Η επίκληση του λαού – το έχουμε ξαναπεί – αποτελεί προπαγανδιστική πρακτική που δικαιολογεί οποιαδήποτε ενέργεια, υπενθυμίζει την μέσω της ψήφου λαϊκή συμμετοχή και εξασφαλίζει τη σιωπή και την ανοχή του λαού.Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της δεν έχουν σταματήσει να επικαλούνται αυτή τη «λαϊκή συμμετοχή» από την πρώτη στιγμή. Και η εκστρατεία της «λαϊκής συμμετοχής» κορυφώνεται κάθε φορά πριν από τη λήψη μιας κρίσιμης και μοιραίας απόφασης.
Η λογική είναι «αυτά ψηφίσατε, αυτά παίρνετε». Και εκεί βρίσκεται και το «κλειδί της επιτυχίας» όλων των αυταρχικών καθεστώτων: Στη «λαϊκή συμμετοχή», στη «συναίνεση του λαού», στην «ανοχή του λαού». Γι’ αυτό και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την επικαλούνται συνεχώς. Ειδικά αυτές τις μέρες του τετάρτου μνημονίου.
Αν τους ακούσεις, θα πιστέψεις χωρίς αμφιβολία ότι ο λαός τα μέτρα και τα επικροτεί και τα… λατρεύει! Οι δηλώσεις τους το μαρτυρούν σε όλους τους τόνους:
-4 Ιανουαρίου 2017. Κυβερνητικές πηγές: «Η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για τη φορολογική πολιτική, η οποία κρίθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015».
(«Κρίθηκε, κύριοι! Αυτό θέλει ο λαός!)
-9 Ιανουαρίου 2017. Δ. Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην τηλεόραση του Σκάι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση συνολικά έδωσαν μια μεγάλη μάχη το πρώτο επτάμηνο, τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Από εκεί και πέρα, καταφέραμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Είχαμε την τιμιότητα να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, αφού πήραμε τη συμφωνία, και είπαμε: Δεν καταφέραμε όλα όσα θα θέλαμε, πήραμε αυτή τη συμφωνία, η οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, από τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου. Και στη βάση ακριβώς αυτής της συμφωνίας, ζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα πράγματα ήταν ανοιχτά επάνω στο τραπέζι, δεν κρύψαμε απολύτως τίποτα, αντιθέτως με πολύ μεγάλη τιμιότητα και με πολύ μεγάλη ευθύτητα προσφύγαμε στη λαϊκή ετυμηγορία. Όλα αυτά τα γνώριζαν και τα γνωρίζουν όλοι όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα και στην προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που δεν υπάρχει, όχι απλώς «αντάρτικο», αλλά αντιθέτως υπάρχει μία εικόνα σύμπλευσης, σύμπνοιας και αποφασιστικότητας για να καταφέρουμε αυτό που ξεκινήσαμε τον Γενάρη του 2015» / «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015, επαναλαμβάνω πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, προέβλεπε τρία πράγματα: 1,8 δις εξοικονόμηση από το Ασφαλιστικό, 1,8 δις εξοικονόμηση από το ΦΠΑ και 1,8 δις εξοικονόμηση από άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Το σύνολο, δηλαδή, των 5,4 δις τα οποία έπρεπε να νομοθετηθούν ενόψει της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή ήταν η συμφωνία που κατατέθηκε στον ελληνικό λαό και για την οποία ζητήσαμε την έγκρισή του τον Σεπτέμβριο του 2015, λέγοντας με απόλυτη ευθύτητα ότι δεν είναι αυτό το οποίο θέλαμε».
(Δηλαδή, όταν ο λαός ψήφιζε, γνώριζε, διότι ήταν όλα «πάνω στο τραπέζι». Επομένως, κάθε διαμαρτυρία είναι περιττή!)
-9 Ιανουαρίου 2017. Δ. Τζανακόπουλος στην ιστοσελίδα euro2day.gr: «Το θέμα είναι όμως κάθε φορά να σκεφτόμαστε πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση του 2015. Σας θυμίζω ότι οι στόχοι που είχε συμφωνήσει η ΝΔ ήταν 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 και 4,5 για το 2017. Σωρευτικά δηλαδή θα έπρεπε περίπου 13 δισ. περισσότερα να αφαιρεθούν από τους φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επρόκειτο για οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό. Αυτόν τον παραλογισμό τερμάτισε η παρούσα κυβέρνηση και μάλιστα είχε την τιμιότητα να προσφύγει στον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβρη του 2015. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν το τόλμησε αυτό. Να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μετά και όχι πριν τη Συμφωνία».
(Δηλαδή, εμείς σας τα είπαμε. Αν διαφωνείτε εκ των υστέρων… κακό του κεφαλιού σας!)
-22 Ιανουαρίου 2017. Δ. Βίτσας στην τηλεόραση του Σκάι: «Εμείς βρισκόμαστε σε μια μάχη, με δυσκολίες, έχουμε αναλάβει ένα καθήκον, μάλιστα είμαστε η πρώτη δύναμη που όταν άλλαξε το πρόγραμμά της βγήκαμε θαρρετά στον ελληνικό λαό, ο οποίος και αποφάσισε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη. Αυτό έγινε με εκλογές».
(Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη μαζί με τον λαό…)
-24 Ιανουαρίου 2017. Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της δύο χρόνια πριν έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη και την καταπολέμηση των πρακτικών διαπλοκής και διαφθοράς που σημάδεψαν την δημόσια ζωή του τόπου για δεκαετίες. Αυτή την προτεραιότητα συμμερίζεται απολύτως ο μοναδικός εντολέας αυτής της κυβέρνησης: ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τις διαφορετικές ποιότητες, τις διαφορετικές καταγωγές, τις διαφορετικές ιστορίες, τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας ασκεί τα καθήκοντά του»
(Δηλαδή, οι «προτεραιότητες» της κυβέρνησης είναι και προτεραιότητες του λαού, ο οποίος «γνωρίζει» και δίνει τις ανάλογες «εντολές»…)
-24 Ιανουαρίου 2017, κυβερνητικοί «κύκλοι»: «Αυτή η απόφαση μας, όμως, είναι ευθέως συνδεδεμένη με τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του ελληνικού λαού. Ακριβώς σε αυτή τη βάση, επιλέξαμε μετά τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015 να καταφύγουμε στο μοναδικό εντολέα μας, τους πολίτες αυτής της χώρας. Καταθέσαμε τα πεπραγμένα μας αλλά και το σχέδιο διεξόδου της χώρας από τη δίνη της κρίσης. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε ξανά, ως τη μοναδική πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Η κοινωνία επανεπιβεβαίωσε τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος της διαπλοκής το οποίο, όσο θράσος και να επιστρατεύει, ευθύνεται αποκλειστικά για την κατάρρευση της χώρας τα προηγούμενα χρόνια. Έχοντας, λοιπόν, τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού, προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος που από τη μια σέβεται ασφαλώς τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις (και τους περιορισμούς που προκύπτουν από αυτές), αλλά από την άλλη έχει ως άξονες την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, την προστασία των χαμηλότερων στρωμάτων και, φυσικά, τον αναπτυξιακό - παραγωγικό σχεδιασμό της χώρας».
(Οπότε, οι επιδιώξεις του εντολέα λαού ταυτίζονται με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης…)
-25 Ιανουαρίου 2017. Αλ. Τσίπρας στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης στη πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Δυο φορές ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να βγάλουμε το "φίδι από τη τρύπα" με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την ελληνική κοινωνία. Δε πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στις άγριες διαθέσεις των προθύμων».
(Μάλιστα! Του λαού του αρέσει ο τρόπος που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παριστάνουν ότι βγάζουν το φίδι από την τρύπα!)
-29 Ιανουαρίου 2017. Αλ. Φλαμπουράρης στον Σκάι: Αφού μας διαβεβαίωσε ότι πλέον δεν ψάχνει κανείς στα σκουπίδια και ότι «από τα μέσα του 2017 και όλο το 2018 θα βλέπουμε μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας», είπε: «Ο λαός είναι σίγουρος ότι το 2018 θα βγούμε από την κρίση. Δεν πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις. Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε τις μισές μονάδες από τη ΝΔ. Ο κόσμος συνεχίζει να μας στηρίζει. Μας βλέπει στο δρόμο και μας λέει κρατάτε γερά».
(Ξεκάθαρο: Ο λαός στηρίζει και επιδίδεται σε εκδηλώσεις… λατρείας!)
-29 Ιανουαρίου 2017, Χρ. Σπίρτζης στην Καρδίτσα: «Με το κλείσιμο της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την συμφωνία ξανά στην κρίση του ελληνικού λαού. Είναι μια πράξη τομή για τα πολιτικά ήθη, για το πολιτικό σκηνικό, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ». Απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία υπογράμμισε πως «ξεχνάνε προφανώς, ότι όταν έγινε η συμφωνία τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού».
(Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο λαός γνώριζε την συμφωνία σε όλες της τις λεπτομέρειες και με την ψήφο του ζήτησε περικοπή των εισοδημάτων του!)
-10 Μαρτίου 2017. Π. Κουρουμπλής στον ραδιοφωνικό σταθμό “North 98.0” της Θεσσαλονίκης: «Εμείς ξεκινήσαμε όλοι μαζί να σηκώσουμε αυτό το μαρτύριο. Είχαμε την πολιτική εντιμότητα μιας άλλης επιλογής. Κάναμε έναν συμβιβασμό επώδυνο, τον θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού, άρα όλοι μαζί ψηφίσαμε αυτή την επιλογή. Θα την πάμε μέχρι τέλους».
(Καταλάβατε; «Όλοι μαζί ψηφίσαμε αυτήν την επιλογή»…)
-3 Απριλίου 2017. Γιάννης Μπαλάφας στον Σκάι: «Ο ελληνικός λαός γνώριζε ότι θα έρθουν νέα, δύσκολα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ή μείωση των συντάξεων. Αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις προσπαθούμε να λειάνουμε με την διαπραγμάτευση. Τα υπόλοιπα είναι τζάμπα μαγκιές».
(Δηλαδή, ο λαός γνώριζε και παρ’ όλα αυτά μας ψήφισε…)
-25 Απριλίου 2017. Συνέντευξη Τσίπρα στον Αντέννα και στο Ν. Χατζηνικολάου: «Με τη διαφορά ότι έχω πάρει το κόστος, έχω πάρει την πολιτική ευθύνη και πήγα σε εκλογές, κύριε Χατζηνικολάου. Όταν πήρα αυτή τη Συμφωνία, πήγα σε εκλογές. Και είπα στον ελληνικό λαό «αυτά κατάφερα, αν μπορεί κάποιος άλλος να τα καταφέρει καλύτερα, ψηφίστε κάποιον άλλον». Εγώ δεν έκανα εκλογές πριν τη Συμφωνία και μετά «σφύριξα κλέφτικα», όπως έκαναν ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς. Το ίδιο έκαναν και οι δύο. Ας τα αφήσουμε, λοιπόν, αυτά».
(Ας τα αφήσουμε, λοιπόν, αυτά. Ό,τι κάνω το κάνω με την επίνευση του λαού…)
-28 Απριλίου 2017. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά: «Ο ελληνικός λαός απάντησε με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους δρόμους και τις πλατείες, με την ιστορική νίκη της Αριστεράς σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τη σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα».
(Επομένως, ο ελληνικός λαός έδωσε την ετυμηγορία του στις κάλπες…)
-29 Απριλίου 2017. Ν. Βούτσης στην «Αυγή»: «Υπάρχει μια ανοχή ταυτόχρονα με προσμονή σε τμήματα της κοινωνίας που εμπιστεύθηκαν τη δική μας κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση όμως παρατείνεται και μπορεί να εξελιχθεί σε προσδοκία και εκ του γεγονότος ότι κανείς από αυτούς που δεν είναι πιστοί οπαδοί της ΝΔ δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι θύτες της προηγούμενης περιόδου και υπεύθυνοι της χρεοκοπίας της χώρας και των μνημονιακών πολιτικών να γίνουν σωτήρες».
(Δηλαδή υπάρχει και ανοχή και προσμονή και προσδοκία…)
Το παραμύθι της λαϊκής συναίνεσης έρχεται από μακριά
Όπως είπαμε, το παραμύθι περί λαϊκής συναίνεσης δεν είναι καινούργιο. Ιδού μερικές δηλώσεις από το 2016:
-8 Ιουνίου 2016, Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπος στο ραδιόφωνο του Σκάι: «Σας θυμίζω ότι συμφωνήσαμε το καλοκαίρι, αποδεχθήκαμε μία Συμφωνία, παλέψαμε για τους καλύτερους δυνατούς όρους, είπαμε στον ελληνικό λαό ποιος θα διαχειριστεί αυτή την καινούργια κατάσταση που διαμορφώθηκε, μέσα σε αυτή τη Συμφωνία υπήρχε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες αποδεχθήκαμε και συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε, με πλήρη συναίσθηση».
(Είχαμε, λοιπόν, μια «νέα κατάσταση» και ο λαός μας ανέθεσε να τη διαχειριστούμε…)
-12 Ιουνίου 2016, Π. Καμμένος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των ΑΝΕΛ: «Τους νικήσαμε ξανά, κερδίσαμε ξανά τις εκλογές και όταν ήρθε η συμφωνία του Ιουλίου δεν εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό, του είπαμε την αλήθεια. Ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του και ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε.Κερδίσαμε μαζί έξι εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό. Όποτε ήρθε η ώρα να πάρουμε μία σημαντική απόφαση ρωτήσαμε τον ελληνικό λαό, και του είπαμε ξεκάθαρα ότι πλέον δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή που μας είχε δώσει την προηγούμενη φορά, γιατί τα πράγματα ήρθαν έτσι που θα έπρεπε πάλι να αποφασίσει ο ίδιος».
(Επομένως, ρωτήσαμε τον λαό ξανά και ξανά και αυτός μας εμπιστεύθηκε…)
-15 Ιουνίου 2016. Ευκλ. Τσακαλώτος στο Euronews. Αφού παραδέχεται ότι θα έχει αποτύχει η κυβέρνηση αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης σε ένα χρόνο (φέτος δηλαδή), λέει: «Υποσχεθήκαμε πολλά και κάναμε συμβιβασμούς. Όμως προκηρύξαμε εκλογές και θέσαμε τη συμφωνία στην κρίση των πολιτών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο και για πρώτη φορά, οι πολίτες ρωτήθηκαν και ήξεραν τι ψηφίζουν. Εμείς δεν είπαμε ας πούμε, ότι παγώνουμε τη συμφωνία και μετά αλλάξαμε γνώμη. Αυτή η συμφωνία, με όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία, βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας. Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους».
(Οι πολίτες ρωτήθηκαν και έκαναν την επιλογή τους. Οπότε, περιττή κάθε συζήτηση…)
-15 Ιουνίου 2016, Γ. Τσιρώνης στον Βήμα Fm: Στο ερώτημα «εσείς ψηφιστήκατε για να ψηφίσετε τα 99 χρόνια (σ.σ. του υπερταμείου), απαντά: «Ναι, εμείς αυτή την συμφωνία με τα 5,4 δις προσαρμογή, την είχαμε συμφωνήσει το καλοκαίρι».
(Δηλαδή ο λαός γνώριζε πως θα δοθεί το σύνολο του δημόσιου πλούτου για έναν αιώνα…)
-15 Ιουνίου 2016, Ν. Παππάς σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Θησείο: «Η αντιπολίτευση επιχειρεί να σβήσει από την συλλογική μνήμη τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τις πρώτες μετά την συμφωνία» / «Δεν τα καταφέραμε όλα, αυτό που κατάφερε ο Τσίπρας το έφερε ενώπιον του λαού. Πολλοί ήταν εκείνοι που (μετά την συμφωνία) έλεγαν στον Τσίπρα να παραμείνει πρωθυπουργός, γιατί δεν είχε χάσει την δεδηλωμένη, εμείς επιλέξαμε την λαϊκή εντολή».
(Αφού το έφερε «ενώπιον του λαού»…)
-18 Ιουνίου 2016, Ν. Παππάς: «Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν. Η συμφωνία έκλεισε και ο λαός μας αντιλαμβάνεται πως συμφωνία από συμφωνία έχει διαφορά».
(Ο λαός αντιλαμβάνεται, ο λαός συμφωνεί!)
-1 Ιουλίου 2016. Δ. Βίτσας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» του Πειραιά: «Αν συζητάγαμε για το Λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΛΠ το 1980, θα ήταν μια διαφορετική συζήτηση, το 2000 επίσης μια διαφορετική συζήτηση, όπως και το 2008 μια διαφορετική συζήτηση. Όμως το 2016, όπου η χώρα είναι υπό επιτροπεία, όπου υπάρχει μια συμφωνία την οποία εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ελληνικός λαός δια της ψήφου του, έχει κρίνει ως αναγκαία συμφωνία μαζί με άλλα πράγματα, είναι τελείως διαφορετικό».
(Τώρα που όλα κρίθηκαν από τον λαό «είναι τελείως διαφορετικό»…)
-6 Ιουλίου 2016, Ν. Φίλης, Βουλή: «Έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, είμαστε υπερήφανοι ως κυβέρνηση και ως πολιτικές δυνάμεις, που ζητήσαμε από τον λαό να παρέμβει σε μια οριακή στιγμή της διαπραγμάτευσης. Και το "όχι" παραμένει με την έννοια ότι ο λαός θα καλείται να είναι η τελευταία καταφυγή της δημοκρατίας, όποτε χρειαστεί. Είτε μας αρέσει, είτε όχι το αποτέλεσμα. Γιατί διαφορετικά, αν τεχνοκρατικές ελίτ και κυβερνητικές αδιαφανείς δυνάμεις, επιχειρούν να υποκαταστήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, τότε τα αδιέξοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα και επικίνδυνα, όπως δείχνει η σύγχρονη πραγματικότητα».
(Και το… «όχι» παραμένει…)
-29 Ιουλίου 2016. Ν. Παππάς στην ΕΡΤ: Χαρακτήρισε τις εκλογές του Σεπτέμβρη τομή στα πολιτικά πράγματα, τονίζοντας πώς η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τον λαό τον Ιανουάριο του 2015 αξιοποιήθηκε στο έπακρο, έγινε και το δημοψήφισμα, κατάφερε όσα κατάφερε η κυβέρνηση και όσα δεν κατάφερε τα έφερε τον Σεπτέμβριο ενώπιον του λαού. «Οι εκλογές του Σεπτέμβρη είναι οι μόνες που έγιναν με όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι», συμπλήρωσε.
(Να μην ξεχνάμε και το… τραπέζι!)
-8 Αυγούστου 2016, ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: «Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση, παρά τις απελπισμένες προσπάθειες που κάνει η ΝΔ για να ξεχάσουν τα πεπραγμένα της».
(Και η κρίση αυτή τους οδηγεί στην αγκαλιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…)
-12 Αυγούστου 2016, Χρ. Σπίρτζης στην «Αγορά»: «Η κοινωνία, ο ελληνικός λαός, οι πολίτες που υποφέρουν γνωρίζουν. Γνωρίζουν ποιος τους νοιάζεται, ποιος θα τους βγάλει από τα κοινωνικά αδιέξοδα, ποιοί μας οδήγησαν εδώ και τι προτείνουν σήμερα».
(Γνωρίζουν και γι’ αυτό υποφέρουν αγόγγυστα…)
-12 Νοεμβρίου 2016, άρθρο Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όταν έγραψε πως τα καλά νέα στο θέμα του χρέους ήταν «ζήτημα λίγων εβδομάδων»: «Δύναμη αυτής της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη του λαού». Διότι, «η Αριστερά και ο ελληνικός λαός γνωρίζονται πολύ καλά. Είμαστε νέοι στην εξουσία, αλλά όχι στις σχέσεις με την κοινωνία. Η Αριστερά προέρχεται από τον λαό και όχι από τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες και τα funds. Γι' αυτό και αντέχει».
(Κι όταν έχεις την εμπιστοσύνη του λαού, κάνεις αυτονοήτως ό,τι θέλεις…)