ΘΕΜΑ: Ιουστίνος: Ο αναζητητής Φιλόσοφος και διαμορφωτής του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού.
Εισηγητής: Φιλοκτήμων Φάκας : Θεολόγος , Φιλόλογος
Με τον αναζητητή φιλόσοφο Ιουστίνο, διαμορφωτή του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, θα ασχοληθεί στο επόμενο μάθημα (17/05/2017 και ώρα 07:00μμ). Ο Φιλοκτήμων Φάκας, βασικός συνεργάτης, εξ αρχής, και συντελεστής της επιτυχίας του Πνευματικού μας συμποσίου.
Συγκεκριμένα: Ένας από τους διαμορφωτές του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, που πήρε σάρκα και όστα στον ελλαδικό χώρο, επικράτησε στις γύρω από την Μεσόγειο χώρες και επηρέασε βαθύτατα την πολιτισμική εξέλιξη της Ευρώπης, ιδιαίτερα με την Αναγέννηση, ήταν ο Ιουστίνος.
Έζησε τον 2ο μ.Χ. αιώνα, ήταν ελληνικής καταγωγής, εθνικός στο θρήσκευμα. Από την εφηβική του ηλικία τον απασχολούσαν επίμονα υπαρξιακά προβλήματα και φιλοσοφικές ανησυχίες. Κάποτε βρέθηκε στην Αθήνα. Εδώ, στην προσπάθεια του να βρει ικανοποιητικές απαντήσεις στους προβληματισμούς του, προσεγγίζει τους πλατωνικούς, περιπατητικούς, στωικούς και πυθαγόρειους φιλοσόφους. Εντυπωσιάζεται από τη διδασκαλία του Σωκράτη για τη σοφία ως την κορυφαία των αρετών, από τον Πλάτωνα για τον κόσμο των ιδεών, την αθανασία της ψυχής, τη μεταθανάτια ζωή, όπως διατυπώνεται στο Φαίδωνα, από τους περιπατητικούς για το «κατ' αρετήν και κατά λόγον ζην», ιδιαίτερα για την ψυχική γαλήνη και αταραξία ως προϋπόθεση για τον ευδαίμονα βίο και από τους πυθαγόρειους, οι οποίοι πέρα από την ενασχόληση τους με τη θεωρία των αριθμών, τη γεωμετρία και την αστρονομία επιδίωκαν να καταστήσουν τον ανθρώπινο βίο εύκοσμο και αρμονικό με τις αρετές της σωφροσύνης, της δικαιοσύνης και της ανδρείας.
Παρά το γεγονός ότι η ευρεία ενημέρωση του που για τα φιλοσοφικά αυτά συστήματα του ήταν ενδιαφέρουσα και επωφελής, εν τούτοις δεν βρήκε σ' αυτά την απάντηση που επιζητούσε. Την απάντηση βρήκε όταν, με υπόδειξη κάποιου γνώστη της πλατωνικής φιλοσοφίας και της χριστιανικής αποκάλυψης, μελέτησε συστηματικά τη βίβλο. Σ' αυτήν, όπως ο ίδιος ομολόγησε, βρήκε την αληθινή φιλοσοφία. «Τότε παρά χρήμα πυρ εν τη ψυχή μου ανήφθη και έρως είχε με των προφητών και των ανδρών εκείνων, οι είσι Χριστού φίλοι» έγραφε. Αργότερα θα διατυπώσει τη θεωρία του για το «σπερματικό λόγο».
Για τη θεωρία αυτή και για τη συμβολή του Ιουστίνου γενικά στο να διεισδύσουν στη χριστιανική γραμματεία και σκέψη για νέα πνοή, νέες διαστάσεις, και το ελληνικό πνεύμα στην εκκλησία και στο Χριστιανισμό γενικότερα, θα γίνει ειδικός λόγος κατά την διεξαγωγή του σχετικού μαθήματος στο Μαξίμειο. Θα γίνει λόγος για τα σημαντικότερα συγγράμματα του και για το λόγο του χαρακτηρισμού του ως του σημαντικότερου απολογητικού 2ου μ.Χ αιώνα.
Ο Φιλοτήμων Φάκας, με εξαίρετη κατάρτιση στα Ελληνικά γράμματα και τα νάματα της θρησκείας μας, υπηρέτησε επωφελώς τη δημόσια εκπαίδευση με παιδαγωγικό ήθος και συνέπεια από όλες της βαθμίδες της Β/μιας Εκπαίδευσης.
Σταθερός και βασικός συνεργάτης του Πνευματικού μας συμποσίου «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας», με τις εισηγήσεις του για πολιτιστική και ιστορική πορεία του Ελληνισμού, και για τις μεγάλες αξίες του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, βοηθά τους πολλούς συμπολίτες μας, που παρακολουθούν τα μαθήματα, να γευτούν και να βιώσουν τους υπέροχους καρπούς του Ελληνικού Πνεύματος σε συνδυασμό με τις υψηλές ιδέες και αρχές της Ελληνοχριστιανικής μας παράδοσης.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.