο πλαίσιο της αγοράς που, ούτως ή άλλως, άλλαζε με βάση τη συνολική ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική ανεξαρτήτως μνημονιακών δεσμεύσεων. Για εμάς το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να ισοδυναμεί με κλείσιμο της ΔΕΗ. Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών, στη μόνη που είχαμε δεσμευτεί ήταν αυτή του ΔΕΣΦΑ που, έτσι κι αλλιώς, ο διαγωνισμός για την πώλησή του κατά 66% είχε ολοκληρωθεί από το 2013. Σε καμία περίπτωση η συμφωνία δεν προέβλεπε τη πώληση του 17% της ΔΕΗ, των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΠΑ. Βεβαίως η συνήθης πρακτική των θεσμών είναι να παραβιάζουν τα όρια της αρχικής συμφωνίας και να θέτουν διαρκώς νέα ζητήματα, ακόμη και θέματα στα οποία είχαμε συμφωνήσει κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ακριβώς έτσι κάνουν και τώρα». Και:
«Εμείς ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε από τη κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», τον νόμο για τη πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και τη δέσμευση από το παλιό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, το οποίο όμως, επαναλαμβάνω, δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτά τα οποία είχαμε συμφωνήσει το καλοκαίρι του 2015. Όσον αφορά τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ» τον καταργήσαμε (Μάιος 2016) και αντ’ αυτού επιλέξαμε τις δημοπρασίες ποσοτήτων ρεύματος (ΝΟΜΕ) ως τον προσωρινό μηχανισμό που θα ανακατένεμε τα μερίδια της αγοράς, αλλά κυρίως θα έδινε χρόνο για να υλοποιήσει η ΔΕΗ τη στρατηγική των συμπράξεων αντί της πώλησης παγίων στοιχείων της τάξης του 40%. Τα ΝΟΜΕ θα πίεζαν τη ΔΕΗ οικονομικά και μόνο σαν προσωρινός μηχανισμός και για συγκεκριμένες ποσότητες θα έπρεπε να ισχύσουν».
«Το σχέδιο δεν προχώρησε, πρώτα απ’ όλα γιατί δεν το πίστεψε η διοίκηση της ΔΕΗ και δεν άρεσε στα τεχνικά κλιμάκια που είχαν άλλα πράγματα στο μυαλό τους».
«Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ότι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ; Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ´ ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνηση μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».
-27 Μαρτίου 2017, συνέντευξη Σκουρλέτη στην ΕΡΤ: «Εάν μειωθεί το αφορολόγητο ή οι συντάξεις, μπορείς να πεις ότι θα τα επαναφέρεις μετά από κάποια χρόνια, ενώ τα δίκτυα τα χάνεις για μισό αιώνα». «Είναι πισωγύρισμα ότι οι θεσμοί ζητούν να πουληθούν υποδομές, μονάδες λιγνίτη σε ποσοστό 40%... Είναι έξω από τη συμφωνία».
(Οπότε, οι «πηγές» της κυβέρνησης αναγκάζονται να εξηγήσουν την ίδια μέρα, πως «ανοιχτόπαραμένει το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, η οποία, εκτός από οικονομικές προεκτάσεις, ενέχει και σοβαρές πολιτικές πτυχές. Οι εταίροι πιέζουν για πώληση του 40 % των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Θεωρούν ότι η μέθοδος των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που επελέγη ως εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μέθοδος την οποία οι ίδιοι οι εταίροι προσυπέγραψαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης) είναι ατελέσφορη, δεν πρόκειται να οδηγήσει στο στόχο που είναι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 (από 90 % περίπου που είναι τώρα) και για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν δομικά μέτρα όπως η πώληση μονάδων. Η ελληνική πλευρά πιέζει προκειμένου να εξαιρεθούν από το «πωλητήριο» τα υδροηλεκτρικά, όπως επίσης και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια, να διαθέτουν μέρος της ενέργειας που θα παράγουν σε διοικητικά καθορισμένες τιμές μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως συμβαίνει σήμερα με τη ΔΕΗ)
Και νάτη και η κ. Σβίγγου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
-28 Μαρτίου 2017, στον ραδιοφωνικό σταθμό North: «Κόμμα και κυβέρνηση υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Εμείς λέμε ότι θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Και δεν υπάρχει σ' αυτό το σημείο καμία αντιπαράθεση μεταξύ κόμματος-κυβέρνησης, Σκουρλέτη-κυβέρνησης κ.ο.κ.».
Τα ίδια λέει την ίδια μέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Οφείλω να σας πω ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως ενιαία και συμπαγής στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ».
Την ίδια μέρα είχαμε και Καμμένο…
-28 Μαρτίου 2017, Π. Καμμένος στον Αντέννα:«Για το θέμα της ΔΕΗ γίνεται μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένες θέσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις μονάδες του λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα. Αυτά που ακούγονται είναι και λίγο υπερβολικά. Εγώ θεωρώ ότι έτσι όπως έχει φτάσει η διαπραγμάτευση - όπως ενημερώθηκα χθες το βράδυ από τον Πρωθυπουργό και τις επόμενες ώρες θα ενημερωθεί από τον κ. Τσακαλώτο η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση»…