Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (6 Ιουνίου 2017) και όλες οι δηλώσεις των κυβερνητικών – με πρώτες και καλύτερες αυτές του κ. Τσίπρα – σχετικά με την ανάγκη να βγούμε στις αγορές αποτελεί την επιτομή της υποκρισίας.Όπως αναφέρεται, «στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».
Ανέφεραν επίσης ότι αποτελεί «εθνική προσπάθεια» η «επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Με λίγα λόγια, οι ίδιοι άνθρωποι που δεν έκαναν άλλο από το να καταγγέλλουν τις αγορές, αυτοί που έλεγαν ότι θα βαράνε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, αυτοί που κραύγαζαν «οι άνθρωποι πάνω από τις αγορές», αυτοί που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εκλιπαρεί τους δανειστές για ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους, τώρα έχουν κυριολεκτικά θεοποιήσει τις αγορές και ακριβώς εκλιπαρούν για πιστοποιητικά βιωσιμότητας!
Δηλαδή, ο «καθαρός διάδρομος» είναι αυτός που οδηγεί στη… λεωφόρο των αγορών!
Δυσκολεύεται κανείς να αποφύγει τον πειρασμό να θυμίσει τι έχουν πει όλα αυτά τα χρόνια επί του θέματος:
-2 Μαΐου 2010, σχόλιο Τσίπρα για τα οικονομικά μέτρα: «Η κυβέρνηση προχωρά πανικόβλητη και δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στην άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κοινωνίας στις άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου και των αγορών» / «Με στρατηγική διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος χρέους, ώστε να βρεθούν διαδικασίες ρύθμισης του ύψους και των όρων του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Με συμμαχίες με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και με τις κοινωνικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών»
-12 Μαρτίου 2011. Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής: «Γι' αυτό επιμένουμε στις προτάσεις μας: Επιβολή υψηλών φόρων κάθε είδους στους πλούσιους, αποσύνδεση ολοκληρωτικά των κρατών από τις αγορές, αναδιαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του χρέους, εντοπισμός και διαγραφή του επαχθούς χρέους, επιμήκυνση και επιτόκια αλληλεγγύης, όχι τοκογλυφίας».
-29 Μαρτίου 2011, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Τρίπολη: «Δεν δίνουν δεκάρα για την φτώχεια και τη δυστυχία που σκορπάνε τα μέτρα τους στην κοινωνία. Λογοδοτούν μόνο στο κεφάλαιο, τις τράπεζες και τις αγορές».
-1 Απριλίου 2011, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο Σπόρτινγκ: «Θα αντέξει μονάχα εκείνη η κυβέρνηση που θα αποφασίσει να γυρίσει τη πλάτη στο μνημόνιο και στις αγορές και να ταυτιστεί με τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας που σήμερα βουλιάζει».
-20 Ιουλίου 2011, Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, την επομένη: «Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δομικές αλλαγές και παράκαμψη των αγορών» / «Όλες οι λύσεις που προτείνονται στο βαθμό που δεν αναθεμελιώνουν την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και δεν παρακάμπτουν τις αγορές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν».
-16 Ιανουαρίου 2012, Τσίπρας σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς: «Δεν είναι το χρέος το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το χρέος είναι μόνο το εργαλείο για την επιβολή ταξικών πολιτικών λιτότητας και την διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου και των δημοκρατικών κατακτήσεων» / «Η λύση θα δοθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα έρθουν σε ρήξη με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, με τη βοήθεια των λαών της Ευρώπης, θα κατατάξουν στην κατηγορία "σκουπίδια" τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές και θα βάλουν ΑΑΑ στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία: Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, Απασχόληση».
-25 Φεβρουαρίου 2012, Τσίπρας στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»: «Να βάλουμε ένα τέλος στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης και να απαλλάξουμε τις κοινωνίες από τους καταναγκασμούς του κεφαλαίου και των αγορών».
-9 Ιουλίου 2012, Τσίπρας στη Βουλή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή για το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για τις αγορές και τα τραπεζικά λόμπι».
-23 Σεπτεμβρίου 2012, Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΝ: «Πρέπει να θέσουμε τη δημοκρατία ως τον ακρογωνιαίο λίθο της δικής μας λογικής και το εφαλτήριο για τη δική μας ιδεολογική αντεπίθεση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αναγόρευση των αγορών σε απόλυτο ρυθμιστή της πορείας των κοινωνιών».
-2 Δεκεμβρίου 2012, Ομιλία Τσίπρα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Στα τρία άλφα των αγορών και των «λύκων» αξιολόγησης, θα απαντήσουμε με τα δικά μας τρία άλφα. Απασχόληση. Ασφάλιση. Αναδιανομή του πλούτου».
-12 Δεκεμβρίου 2012, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο νόμου «Δανειακή Σύμβαση – Νέο Μνημόνιο – PSI»: «Πότε ακριβώς θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα; Και ποιος θα το ελέγξει αυτό; Νομίζετε ότι θα το ελέγξει ο κύριος Σαμαράς; Ο κύριος Βενιζέλος θα το ελέγξει, ο κύριος Παπαδήμος, βεβαίως, θα το ελέγξει. Αυτοί που χειρίζονται τη διαδικασία και από όσα ακούσαμε σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, από τον Υπουργό των Οικονομικών ο οποίος μας ζήτησε να επισπεύσουμε τη διαδικασία μην τυχόν και ενοχληθούν οι αγορές, οι οποίες ανοίγουν αύριο. Συμπεραίνουμε ότι οι αγορές θα ενοχληθούν πάρα πολύ αν κάποιος διεκδικήσει τη λαϊκή ετυμηγορία σ’ αυτόν τον τόπο».
-31 Ιανουαρίου 2013.Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Α. Τσίπρα στο tvxs, στον Στέλιο Κούλογλου:
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ευθύγραμμη και σαφής. Αυτή η στάση είναι η κατάργηση του μνημονίου και η αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Τώρα, προφανώς η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και δεν καταλαβαίνω γιατί να υπόκειται κανείς σε ένα παιχνίδι και σε μια άνευ νοήματος συζήτηση για το ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει την κατάργηση του μνημονίου. Μπορεί να το θάψει κάτω από την γη, όπως είπα στο Μπρούκινγκς, μπορεί να το καταπιεί όπως έχω πει πολλές φορές, μπορεί να το ακυρώσει στην πράξη μέσα στην Βουλή. Μία είναι η ουσία: το μνημόνιο μας έχει οδηγήσει στην καταστροφή, ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι έχει την δυνατότητα μέσα από την ψήφο του, την δράση του και την πάλη του, να δώσει μια νέα πλειοψηφία που θα καταργήσει αυτές τις πολιτικές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το καταργήσει κανείς μέσα στην Βουλή. Μόνο μέσα από ψηφοφορία θα γίνει. Έτσι λέει ο νόμος. Όπως ήρθαν οι νόμοι, έτσι θα φύγουν οι νόμοι.
Σ.Κ.: Μισό λεπτό...
Α.Τ.: ... και έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτό δεν συνεπάγεται την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα ζητήσουμε από τους δανειστές μας να κάτσουμε σε ένα τραπέζι για να επαναδιαπραγματευτούμε την δανειακή σύμβαση. Εκεί μάλιστα θέτουμε και στόχους: Μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος όλου του ευρωπαϊκού νότου, όχι μόνο της Ελλάδας – αυτό που πέτυχε η Γερμανία το 1953 - με την διαγραφή μέρους του χρέους, με μορατόριουμ στις πληρωμές και ρήτρες ανάπτυξης»
-2 Φεβρουαρίου 2013, ομιλία Τσίπρα, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Αυτό όμως που τους ενοχλεί είναι η δυνατότητά μας να ενώνουμε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, ακόμα και με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία αλλά με κοινό αξιακό απόθεμα, να θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο και όχι τη στυγνή απολυταρχία των αγορών και του ανταγωνισμού».
-6 Φεβρουαρίου 2013, Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ανθρωπιστική κρίση: Διοργάνωση διεθνούς καμπάνιας αλληλεγγύης με σύνθημα «Οι αγορές καταδικάζουν την Ελλάδα σε ανθρωπιστική κρίση», να καλέσουμε σε συμμετοχή διεθνείς φορείς, από τον ΟΗΕ έως το Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως όμως να διαμορφώσουμε ένα ρεύμα αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και αντίστασης, με τη συμμετοχή των τοπικών και εργασιακών οργανώσεων, της Κοινοβουλευτικής ομάδας, των διανοουμένων και των καλλιτεχνών. Να καλέσουμε σε πλατιά συμμετοχή στις υπάρχουσες Δομές αλληλεγγύης και αντίστασης, να δημιουργήσουμε παντού. Η έκδοση φυλλαδίου και κεντρικής αφίσας με ενδεικτικό σύνθημα «Σταματάμε την καταστροφή-Να νικήσει η ζωή-Να φύγουν» είναι τα πρώτα απαραίτητα υλικά (!)
-6 Ιουνίου 2013. Ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης: «Η απελευθέρωση από το Μνημόνιο, η αντίσταση στην δικτατορία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού, το δικό μας πρότυπο ανάπτυξης, η μάχη για μια δημοκρατική κοινωνική αλλαγή στην Ευρώπη».
-31 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2013. Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η «έξοδος στις αγορές» και το «πρωτογενές πλεόνασμα» εξαγγέλλονται για να σηματοδοτήσουν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους, και αυξάνει τα προνόμια και τον πλούτο μιας μικρής μειοψηφίας κερδοσκόπων» / «Ο αγώνας για την ανατροπή της απολυταρχίας της αγοράς και την ανάσχεση του φασισμού βασίζεται πλέον και στη δυνατότητά μας να εκπονήσουμε, να προτάξουμε και να πραγματώσουμε μέσα στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας μια εναλλακτική αντίληψη για τη ζωή και την κοινωνία – βγαλμένη μέσα από το ίδιο το βίωμα των λαϊκών τάξεων στη βάση του δίπτυχου δημοκρατία και αξιοπρέπεια - πλάι στο αυστηρά πολιτικό μας πρόγραμμα και την κινηματική δράση».
-7 Δεκεμβρίου 2013, ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τις αναχρηματοδοτούμενες με κεφάλαιο του ελληνικού λαού ελληνικές τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετίσουν, ώστε να περάσουν το ταχύτερο υπό δημόσιο έλεγχο, προτού περάσουν υπό τον έλεγχο των ξένων λόμπι, των αρπαχτικών των αγορών, που θέλουν να αρπάξουν τη χώρα μέσα σε μια νύχτα για ένα κομμάτι ψωμί. Και από τη διάλυση της Ευρωζώνης κανένας λαός δεν θα βγει κερδισμένος, παρά μονάχα τα αρπαχτικά κοράκια των αγορών».
-22 Φεβρουαρίου 2014, Τσίπρας, Βήμα της Κυριακής: Επομένως, δεν είμαστε εμείς κρατιστές, αλλά αυτοί είναι «Ταλιμπάν των αγορών».
-14 Μαρτίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Κομοτηνή: «Με την τρόικα σε ρόλο αστυνόμου, επιτηρητή και τιμωρού, με τους δανειστές να επιβάλλουν τη θέλησή τους στην ελληνική κυβέρνηση χωρίς να συναντούν καμιά αντίσταση, με τη χυδαιότητα και την απανθρωπιά των λεγόμενων αγορών να ανακηρύσσεται σε υπέρτατο νόμο, η χώρα μας έχει βρεθεί σε μια θανάσιμη παγίδα. Στην οποία κάνουν ότι μπορούν να μας κρατήσουν όχι για ένα και δυο χρόνια όπως λένε ο Σαμαράς και η ετερόκλητη συμμαχία του Μαξίμου, αλλά για δεκαετίες».
-15 Μαρτίου 2014, Τσίπρας στην Real News: «…Όσο για τις αγορές, ποιον κοροϊδεύουν; Θα πρόκειται για μια στημένη έξοδο με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα του αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη».
-23 Μαρτίου 2014, Τσίπρας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Αναρωτιέμαι, πιστεύουν ότι θα τους κάνει καλό η παρουσία της εδώ και οι δηλώσεις στήριξης; Η κ. Μέρκελ, το Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, είναι ο καθοδηγητής της λιτότητας, της φτωχοποίησης, της υποταγής στην ασυδοσία των αγορών. Είναι ο αυτουργός της συντριβής μίας κοινωνίας, της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που γνώρισε ο τόπος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο» / «Ερχόμαστε για να τα αλλάξουμε όλα. Και οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τις αγορές και τα κέρδη των τραπεζών».
-29 Μαρτίου 2014, ομιλία Τσακαλώτου στην Επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν ξέρετε ότι χτίζετε την καινούργια χρεοκοπία, ότι νομίζετε ότι θα βγούμε στην αγορά - που απλώς θα κάνετε μία αντικατάσταση θεσμικού χρέους με ιδιωτικό – και ότι αυτό θα δώσει χρήματα στην ανάπτυξη και την παραγωγή».
-3 Απριλίου 2014. Τσίπρας στο Γαλλικό Πρακτορείο: Υποστηρίζει ότι επιδιώκει «μια συμμαχία των χωρών του Νότου και της περιφέρειας έναντι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, του κεφαλαίου, των αγορών, όλου αυτού το οποίο αντιπροσωπεύει η (Άγγελα) Μέρκελ» / «Και ο στόχος δεν είναι άλλος από την επιβολή της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ευρώ και ειδικότερα στη περιφέρεια και στο Νότο, όπου με πρόσχημα το χρέος και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών στα κρατικά ομόλογα, επιβλήθηκε το κοινωνικό χειρουργείο της τρόικας, ενός θεσμού χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση».
-7 Απριλίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στη Θεσσαλονίκη: Η βαρβαρότητα συνδυάζεται με τον πιο κραυγαλέο ψέμα. Μέσα στο ζόφο του χρέους, των σκληρών μέτρων, της πολιορκημένης δημοκρατίας, η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τις κάλπες με μια από καιρό σκηνοθετημένη, στημένη, παράσταση. Μια παράσταση με σπόνσορες την τρόικα και την ευρωπαϊκή συμμαχία των μνημονίων, υπό την υψηλή εποπτεία της Γερμανίας. Ο τίτλος της παράστασης; «Βγαίνουμε στις αγορές»
-9 Απριλίου 2014, Τσίπρας στην Καρδίτσα: «Ο ένας δρόμος είναι των αγορών, της ασυδοσίας, των μνημονίων. Ο άλλος δρόμος είναι των λαών, της δημοκρατίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ανάμεσα στα κοινωνικά και οικονομικά ερείπια, λίγο μετά την ψήφιση του μίνι μνημονίου και πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση με σπόνσορα την κ. Μέρκελ και τις αγορές, ετοιμάζει την παράσταση «βγαίνουμε στις αγορές». Αφού «έχουμε πλεόνασμα» γιατί βγαίνουμε στις αγορές; Αυτοί δεν μας έλεγαν ότι τώρα με το πλεόνασμα τελείωσαν τα βάσανά μας και δε θα χρειαζόμαστε δανεικά για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις; Τότε γιατί δανείζονται και το πανηγυρίζουν κιόλας; Και σε τελική ανάλυση, τι θα ωφελήσει την κοινωνία μία στημένη, δοκιμαστική την είπαν, έξοδος στις αγορές;».
-10 Απριλίου 2014,Τσίπρας στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις Βρυξέλλες, την επομένη εξόδου στις αγορές: «Έγκλημα σε βάρος όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και των υπολοίπων στην Ευρώπη, η έξοδος στις αγορές αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων..» / «Αγαπητοί φίλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσοι επιθυμούν να κρύψουν την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια λιτότητας στην Ελλάδα και κυρίως όσοι επιθυμούν να συνεχιστεί το μαρτύριο της λιτότητας για τον ελληνικό λαό και μετά τις ευρωεκλογές, πήραν τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Βενιζέλο από το χέρι και τους έβγαλαν προεκλογικά στην αγορά».
-11 Απριλίου 2014, άρθρο Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Η επίσκεψη Μέρκελ στην πρωτεύουσα των μνημονίων, επαναφέρει στο προσκήνιο το αδιέξοδο που δημιούργησαν όσοι παρέλαβαν την Ευρώπη των λαών και την μετέτρεψαν σε εργαλείο των αγορών. Το «επ’ ωφελεία των λαών» έχει αντικατασταθεί με το «επ’ ωφελεία των αγορών». Σε όλη την Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο ρεύμα αντίστασης και ανυπακοής, με μαζικούς και αμεσοδημοκρατικούς όρους, έδωσε μάχη ενάντια στα μνημόνια και την τρόικα, απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Υπερασπίστηκε τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο πλούτο απέναντι στις ορέξεις του κερδοσκοπικού ιδιωτικού κεφαλαίου. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Αλλά είναι η πρώτη φορά που το δίλημμα το βάζουν οι λαοί και όχι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Με την Ευρώπη ή με την γερμανική Ευρώπη; Με την κυριαρχία των αγορών ή με την Ευρώπη των λαών; Με την πολιτική του τρίπτυχου «λιτότητα-ύφεση-ανεργία» ή με την Ευρώπη της ανάπτυξης και των εργαζομένων; Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική απάτη των στημένων εξόδων στις αγορές μπορεί να στηρίξει τον κ. Σαμαρά και τους προστάτες του. Οι υπόλοιποι έχουν μόνο μία επιλογή που είναι πραγματικά αντισυστημική και ριζοσπαστική. ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη».
-14 Απριλίου 2014, ομιλία Τσίπρα στο Αγρίνιο: «Αυτός ο λαός παλεύει τέσσερα χρόνια τώρα. Κόντρα στις αγορές, κόντρα σε μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας».
-29 Απριλίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Στην διακήρυξή μας για τις ευρωεκλογές του 2009, θυμάμαι, περιγράψαμε λέξη προς λέξη το σχέδιο των αγορών και της συντηρητικής ευρωπαϊκής νομενκλατούρας, που οδήγησε στην τεράστια οικονομική κρίση» / «Είναι ψεύτες όταν λένε ότι βγήκαν στις αγορές. Όλη η Ευρώπη γελάει με τα παραμύθια τους. Και γελάει πιο πολύ ο συνεταίρος του Σαμαρά και του Στουρνάρα, η GOLDMAN SACHS, που έστησε μαζί τους την παράσταση των αγορών και κέρδισε εκατομμύρια από το δικό μας υστέρημα».
-8 Μαΐου 2014, προεκλογική (για τις ευρωεκλογές) ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Ακροπόλ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ζώνης. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις δυνάμεις της αγοράς».
-20 Μαΐου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα: «Όποιος θέλει την Ελλάδα σταθερή υπηρέτρια της Ευρώπης, που σερβίρει στις αγορές και στους δανειστές την κεφαλή του ίδιου του λαού της, ας τους ψηφίσει» / «Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο φόβος της Ευρώπης των τραπεζιτών, των αγορών, αυτών που ανέχονται τα εγκλήματα εν ονόματι του κέρδους, και των εγχώριων αντιπροσώπων τους».
-12 Ιουνίου 2014, Ομιλία Τσίπρα στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει φέτος για μπάνια»: «Ετοιμάζουν νέο μνημόνιο με διάφορες δικαιολογίες, όπως το χρηματοδοτικό κενό ή το νέο κούρεμα του χρέους. Στην πραγματικότητα όμως δεν τους ενδιαφέρει αυτό το χρέος, κι αυτό το κενό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν το δικό τους χρέος, το χρέος που οι ίδιοι ανέλαβαν απέναντι σε κείνους που θέλουν την Ελλάδα παλλακίδα των αγορών και των σχεδίων τους.Και να κλείσουν κάθε κενό από το οποίο μπορούν να απειλήσουν το καθεστώς τους οι δυνάμεις της κοινωνικής αντίστασης και της αλλαγής».
-15 Οκτωβρίου 2014, Στρατούλης, Μέγκα: «Οι λεγόμενες αγορές είναι το νέο μαντρόσκυλο του συστήματος. Διεθνείς ενώσεις απατεώνων».
-18 Οκτωβρίου 2014, ομιλία Τσίπρας στην Κ.Ε: «Αυτές τις μέρες, ζούμε το απόλυτο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυταπάτης ότι κάνοντας τον καλό μαθητή και εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο, θα είχαμε την επιείκεια των πιστωτών και τη στοργή των αγορών».
-15 Νοεμβρίου 2014. Λαφαζάνης, Alpha Radio (Βερύκιος»: «Δεν περιμένουμε από τις αγορές να εγκρίνουν το πρόγραμμά μας».
-28 Νοεμβρίου 2014, Λαφαζάνης στη Θεσσαλονίκη, Ομιλία σε εκδήλωση (Δίκτυο Οικονομολόγων και Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας): «Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αμφισβητήσει τον ρόλο των αγορών, οι οποίες θα πάψουν να καθορίζουν την πορεία της χώρας μας».
-29 Νοεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στη Λαμία: «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουνε, δεν θα παίζουνε αυτοί το ζουρνά και εμείς θα χορεύουμε» διεμήνυσε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη στάση μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των αγορών.
-7 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή: «Η επιβολή της ισχύος και του δικαίου των αγορών προς όφελος μιας μικρής μειοψηφίας ισχυρών, εντός και εκτός Ελλάδας, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να προχωρήσει με το σεβασμό στο δημοκρατικό κεκτημένο, στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο λέω εγώ. Πρόκειται για ένα πείραμα που στην ουσία επιστρέφει την Ευρώπη πολύ πίσω, στην εποχή των αυτοκρατοριών, πριν τα έθνη-κράτη, όπου είχαν εξουσία ζωής και θανάτου πάνω στους ανθρώπους».
-9 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας: «Δεν είναι οι αγορές που θα καθορίζουν το δικαίωμα του λαού στην αξιοπρέπεια».
-10 Δεκεμβρίου 2014, Δ. Στρατούλης, Alpha Radio: «Δεν μας τρομάζει η επίθεση των αγορών, αντίθετα ενισχύει την αποφασιστικότητά μας. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι τέλους, χωρίς έκπτωση, χωρίς καμιά υποχώρηση και χωρίς να υποκύψουμε σε καμιά απειλή, σε κανέναν εκβιασμό, σε καμιά πίεση του εγχώριου και διεθνούς πολιτικού κατεστημένου».
-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης: «Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
-13 Δεκεμβρίου 2014, Κατρούγκαλος, Μέγκα Σαββατοκύριακο: «Ο πρωθυπουργός είναι τζογαδόρος, ήταν ζαριά αυτό που έκανε με την ΕΡΤ, ήταν ζαριά αυτό που έκανε με τις αγορές, ζαριά είναι και αυτό. Από έναν τζογαδόρο και έναν μπλοφαδόρο όλα να τα περιμένεις».
-15 Δεκεμβρίου 2014, Βαρουφάκης στο ιστολόγιό του και υπό τον τίτλο «Έτσι θα χορέψουν πεντοζάλη οι αγορές»: «Ως Κρητικός, έστω και ψευδο-κρητικός, επικροτώ την αλληγορία του Αλέξη Τσίπρα περί λύρας και πεντοζάλη. Μακάρι μια ελληνική κυβέρνηση να οδηγούσε τον χορό των αγορών, αντί να σέρνεται συνεχώς σε ένα οικτρό γαϊτανάκι θεσμικών δανειστών και αρπακτικών «επενδυτών». Πώς μπορεί να μετατραπεί επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση σε λυράρη, από αλυσοδεμένο χρεο-δουλοπάροικο που χορεύει στους σκοπούς των δανειστών; Μόνο μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση που θα γίνει μόνο αν είμαστε έτοιμοι να πούμε ΟΧΙ σε συνθήκες συνεχιζόμενης επέκτασης της συνολικής χρεοκοπίας στο μέλλον. Όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα είναι σε κατάσταση αποπληξίας. Όταν ολοκληρωθούν, με την Ελλάδα ξανά βιώσιμη χώρα, τότε, πράγματι, οι αγορές θα σπεύσουν να χορέψουν από πεντοζάλη έως και βαλς στους δικούς μας σκοπούς».
-3 Ιανουαρίου 2015. Ομιλία Τσίπρα στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο Τάε Κβον Ντο: «Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτύχουμε τελικώς τους ακόλουθους στόχους: (α) Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015. (β) «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. (γ) Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. (δ) Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο. (ε) Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη. (στ) Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου (σ.σ. του… 2015)!
-15 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, ομιλία στη Ρόδο: «Λένε ότι αν αντισταθούμε στις παράλογες και απάνθρωπες πολιτικές θα μας πνίξουν οι αγορές. Λένε ότι αν έχουμε κόκκινες γραμμές θα μας τιμωρήσουν οι πιστωτές. Λένε ότι αν δεν κάνουμε ό,τι μας επιβάλλουν, θα πέσει φωτιά να μας κάψει. Τα λένε αυτά και εννοούν ότι πρέπει να καθίσουμε ως λαός να μας σφάξουν οι σύγχρονοι αγάδες. Για να αγιάσουμε. Εννοούν να μην αντισταθούμε. Εννοούν να μην διαπραγματευτούμε σκληρά. Και επιδιώκουν έτσι να κερδίσουν τη στήριξη υποταγμένων ανθρώπων σε μια υποταγμένη πολιτική. Την ψήφο ενός γονατισμένου λαού σε γονατισμένους πολιτικούς».
-19 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας στον Αντέννα (Χούκλη): «Όταν όμως έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα και είναι κανονική μέρα και μάλιστα μια μέρα που θα δώσει δυνατότητες στη χώρα μας και δεν υπάρξει ούτε καταστροφή ούτε διάλυση ούτε σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί, τότε νομίζω ότι κι οι αγορές, αυτό θα το κρίνουν θετικά και θα βγει μια θετική ενέργεια».
Αρχίζει η… έξοδος στις αγορές!
-23 Μαΐου 2015. Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ ταυτόχρονα γίνεται εξ αντικειμένου και παραδοχή για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς η ανάλυση της βιωσιμότητας του εξαρτάται άμεσα από το ύψος αυτών των πρωτογενών πλεονασμάτων / Και για να το καταφέρουμε αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, η οποία θα αποτελεί προϊόν ενός αμοιβαίου συμβιβασμού με τους ευρωπαίους εταίρους.
Έχω πολλές φορές περιγράψει τα χαρακτηριστικά αυτής της συμφωνίας, επιτρέψτε μου να το κάνω άλλη μια φορά.
Η συμφωνία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει:
§ Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως τα πρώτα χρόνια, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
§ Έσοδα από μεταφορά των βαρών στο πλούτο με αναδιανεμητικό προσανατολισμό, όχι δηλαδή μέτρα που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα: καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
§ Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας, όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά
§ Ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης επενδύσεων στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
-15 Μαΐου 2015. Ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο του Εκόνομιστ: «Διαπραγματευόμαστε με επιμονή και αποφασιστικότητα για μία και ενιαία συμφωνία, με ενιαία προαπαιτούμενα, που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί αυτό είναι που επιδιώκουμε. Αυτό είναι το σχέδιο που συζητάμε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό. Είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπλοφάρουμε, έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Αυτό είναι το σχέδιο που συζητάμε».
-5 Ιουνίου 2015. Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή: «Το κρίσιμο είναι να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αλλαγή της συνταγής και τερματισμό της σκληρής λιτότητας που γεννά ύφεση, αλλά σε συνδυασμό με μια ουσιαστική λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους. Γιατί κακά τα ψέματα, μόνο έτσι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ξαναγίνει ασφαλής για τους επενδυτές και τις αγορές».
-26 Αυγούστου 2015, Τσίπρας, συνέντευξη στον Άλφα: «Το πρώτο βήμα για να επιστρέψουμε στις αγορές η αναδιάρθρωση του χρέους. Θα αξίζει την γραβάτα…».
-17 Σεπτεμβρίου 2015, Τσίπρας, Σταρ, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: Ερωτηθείς για το πότε θα βγούμε από τα capital controls, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ήδη μέρα με την μέρα χαλαρώνουν οι δεσμεύσεις και η οριστική άρση του capital controls θα γίνει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα είναι συνάρτηση με τη συνολική αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία. Στο σημείο αυτό ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι η ύφεση από τα capital controls θα είναι παροδική και ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, «και αν μέχρι τότε έχουμε πάρει μια καλή συμφωνία για την απομείωση του χρέους, και με σταδιακή εξομάλυνση των capital controls και ταυτόχρονα ζεστό χρήμα και ρευστότητα για επενδύσεις, χώρα θα μπορούσε είτε στο τέλος του 2016 είτε στις αρχές του 2017 να ξαναβγεί στις αγορές».
-3 Οκτωβρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Βασικός μας στόχος να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από την επιτροπεία και να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές. Αλλά γι’ αυτό προϋποτίθεται η επιστροφή στην ανάπτυξη με σεβασμό, όμως, στους εργαζόμενους, στο περιβάλλον και την δημόσια περιουσία».
-5 Οκτωβρίου 2015, ομιλία Τσίπρα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Στόχος, μέσα στους επόμενους 20 μήνες να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές. Χρειάζεται ένα πλέγμα παράλληλων ενεργειών με χρονικό ορίζοντα ως το πρώτο εξάμηνο του 2017, τους επόμενους δηλαδή είκοσι κρίσιμους μήνες. Στόχος είναι έως τότε να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να σχεδιάζουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη σταδιακή αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, έχοντας επενδύσει σε μια σταδιακή, αλλά σταθερή αναπτυξιακή ροπή της ελληνικής οικονομίας».
-10 Οκτωβρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε: «Αλλά και γιατί η Ευρώπη αποτελεί τον ελάχιστο γεωγραφικά πολιτικό χώρο όπου η Αριστερά οφείλει να δίνει τις μάχες της για να αλλάξει τους συσχετισμούς και να τιθασεύσει τα προτάγματα των αγορών. Όπου η πολιτική, οι κυβερνήσεις, η αριστερά μπορούν να παρεμβαίνουν για να αναχαιτίζουν τις ορέξεις και την ατζέντα των ασύδοτων αγορών».
-12 Δεκεμβρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: Και φυσικά, ο μεγάλος στόχος για την απομείωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να ανακτήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, το οποίο όμως ας μην το βλέπουμε έτσι στεγνά. Τι σημαίνει αυτό;Σημαίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουμε και πάλι την οικονομική μας κυριαρχία. Και άρα να βγούμε σιγά-σιγά, σταδιακά απ' αυτή την κατάσταση άρσης κυριαρχίας, με τη σκληρή επιτροπεία και με τους δανειστές πάνω από το κεφάλι μας να θέλουν να διαβουλεύονται όλες τις πολιτικές κυβερνητικές επιλογές».
-21 Δεκεμβρίου 2015, Τσίπρας στους FinancialTimes: «Eμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα άρει τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα αρχίσει εκ νέου να δανείζεται από τις αγορές "πριν από το τέλος του 2016"».
-23 Δεκεμβρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο: «Η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και η τελική ρύθμισή του, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του `16, όπου περνάμε πια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο για τη χώρα. Ένα τοπίο όπου θα οδηγήσει με σταθερά, πια, βήματα, σε αυτό που εμείς ονομάζουμε «έξοδο από την κρίση», στην πραγματικότητα, στη δυνατότητα της χώρας να αποκαταστήσει πρόσβαση στις αγορές και, άρα, στη δυνατότητα της χώρας να ξεφύγει απ` αυτή την πενταετή και πλέον, σκληρή επιτροπεία από τους δανειστές».
-20 Μαρτίου 2016. Ομιλία Τσίπρα στο Συνέδριο «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα»: «Και ποιος έχει τροφοδοτήσει και καλλιεργήσει αυτό τον φόβο; Η παράδοση της πολιτικής ηγεσίας και διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο στις αγορές και η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων στο πεδίο της οικονομίας. Διότι αυτή η επικράτηση είναι που δημιουργεί συνθήκες μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων. Συνθήκες ανασφάλειας και φόβου, στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα».
Αρχίζει η πορεία θριάμβου για το χρέος και την έξοδο στις αγορές
-9 Μαΐου 2016, ομιλία Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό: «Θέλω να κλείσω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με μια αναφορά σε αυτό που συμβαίνει τούτες τις μέρες, τούτες τις ώρες: Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι σαν το ελατήριο που έχει συμπιεστεί έξι χρόνια και τώρα είναι έτοιμη να εκτιναχθεί. Όμως, όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι απλό πράγμα. Είναι συνάρτηση της αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης των επενδυτών, των αγορών, αλλά και των ίδιων των πολιτών προς την ελληνική οικονομία. Και αυτή η αποκατάσταση περνά αναπόφευκτα από θαρραλέες αποφάσεις και σε σχέση με το ζήτημα του χρέους».
-9 Μαΐου 2016. Τσίπρας ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Κύριε Πρόεδρε, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω για την έκβαση του Eurogroup που είναι ιδιαίτερα θετική για την Ελληνική πλευρά, καθότι ουσιαστικά κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα στη βάση των Ελληνικών προτάσεων που έγιναν αποδεκτές. Και ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι αποτυπώνεται στην απόφαση αυτή, ο οδικός χάρτης για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και ένα μήνυμα θετικό τόσο ως προς τις αγορές και τους επενδυτές, όσο όμως και προς την Ελληνική κοινωνία. Τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα τα μεσαία και αδύναμα στρώματα που σήκωσαν μεγάλο βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα και πιστεύω ότι δικαιούνται μια καλή είδηση».
-10 Μαΐου 2016. Εισήγηση Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο: Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι και πλέον χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις.
Καλές ειδήσεις όχι μόνο για την πορεία της χώρας και της οικονομίας, αλλά κυρίως καλές ειδήσεις για την ελληνική κοινωνία που δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Στο χθεσινό Eurogroup, μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων αυτούς του Οργάνου, όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας. Η ελληνική οικονομία, όπως είπα και προχθές στην ομιλία μου στη Βουλή, είναι σαν το συμπιεσμένο ελατήριο. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει. Και η απόφαση που αναμένουμε του Eurogroup της 24ης Μαΐου, ειδικά με την αποτύπωση του οδικού χάρτη και όχι απλά υποσχέσεων, αλλά συγκεκριμένων δράσεων για την ελάφρυνση του χρέους, θα σηματοδοτήσει αυτό ακριβώς. Ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω της 6 χρόνια ύφεσης. Αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκότους και βλέπει επιτέλους το φως της ανάπτυξης.
Αλλά επαναλαμβάνω, όμως, τώρα δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Τώρα είναι η ώρα για σκληρή και συγκροτημένη μεθοδική δουλειά.
Και τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά τις επόμενες κινήσεις, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η ώρα να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα όχι μόνο στις αγορές, να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό το καθεστώς της επιτροπείας στο οποίο μπήκε η χώρα από το 2010.
Και ταυτόχρονα να στρέψουμε την προσοχή μας στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, στην καθημερινότητα των πολιτών, απελευθερωμένοι από την καθημερινή έγνοια μιας εντατικής διαπραγμάτευσης».
-18 Μαΐου 2016. Ενημέρωση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ από το οικονομικό επιτελείο: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι ο προθάλαμος της εξόδου από το πρόγραμμα» / «Είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα» / «Αυτή η διαπραγμάτευση ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων πέντε χρόνων» (Γ. Χουλιαράκης)
-22 Μαΐου 2016, Τσίπρας, πολυνομοσχέδιο: «Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή. Οι αποφάσεις για το χρέος σηματοδοτούν την εκκίνηση μια εποχής δημιουργίας και προκοπής» / «Μόνοι μας καταφέραμε και σηκώσαμε ένα δύσκολο σταυρό. Σήμερα κλείνουμε έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο. Σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να τηρούμε τις κόκκινες γραμμές και να κατανέμουμε δίκαια τα βάρη. Αύριο όμως θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια και όσα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο». (λέξη για αγορές)
-6 Ιουνίου 2016. Ομιλία Τσίπρα στα «Ποσειδώνια 2016»: «Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος των προηγούμενων ετών και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.
Η συμφωνία για το χρέος αίρει την αβεβαιότητα οριστικά και δημιουργεί τις συνθήκες για άμεση επάνοδο της χώρας μας στις αγορές».
-25 Ιουνίου 2016, Τσίπρας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκουν γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών».
-14 Ιουλίου 2016, Τσίπρας, Σκάι: «Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα είναι το χρέος». (Λέξη για αγορές)
-20 Σεπτεμβρίου 2016, ομιλία Τσίπρα στη Ν. Υόρκη, στη Σύνοδο Concordia: «Έως το τέλος αυτού του έτους, συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να έχουν καθοριστεί και ανακοινωθεί, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο σήμα σε επενδυτές και αγορές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει· ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν παρέλθει. Έως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας θα πρέπει να έχει καθαρίσει. Πριν το 2017, ένα εκλογικό έτος για σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποτελεί απαραίτητο όρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιστροφή στις αγορές το 2017. Και αυτό αποτελεί ευθύνη όλων των διεθνών δανειστών. Η ελάφρυνση του χρέους θα ρίξει την αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Για αυτό τον λόγο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διατάζει ή να καθυστερεί».
-2 Οκτωβρίου 2016. Καμμένος στη Real News (Λώρα Ιωάννου): «Οι εταίροι μας έχουν την υποχρέωση, όπως έχουν δεσμευθεί, να ρυθμίσουν το ζήτημα του χρέους, όπως η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ήμασταν εντάξει στη συμφωνία που έγινε τον Ιούλιο. Ανεξαρτήτως της βούλησης της αντιπολίτευσης, είμαι βέβαιος ότι το θέμα του χρέους θα λυθεί μέσα σε αυτόν τον χρόνο».
-21 Οκτωβρίου 2016, επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες (Ολάντ, Μέρκελ, Γιουνκέρ». Όπως είπε «τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές. Αν δεν έχει πρόσβαση, τότε θα είναι διαρκώς αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να βάζουν την Ελλάδα σε προγράμματα».
-6 Νοεμβρίου 2016, Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Ξεκινά στην ώρα της, στο Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη, η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας».
-11 Νοεμβρίου 2016. Τζανακόπουλος, μπρίφινγκ. «Το χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις για το χρέος είναι σαφές, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα είναι εξίσου σαφής. Δηλαδή, στοχεύουμε την 5η Δεκέμβρη να κλείσει η 2η αξιολόγηση, να υπάρξει λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και από εκεί και πέρα, να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του δημοσίου χρέους».
-12 Νοεμβρίου 2016, Καμμένος στο 3ο Συνέδριο των ΑΝΕΛ: «Μία νέα τάξη πραγμάτων που ήθελε να βάλει στην άκρη τους πολίτες, τις δημοκρατικές αρχές, τον άνθρωπο και να επικρατήσει η λογική των αγορών, η κατάργηση των εθνικών συνόρων, να υπάρξει μία οριστική δολοφονία στις αρχές και στις αξίες, στη θρησκεία, στα «πιστεύω». Μία παγκοσμιοποίηση που ήθελε να οδηγήσει στην ισοπέδωση» / «Ήδη, η δεύτερη αξιολόγηση τελειώνει. Όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τα capital controls σιγά - σιγά αρχίζουν να μαλακώνουν και θα εξαφανιστούν. Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές. Ήρθε η ώρα των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Ήρθε η ώρα να χτυπηθεί αυτό το τέρας της ανεργίας που έχει χτυπήσει όλες τις ελληνικές οικογένειες».
-12 Νοεμβρίου 2016. Άρθρο Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Η συζήτηση (σ.σ. για την ελάφρυνση του χρέους) είναι, ήδη, στο τραπέζι και είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα» / «μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, θα τεθούν, επιτέλους, οι όροι για την ελάφρυνση του χρέους –ενός χρέους, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι είναι βιώσιμο… Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα, ώστε μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ‘ποσοτική χαλάρωση’, να ανοίξουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Το ίδιο λένε πλέον και οι θεσμοί».
-13 Νοεμβρίου 2016, Φλαμπουράρης, Σκάι: «Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο» / «Παραμένουμε στη ίδια θέση που είχαμε αρχικά με τους δανειστές ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει και όχι με νέα μέτρα» / «Μόλις μπορέσουμε και βγούμε στις αγορές η Ελλάδα θα γίνει εργοτάξιο».
-17 Νοεμβρίου 2016, ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου: «Η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης της πρώτης περιόδου αποτέλεσε, εκτός των άλλων, και μια παγκόσμια κραυγή και αποκάλυψη της αγνόησης της δημοκρατίας και της λαϊκής επιλογής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προς χάριν των νόμων της αγοράς και των χρηματιστηρίων».
-26 Νοεμβρίου 2016, ομιλία Τσίπρα στην Κομοτηνή: «Ο δρόμος λοιπόν για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι, για πρώτη φορά, ένας δρόμος ανοικτός και είναι μπροστά μας. Και είναι ένας δρόμος που καλούμαστε να τον περπατήσουμε μαζί με σχέδιο και όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Και πρέπει να σας πω ότι οι αγορές έχουν ήδη πάρει αυτό το μήνυμα».
-8 Δεκεμβρίου 2016. Ομιλία Τσακαλώτου στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Αλλαγή κλίματος, που θα ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές, θα είναι δυνατό να προκαλέσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» / Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, στην πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, λέγοντας ότι «αυτή σχεδόν τελειώσει» και οι διαφορές για το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ μικρές και για το 2017 και για το 2018 και άρα δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα. Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ να ψηφιστούν σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος, όχι μόνο επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι τα απορρίπτει, αλλά και ζήτησε από τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν ότι και αυτά δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουν έτσι και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην τελική αυτή φάση της διαπραγμάτευσης. «Εξήγησα στο Eurogroup ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε τέτοια μέτρα» / «Τα μέτρα ελάφρυνσης (σ.σ. του χρέους) αρχίζουν από σήμερα και δρουν σωρευτικά». Η επίδραση των μέτρων, είπε, θα έχει φτάσει 9,1% το 2040, 16,3% το 2050 και 21,8 το 2060 και αυτό είναι το αποτέλεσμα μόνο των βραχυπρόθεσμων μέτρων. «Το πρόβλημα χρέους είναι ακριβώς ένα πρόβλημα διάρκειας και το γεγονός ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει αλλαγή του κλίματος τώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, γιατί «αυτό που λένε οι αγορές είναι πως αν είναι ομαλή η πληρωμή και αν γίνει αυτό που έχουν υποσχεθεί οι πιστωτές τον Μάιο, με μέτρα στοχευμένα και με βάση τις ανάγκες της οικονομίας, οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα».
-8 Δεκεμβρίου 2016, διάγγελμα Τσίπρα για το «κοινωνικό μέρισμα»: «Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που ελαφρύνουν το χρέος κατά περίπου 45 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ, είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για την έξοδο από την επιτροπεία» / «Τελικός μας στόχος είναι η οριστική έξοδος από τη κρίση και την επιτροπεία, η πρόσβαση στις αγορές χρήματος, η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας».
-11 Δεκεμβρίου 2016, ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Δεν μας πειράζει, όμως, που εσείς δεν το αναγνωρίζετε. Μας αρκεί που αναγνωρίζεται διεθνώς και έτσι δίνεται ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και στις αγορές για την προοπτική αυτοδύναμου δανεισμού της χώρας. Πρόθεσή μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προετοιμάσουμε τη σταδιακή μας έξοδο στις αγορές, ήδη από την αρχή του 2017».
-12 Δεκεμβρίου 2016, ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο Capital Link, στη Ν. Υόρκη:«Η Ελλάδα ξαναγεννιέται» / «Σε αναγνώριση των προσπαθειών μας, το πρόσφατο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποφάσισε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα πάντα με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου και αναμένεται να έχει πρόσβαση στις αγορές εντός του 2017»
-21 Δεκεμβρίου 2016. «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2017, δηλώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν συνδέονται με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης».
-22 Δεκεμβρίου 2016. Ομιλία Τσίπρα στην παρουσίαση του Ταμείου Συνεπενδύσεων: «Αυτή η αναγνώριση της πολύ σημαντικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, να έρθει και έρχεται σιγά-σιγά, αποτυπώνεται στους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης των ανεξάρτητων αναλύσεων που προέρχονται από τις αγορές. Και οι αγορές, καλώς ή κακώς, είναι ο τελικός κριτής και εκεί φαίνεται ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι ανάκτησης της εμπιστοσύνης» / «Η Ελλάδα έχει πλέον τα θεμελιώδη στοιχεία που την θέτουν στο μονοπάτι της αυτόνομης εξόδου μέσα στο 2017 στις αγορές χρήματος».
-31 Δεκεμβρίου 2016, Μήνυμα Τσίπρα για τη νέα χρονιά, 2017: «Με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και ανακτούμε πρόσβαση στις αγορές. Θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας. Το 2017, επίσης, θα είναι το έτος των επενδύσεων».
-2 Ιανουαρίου 2017, Τζανακόπουλος, Στο Κόκκινο: «Να μπορέσουμε, δηλαδή, εντός των πρώτου τριμήνου του 2017 να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουμε την οδό που έχει προδιαγραφεί. Δηλαδή, να προετοιμαστούμε για να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και στη συνέχεια να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το ελληνικό χρέος χωρίς προσφυγή σε δάνεια του επίσημου τομέα».
-17 Ιανουαρίου 2017, Τζανακόπουλος, μπρίφινγκ: «Με αυτή την έννοια, όταν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τις λεπτομέρειες για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, έτσι ώστε να υπερβούμε και την τελευταία δυσκολία που υπάρχει για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης» / «Αυτό το οποίο είπα είναι ότι το μεγάλο θέμα, το οποίο, αυτή τη στιγμή, έχει δημιουργήσει μια σχετική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το 2018, καθώς και η παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος».
-23 Ιανουαρίου 2017. Σχόλιο Γραφείου Τύπου πρωθυπουργού μετά την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM: «Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.
1) Ανταλλαγή ομολόγων
2) Swaps Επιτοκίων
3) Προσαρμογή χρηματοδότησης»
-14 Φεβρουαρίου 2017, Τζανακόπουλος, Σκάι, Κοσιώνη: «Η προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη. Επομένως, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, όπως είπε και ο Yπουργός των Οικονομικών χθες, βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει επιπλέον λιτότητα». (Ακολούθησε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου)
-10 Μαρτίου 2017. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Συνέντευξη Τύπου: «Προφανώς ήμασταν σε ένα τραπέζι, συζητάγαμε, άρα είχαμε και την δυνατότητα στο περιθώριο να κουβεντιάσουμε και για το ελληνικό θέμα. Θέλω να σας πω ότι ειδικά η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη, ανησυχητικά ίσως αισιόδοξη. Εγώ κρατάω και μια, αν θέλετε, «πισινή» σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα γιατί έχω μια εμπειρία. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών. Οι περισσότεροι προεξοφλούν αυτό που σας είπα, ότι δηλαδή τον Απρίλη θα πάμε σε μια συνολική λύση».
-13 Μαρτίου 2017, Τσίπρας, άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Η Ελλάδα, η οποία σε πείσμα κάποιων καλοθελητών βρίσκεται πολύ κοντά στους στόχους της δεύτερης αξιολόγησης, της ποσοτικής χαλάρωσης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους, βγαίνει από ένα μακρύ και σκοτεινό τούνελ μετά από επτά ολόκληρα χρόνια».
-1 Απριλίου 2017, Τσίπρας στο Έθνος: «Η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με ουσιαστικά μέτρα για το χρέος» / «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».
-1 Απριλίου 2017. Κατά την αποχώρησή του από την Κουμουνδούρου, ερωτηθείςαπό το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα έχουμε συμφωνία μέσα στον Απρίλιο απάντησε: «Ναι θα έχουμε, αλλά ό,τι και να σας πω σήμερα είναι πρωταπριλιά, ό,τι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε», είπε με χαλαρή διάθεση.
-2 Απριλίου 2017, Τζανακόπουλος, Σκάι: Ο Πρωθυπουργός λέει ότι από τη στιγμή που τα μέτρα τα οποία θα παρθούν για το 2019 και το 2020, αποτελούν απαιτήσεις του ΔΝΤ και έρχονται ως ένα «αντίδωρο», να το πούμε έτσι, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, δεν μπορούν και να εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και εδώ μιλάμε για μια περίοδο δυο χρόνια μετά. Την 1/1 του 2019, λοιπόν, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα, εφόσον όμως και αυτό ήταν και το βασικό θεμέλιο, το βασικό στοιχείο της καταρχήν συμφωνίας, στην οποία καταλήξαμε στις 20 του Φλεβάρη. Δηλαδή ναι μεν υποχώρηση σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μείγμα, αλλά από την άλλη μεριά και μια μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία…
-5 Απριλίου 2017. Κοινές δηλώσεις κατά την επίσκεψη Τουσκ στην Αθήνα. Τσίπρας: «Υπ` αυτή την έννοια, εξέφρασα με ειλικρίνεια στον Πρόεδρο Τουσκ, ότι τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και θα – έλεγα παιχνίδια – σε βάρος της προοπτικής της Ευρώπης, της προοπτικής της ενότητας της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες που οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Μάλτα. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενο Eurogroup στις 20 του Φλεβάρη.
Οι πληροφορίες που έχουμε από χθες βράδυ, τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Τουσκ είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο, είχα την υποχρέωση να θέσω στον Πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι εάν, παρά τις προβλέψεις, αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο αυτού του άτυπου οργάνου, του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου της Ευρώπης, του Eurogroup, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη. Να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλη, ακόμα και αν χρειαστεί να φθάσουμε και στην ανάγκη της σύγκλησης της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ.
Όμως, αυτή η ατέρμονη και ατελείωτη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει εδώ. Διότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και δημιουργεί ζημιές, θα έλεγα, καταστρέφοντας όλα όσα με τόσο μεγάλο κόπο ο ελληνικός λαός έχει καταφέρει και αυτό το δικαίωμα δεν το έχει κανείς.
Θέλω να κλείσω, όμως, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο η πληροφόρηση που έχουμε από τις χθεσινές εξελίξεις, είναι και η αίσθηση που έχουμε, η πολιτική, ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που αυτή η ταλαιπωρία τελειώνει και που ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα πολύ σύντομα να θρέψει τους καρπούς των δύσκολων και επίπονων προσπαθειών όλων των τελευταίων χρόνων.
Θέλω να επισημάνω ότι δεν είμαστε κοντά μόνο στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, αλλά και μιας συνολικής συμφωνίας που αφορά και την αναγκαία απομείωση του χρέους» / «Και επειδή εδώ δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, όπως παίζαμε όταν ήμασταν μικροί, που παίζαμε τις «κουμπάρες», εδώ παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού, αυτό πρέπει να σταματήσει. Συνεπώς, εάν το όργανο αυτό που λέγεται Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, εγώ έχω ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ, ώστε να υπάρξει λύση άμεσα. Και νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει, διότι θα έχουμε αποτέλεσμα την Παρασκευή». (Λέξη για αγορές)
-11 Απριλίου 2017, Παππάς στον Real Fm: «Προϋπόθεση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων είναι τα μέτρα για το χρέος. Τα μέτρα για το 2019 και το 2020 μπήκαν στο τραπέζι, επειδή κάποιες χώρες επέμεναν να συνεχίσει το ΔΝΤ να είναι μέρος του προγράμματος. Το Ταμείο, εκτός από τις δημοσιονομικές αυτές παρεμβάσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε, βάζει και την προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους. Αν, λοιπόν, υπάρξει μία λύση που δεν το ικανοποιεί και αποχωρήσει -μιλάω για το υποθετικό σενάριο- φεύγουν από το τραπέζι οι λόγοι που επέβαλαν την εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων το 2019 και το 2020».
-12 Απριλίου 2017, Σκουρλέτης, Κόντρα (τηλεόραση):«Είναι σαφές ότι η συμφωνία για τα μέτρα - αντίμετρα έχει να κάνει και με το χρέος».
-25 Απριλίου 2017. Τσίπρας, Αντέννα, Χατζηνικολάου: «Προφανώς θα τα ψηφίσουμε (σ.σ. τα μέτρα) για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Δεν την καταλαβαίνετε την απάντηση;» / «Μα, αυτή είναι η προϋπόθεση. Πολύ απλά, το έχω δηλώσει ευθαρσώς και δεν φοβάμαι να το ξαναπώ. Δεν θα εφαρμοστούν, κύριε Χατζηνικολάου αν δεν πάρουμε τη λύση για το χρέος» / «Αλήθεια; Μία κυρίαρχη κυβέρνηση, δηλαδή δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι το οποίο έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; ‘Η θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;»
-26 Απριλίου 2017, εκπρόσωπος ΑΝΕΛ Μ. Παπαδοπούλου στο Action 24: «Συνολική συμφωνία που δεν έχει να κάνει μόνο με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά κυρίως με τη διατύπωση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους είναι ο στόχος της κυβέρνησης».
-4 Μαΐου 2017. Τσίπρας στο υπουργικό για τα μέτρα. «Κάναμε αυτή τη δύσκολη πολιτική επιλογή, παίρνοντας ουσιαστικά το εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων που άφησαν τεράστιες πληγές στη χώρα. Γιατί μιλάμε για εξιτήριο όμως; Διότι, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες. Πρώτη και βασική είναι αυτή του χρέους. Ισχύει στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα. Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το περίγραμμα των τεχνικών λύσεων είναι άλλωστε αυτό που αποτυπώθηκε στην απόφαση της 24ης Μάη του 2016. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένουμε είναι μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ. Γνωρίζουμε όλοι την απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και –κυρίως– τη Γερμανία στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως η Ελλάδα έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, αποτελεί επίσης τη βασική προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ήδη οι καθυστερήσεις, λόγω των παράλογων απαιτήσεων κυρίως του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία και πρέπει γρήγορα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».
-9 Μαΐου 2017, επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας: «Εάν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος, σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε συμμετέχει στο πρόγραμμα και άρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει απαίτηση αυτών των μέτρων. Δεν είναι σχήμα λόγου».
-14 Μαΐου 2017. Συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Πεκίνο: Απόλυτη ταύτιση διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road». Με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διαμηνύει ότι αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι», τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, ανταπάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός / Ο κ. Τσίπρας γράφει στον λογαριασμό του στο τουίτερ ότι με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ «στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα».
-17 Μαΐου 2017. Αισιοδοξία ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με δημοσιογράφους. «Πρέπει να σας πω ότι αυτά που ακούγονται είναι τόσο θετικά που δυσκολευόμαστε και να τα πιστέψουμε. Είναι too good to be true. Σε τέτοιο βαθμό που θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα δηλαδή». Είπε επίσης ότι μόλις γύρισε από το Πεκίνο, ζήτησε να επικοινωνήσει αμέσως με την Γερμανίδα Καγκελάριο, όπως και έγινε, γιατί η βασική ανησυχία του είναι αν τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης την έχει αποκλειστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ή αν την έχει και εκείνη. Η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τη διαχείριση την έχει και η ίδια, ότι είναι "on board". Σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι ακόμα κι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει στις 22 Μάη αλλά στις 15 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι "δεν πάνε διακοπές οι αγορές".
-21 Μαΐου 2017, Τζανακόπουλος, Real News: «Είμαστε ένα βήμα πριν τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους».
-22 Μαΐου 2017, Παππάς, Αντέννα: Δηλώνει βέβαιος ότι στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει συνολική συμφωνία και λέει: «Αυτοί που πόνταραν στο σενάριο της εκτροπής, το μόνο που τους μένει αυτή τη στιγμή είναι να αλλάξουν πλευρό και να κοιμηθούν από το άλλο, διότι και η συμφωνία έκλεισε και στο χρέος θα υπάρξει μία ρύθμιση η οποία θα βγάζει την ελληνική οικονομία από το φάσμα των ερωτηματικών για τη βιωσιμότητα του» / «Αυτό που θα "κουρευτεί" είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Θα κουρευτεί, δηλαδή, η απαισιοδοξία και το ερωτηματικό, το εναπομείναν στη διεθνή οικονομική και επενδυτική κοινότητα, εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος».
-29 Μαΐου 2017. Τσακαλώτος σε συνομιλία με ξένους ανταποκριτές: «Αναζητούμε μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση».
-29 Μαΐου 2017. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών: «Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές».
-29 Μαΐου 2017. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με Εσθονό πρωθυπουργό: «Η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου» /«Λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο» / «Προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο, πριν αναλάβει η Εσθονία την Προεδρία, για οριστική διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».
-29 Μαΐου 2017, Τζανακόπουλος, Αντέννα: «Και στη συνέχεια, είπαμε ότι θα πρέπει να έχουμε τελικά μια συνολική συμφωνία, η οποία πέρα από το τεχνικό κομμάτι, δηλαδή το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τι; Τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να κάνει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, έτσι ώστε να ανοίξει η πόρτα και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» / «Είναι άλλο η συγκεκριμενοποίηση των εργαλείων απομείωσης του ελληνικού χρέους και άλλο η εφαρμογή αυτών των εργαλείων, ώστε να απομειωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό το συζητούσαμε καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και το λέγαμε πάρα πολύ καθαρά: ότι η συζήτηση αυτή τη στιγμή αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, που θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και καμία αντιπαράθεση ως προς αυτό, κύριε Παπαδάκη» / «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια πρόταση, η οποία αφήνει αμφιβολίες, η οποία αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής ή της μη συμμετοχής του ΔΝΤ. Συνεχίζουμε σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, γι’ αυτό γίνεται η διαπραγμάτευση».
-31 Μαΐου 2017. Ομιλία Τσίπρα στη Γ.Σ. του ΣΕΒ: «Και αναζητώντας μια συνολική συμφωνία, μια καθαρή λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όχι για λόγους επικοινωνίας ή μικροπολιτικής διαχείρισης, αλλά για να κλείσει οριστικά αυτό τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να διαβεί το κατώφλι των αγορών με αξιώσεις. Με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και με βιώσιμο, καθαρό διάδρομο, σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών της αναγκών» / «Θέλω να είμαι σαφής: Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη η λύση που δεν θα δημιουργεί ή θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές. Καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον» / «Μια λύση που θα εμπεδώνει τη σταθερότητα, θα εγγυάται μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές χρήματος. Αρχικά και άμεσα θα έλεγα, με δοκιμαστικές εξόδους, οι οποίες όμως θα προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε από τον Σεπτέμβρη του 2018 και μετά να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα» / «Η Ελλάδα, έχω καταστήσει σαφές, θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση, που θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους» / «Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι και πάλι θετικές, αλλά η τεχνητή και άσκοπη συντήρηση της αβεβαιότητας γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν επιτρέπει ακόμη στη συμπιεσμένη δυναμική της οικονομίας μας να εκδηλωθεί»
-31 Μαΐου 2017. Τζανακόπουλος στον real fm: «Θα σας απαντήσω με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε εμείς στο Eurogroup είναι να υπάρξει μια απόφαση, η οποία κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς και όλων των υπολοίπων θα δίνει τη δυνατότητα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καλυφθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Δηλαδή, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα συμφωνηθούν, να καλύπτουν την ΕΚΤ, ώστε με απόλυτη ανεξαρτησία να κάνει τη δική της μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» / «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια πρόταση, η οποία δεν θα δίνει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία»
-4 Φεβρουαρίου 2017, κυβερνητικές πηγές για το αποκαλυφθέν ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι: «Για να τελειώσει όμως η σπέκουλα και για να γνωρίζει ο λαός ότι έχει να κάνει με κοινούς συκοφάντες: Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, μετά την Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λισαβόνα στην οποία παρέμεινε από την Παρασκευή 27.01 μέχρι και την Κυριακή 29.01 έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι για την οποία ήταν ενήμερη τόσο η ελληνική πρεσβεία όσο και η γαλλική κυβέρνηση». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δημοσιοποιούν τις επαφές που είχε εκεί η κυβέρνηση: ειδικότερα «είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της L΄Οreal, η οποία προετοιμάζει μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, με εκπροσώπους της επενδυτικής Τράπεζας Rothschild, που αποτελεί επίσημο Σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ με αντικείμενο την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, αλλά και με άλλους επενδυτικούς παράγοντες».
-17 Φεβρουαρίου 2017. Τσίπρας στη Βουλή για το ταξίδι στο Παρίσι: «Στόχος ήταν να συναντήσω κάποιους επενδυτές. Εάν το έκανε ο κ. Σαμαράς θα ήταν ο άνθρωπος που ακάματα εργάζεται και στον ελεύθερο του χρόνο για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Εάν το κάνω εγώ είναι αθλιότητα ή για να πάω τα παιδιά μου στην Ντίσνεϊλαντ, όπως διέδιδε δεξιά και αριστερά, η αθλιότητα της δικής σας παραφιλολογίας και παρακάμερας» / «η συνάντηση με τους Ρότσιλντ, ήταν απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους. Για να βγει μια χώρα στις αγορές έχει ανάγκη συμβουλών ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις και οι όροι εκείνοι με τους οποίους η χώρα θα βγει έγκαιρα και με καλές προϋποθέσεις στις αγορές» / «Υπήρξε, λοιπόν, απόφαση να συνεργαστούμε, διότι για να βγει μία χώρα στις αγορές, προφανώς και χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα συμβουλών από σχήματα που γνωρίζουν το πώς, με ποιον τρόπο, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να βγει στις αγορές. Δεν είναι απλό πράγμα να βγεις στις αγορές» / «Ο λόγος της συνάντησης προφανώς, παρά τις αθλιότητες που κάποιοι εκτόξευσαν δεξιά και αριστερά, ήταν να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τους όρους εκείνους με τους οποίους η χώρα θα βγει έγκαιρα και με καλό επιτόκιο στις αγορές».
-9 Απριλίου 2017, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία της Μάλτας: Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει τον δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα και την επιτροπεία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι η ρύθμιση του χρέους- υπογραμμίζοντας πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπει τα μέτρα για τη βιωσιμότητά του- ώστε να ακολουθήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κίνηση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
-25 Απριλίου 2017, Τσίπρας στον Αντέννα (Χατζηνικολάου): «Ο στόχος, κύριε Χατζηνικολάου, είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές για να έχουμε μια διατηρήσιμη δυνατότητα εξόδου στις αγορές, να μην είναι δηλαδή μια ευκαιριακή, να είναι διατηρήσιμη, ώστε αυτό να μας δώσει τη δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος να έχουμε και μια οριστική έξοδο από την επιτροπεία. Αυτός είναι ο στόχος. Γι’ αυτό μιλώ για εξιτήριο. Γι’ αυτό λέω για μια συνολική συμφωνία, η οποία έχει τις δυσκολίες της. Στεναχωρούμε κάποιους, το είπε και ο Τσακαλώτος. Αλλά, όμως, αξίζει τον κόπο να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε σχέδιο, έχουμε στόχευση, έχουμε αποφασιστικότητα και θα δουλέψουμε σκληρά για να το πετύχουμε».
-27 Απριλίου 2017. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά: «131 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι. Σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».
-3 Ιουνίου 2017. Τζανακόπουλος, «Αυγή της Κυριακής»: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές».
-3 Ιουνίου 2017, Ν. Παππάς στο «Documento»: «Μια λύση που οδηγεί την χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι μια λύση που ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουμε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις αγορές και να στείλουμε ένα σήμα ότι περνάμε σε άλλη φάση».
-5 Ιουνίου 2017, εκπρόσωπος ΑΝΕΛ στον Σκάι: «Η κυβέρνηση είναι σε συνεχή διαπραγμάτευση και παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για την επίτευξη οριστικής λύσης εξόδου της χώρας από την κρίση και τη λιτότητα, προϋπόθεση της οποίας είναι η διατύπωση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ρύθμιση αυτού».
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!