Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχεδιο που τροποποιεί διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ώστε να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου, υπερψήφισαν ωστόσο ορισμένα άρθρα του και τροπολογίες που εντάχθηκαν σε αυτό. Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπεται:
Οι βασικές προβλέψεις για τους δασικούς χάρτες
Στο άρθρο 1, του νομοσχεδίου που αφορά στην αναδάσωση και τις δασοκομικές εργασίες, διευκρινίζεται πως για πληρωμή από το δικαιούχο της δαπάνης αναδάσωσης για εκτάσεις έως και 4 στρέμματα δεν υπάρχει υποχρέωση για σύνταξη μελέτης. Επίσης, αν δεν υπάρχει έκταση προς αναδάσωση, τότε η δασική υπηρεσία μπορεί να ζητήσει από τον εκχερσωτή άλλες δασοτεχνικές εργασίες.
Με το άρθρο 2, που αφορά στη γεωργική εκμετάλλευση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα – ειδικότερα όσων εκχερσώθηκαν προ του 1975- αποσαφηνίζεται πως:
1)Επιτρέπονται οι μικροεγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την αγροτική καλλιέργεια.
2)Μειώνεται το τίμημα εξαγοράς στο ¼ της αντικειμενικής.
3) Μπορεί να καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις.
4) Κατώτατη μηνιαία δόση στα 30 ευρώ
Παράλληλα, ένας αγρότης μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία δασικής έκτασης που εκχερσώθηκε πριν από το 1975 και με ένορκη κατάθεση. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να έχει δηλωθεί το οικόπεδο στην εφορία, στο Κτηματολόγιο, στον ΟΓΑ ή στον ΕΛΓΑ.
Με το άρθρο 3 χωροθετούνται:
1) Οι υδατοκαλλιέργειες (χερσαίες εγκαταστάσεις) επί εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.
2)Τα αστεροσκοπεία στις ίδιες εκτάσεις και δίνονται 3 χρόνια για τη νομιμοποίησή τους.
3)Τα μελίσσια εκτός πάρκων, αλσών και χώρων αναψυχής.
Επιπλέον, αφαιρείται το κατώτατο όριο απόστασης για επεμβάσεις που γίνονται σε εκτάσεις τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (3.000 μέτρα).
Στο άρθρο 4 δίνονται διευκρινίσεις για τη γεωργική εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων, οι οποίες εκχερσώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 1975-2007.
Ειδικότερα, γίνονται επιτρεπτές όλες οι μικροεγκαταστάσεις που έχουν σκοπό να εξυπηρετούν αγροτική καλλιέργεια. Κρίνεται παράλληλα αναγκαία η οικονομοτεχνική, μόνο στις εκτάσεις που δεν είναι ΟΣΔΕ.
1 Η αναδάσωση περιλαμβάνεται πια σε συνολικό τίμημα ( δαπάνη αναδάσωσης ως αντάλλαγμα χρήσης), το οποίο είναι μεγαλύτερο από το αντάλλαγμα χρήσης του άρθρου 2.
2 Κατώτατη μηνιαία δόση στα 30 ευρώ.
3. Δυνατότητα μεταγραφής του δικαιώματος χρήσης στο Κτηματολόγιο .
Στο άρθρο 5 το ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζει τις αιτήσεις τακτοποίησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εξαγοράς. Ειδικότερα, με τη την αίτηση εξαγοράς ή επέμβασης, αναστέλλεται η κύρωση του χάρτη στην αιτούμενη έκταση μέχρι την ολική κύρωση του.
Πιο συγκεκριμένα, πλέον θα δίνεται η δυνατότητα αποφάσεων επί αναρτημένου χάρτη για τις ΑΕΠΟ, καθώς και λειτουργίας των Επιτροπών Δασολογίου επί αναρτημένου χάρτη.
Μάλιστα θα γίνεται πρόσληψη δασικών υπαλλήλων από το ΕΚΧΑ, με σκοπό τη λειτουργία της κατάρτισης των δασικών χαρτών. Επιπλέον , για τις περιοχές όπου οι αντιρρήσεις λήγουν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, η προθεσμία παρατείνεται κατά δύο μήνες
Με το άρθρο 6 δίνονται διευκρινίσεις για τους δασωμένους αγρούς και τις χαρτολιβαδικές εκτάσεις. Δηλαδή, εντάσσονται στους δασωμένους αγρούς τα κληροτεμάχια αλλά και οι εκτάσεις οι οποίες σήμερα δεν εμφανίζονται με δασική μορφή αλλά είναι ΑΔ, καθώς και οι εκτάσεις που έχουν τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.
Παράλληλα, οι Επιτροπές Δασολογίου αποκτούν τη δυνατότητα να αποφασίζουν στους αναρτημένους χάρτες ποια είναι δάση ή δασικές εκτάσεις. Ακόμα, πραγματοποιείται και ένταξη των πεδινών χαρτολιβαδικών εκτός δασικής νομοθεσίας.
Αυτό βέβαια ισχύει για τις περιπτώσεις όσων έχουν χαρακτηριστεί ως γενικά χαρτολιβαδικές και εντάσσονται σε αυτή.
Στο άρθρο 7 επιλύεται το θέμα της πληρωμής των δασικών υπαλλήλων κατά τη νυχτερινή φύλαξη . Ουσιαστικά, πρόκειται να καταβάλλονται σε όσους δασικούς υπαλλήλους διανυκτερεύσουν ολόκληρο το ποσό της ημερησίας αποζημίωσης( 40 ευρώ) . Ωστόσο, διευκρινίζεται πως οι διανυκτερεύσεις ετησίως δεν πρέπει να ξεπερνούν τις σαράντα.
Με το άρθρο 8 τέλος , το ΥΠΕΝ επιλύει τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Δημόσιο και το Δήμο Ιωαννίνων , αποδίδοντας στους Ιωαννίτες την κυριότητα της αμφισβητούμενης έκτασης στην περιοχή και την τοπική κοινωνία.
Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για:
— Παράταση έως 30/6/2017 της λήξης της προθεσμίας υποβολής της δηλώσεως της περιουσιακής κατάστασης του 2016
— Την καθιέρωση ως καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η 30η Ιουνίου (αντί για 30 Απριλίου) και άλλες διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα.
— Παράταση κατά ένα μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και μείωσης του αριθμού των δόσεων από οκτώ σε έξι
— Παράταση χρηματικών ενταλμάτων για το τρέχον οικονομικό έτος κατά ένα μήνα μετά τη λήξη τους
— Την παροχή της δυνατότητας σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να καταβάλλουν μόνο ένα μέρος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να άρουν την ακινησία του οχήματος. Έτσι, για την άρση της ακινησίας του ΙΧ για ένα μήνα θα πρέπει να καταβάλουν τα 2/12 του κόστους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 3 μήνες τα 4/12 των τελών, ενώ για το όποιο υπόλοιπο διάστημα τα δωδέκατα που απομένουν συν 2/12.
— Συμπλήρωση συγκεκριμένων διατάξεων του ν.4067/20012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός)
— Την τροποποίηση των διατάξεων του ν.4389/2016 και την ρύθμιση εκ νέου θεμάτων σχετικά με τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Α.Δ.Μ.Η.Ε Α.Ε. από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε..
— Την αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων σχετικά με την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού κ.λπ.
— Την ένταξη των αγροτών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό των επιδοτήσεων που αφορούν το έτος 2016. Η ρύθμιση αυτή, κρίθηκε αναγκαία καθώς χιλιάδες αγρότες αντιμετώπιζαν πρόβλημα αφού, λόγω αναδρομικών επιδοτήσεων που έλαβαν το 2016 για το 2015 και τα προηγούμενα έτη εμφανίζονταν να υπερβαίνουν το όριο το 5.000 ευρώ που απαιτεί η ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.
— Τροπολογία σύμφωνα με την οποία μεταβιβάζεται η απόφαση για έγκριση των υψομετρικών μελετών για γήπεδα άνω των 15.000 θέσεων, στο υπουργείο Υποδομών. Έτσι, με την ρύθμιση αυτή, το θέμα που αφορά τα οδικά έργα γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μεταφέρονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο υπουργείο Υποδομών.
ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
aftodioikisi.gr
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!