Με το πρώτο κείμενό του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο της βουβαλοτροφίας, έναν αναμφισβήτητα δυναμικό κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας, ο οποίος παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, εκμεταλλεύοντας έτσι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού.
Ο κ. Καραμανλής, ζητά από τον Υπουργό κο Αποστόλου, να προχωρήσει στην σύνταξη διαχειριστικής μελέτης για την προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Κερκίνης, να λύσει άμεσα το πρόβλημα με την διαχείριση – εκμίσθωση των παρόχθιων εκτάσεων της Κερκίνης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αλλά και να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις στους βουβαλοτρόφους για τα έτη 2015, 2016 και 2017.
Με το δεύτερο κείμενό του, ο κ. Καραμανλής αναδεικνύει τα καίρια ζητήματα που σχετίζονται με τον Θεριζοαλωνιστικό κλάδο.
Με την Αναφορά του, ο Βουλευτής Σερρών ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις στα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου, όπως η εξαίρεση της χρήσης ταχογράφου στα αγροτικά μηχανήματα (ΑΜ) που αποτελούν τον βοηθητικό πάρεργο στο κύριο έργο του αλωνισμού, τη δυνατότητα πληρωμής του προσωπικού ΑΜ με την χρήση του εργόσημου και τη χορήγηση ειδικής εξουσιοδότησης στους Περιφερειάρχες της χώρας για να μπορούν να προβαίνουν με αποφάσεις τους στην έναρξη των σχετικών εργασιών.
Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης και της Αναφοράς:
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Επείγοντα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο της βουβαλοτροφίας
Κύριε Υπουργέ,
H βουβαλοτροφία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η αξία της αντικατοπτρίζεται από την υψηλή ζήτηση που παρουσιάζουν τα παραγόμενα προϊόντα του κλάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, εκμεταλλεύοντας έτσι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.
Η έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης των λιβαδιών αποτελεί σήμερα ίσως τον μεγαλύτερο αρνητικό παράγοντα ανάπτυξης του εν λόγω κλάδου. Έχει συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφενός στην υποβάθμιση και τον περιορισμό του παραγωγικού δυναμικού τους, και αφετέρου στην μείωση της παραγωγής των βουβαλιών, μιας και αυξάνει την ανάγκη για επιπλέον χορήγηση ζωοτροφών για τη διατήρηση του υπάρχοντος ζωικού κεφαλαίου. Οι παράγοντες αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ ποικίλες είναι και οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον γενικότερα.
Οι πολλές ανομοιογενείς εκτροφές ζώων, σε συνάρτηση με τις ανάγκες των ακτημόνων της περιοχής να καλλιεργήσουν εκτάσεις περιμετρικά της λίμνης Κερκίνης, δημιουργούν ένα ασφυκτικά περιορισμένο φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της βουβαλοτροφίας. Να σημειωθεί δε και το σχετικά πρόσφατο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των συγκεκριμένων βοσκοτόπων.
Σε συνέχεια των παραπάνω προβλημάτων, προέκυψε ξαφνικά θέμα και με την διαχείριση των εκτάσεων της ζώνης των 500 μέτρων, στις παρακείμενες εκτάσεις της λίμνης Κερκίνης. Η διεκπεραίωση τους πλέον γίνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη διαχείριση των παρόχθιων εκτάσεων.
Κατά το παρελθόν διάφοροι κρατικοί φορείς έχουν εκπονήσει σχέδια και μελέτες για την διαχείριση των λιβαδιών προς όφελος της κτηνοτροφίας. Σήμερα, όμως, έχει πλέον ωριμάσει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη σύνταξης μιας ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Κερκίνης. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι δεν γνωρίζουμε για παράδειγμα την βοσκοϊκανότητα της προστατευόμενης περιοχής, ενός παράγοντα εξαιρετικά σημαντικού για την ανάπτυξη της βουβαλοτροφίας.
Τέλος, και παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός βούβαλος επιδοτείται και είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους βουβαλοτρόφους, και συγκεκριμένα δεν έχουν καταβληθεί τα έτη 2015, 2016 και το τρέχον 2017.
Συνέπεια των ανωτέρω, ερωτάστε κε Υπουργέ:
1. Υπάρχει σκέψη από το ΥπΑΑΤ να προχωρήσει στην σύνταξη διαχειριστικής μελέτης για την προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Κερκίνης;
2. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, πώς σχεδιάζετε να λύσετε το πρόβλημα με την διαχείριση – εκμίσθωση των παρόχθιων εκτάσεων της λίμνης Κερκίνης;
3. Πότε προγραμματίζεται η καταβολή των ενισχύσεων στους βουβαλοτρόφους για τα έτη 2015, 2016 και 2017;
Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Καίρια ζητήματα που αφορούν στον Θεριζοαλωνιστικό κλάδο
Ο Βουλευτής του Ν. Σερρών Κώστας Καραμανλής καταθέτει ως αναφορά την από 18/04/2017 επιστολή του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αγροτών – Θεριζοαλωνιστών Ελλάδος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία θέτουν μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, όπως η εξαίρεση της χρήσης ταχογράφου στα αγροτικά μηχανήματα (ΑΜ) που αποτελούν τον βοηθητικό πάρεργο στο κύριο έργο του αλωνισμού, τη δυνατότητα πληρωμής του προσωπικού ΑΜ με την χρήση του εργόσημου και τη χορήγηση ειδικής εξουσιοδότησης στους Περιφερειάρχες της χώρας για να μπορούν να προβαίνουν με αποφάσεις τους στην έναρξη των σχετικών εργασιών, και παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός όπως προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου άμεσα να δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις.