Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

1ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

1. ΣΤΟΧΟΙ

 Στόχος του Δελτίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

 

2. ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ- ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

            Μέσα στον Μάρτιο μοιράσαμε στους βαμβακοπαραγωγούς το φυλλάδιο με τις βασικές οδηγίες για την βαμβακοκαλλιέργεια.

Η σπορά ξεκίνησε με καλές καιρικές συνθήκες μετά τις 23 Απριλίου και ολοκληρώθηκε, μέχρι τις 1-2 Μαΐου. Ελάχιστες σπορές έγιναν τις επόμενες μέρες, στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Οι καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν την σπορά χαρακτηρίζονταν από καλές θερμοκρασίες, αλλά απουσία βροχών. Η παραγωγοί δεν έχασαν χρόνο αναμένοντας τις βροχοπτώσεις (υπήρχαν σχετικές μετεωρολογικές προγνώσεις) και στην μεγάλη πλειοψηφία τους προχώρησαν, χωρίς χρονοτριβή, σε ποτίσματα φυτρώματος που έδωσαν στα χωράφια την απαραίτητη υγρασία. Μετά τα μέσα Μαΐου σημειώθηκαν ασθενείς βροχοπτώσεις που συμπλήρωσαν θετικά την εδαφική υγρασία. Μόνο στην Επαρχία Βισαλτίας, που δεν έπεσαν καθόλου βροχές, χρειάστηκε, σε αρκετά εξωχώραφα, να γίνει και δεύτερο πότισμα φυτρώματος.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε, σε γενικές γραμμές, καλά φυτρώματα με θετικό ξεκίνημα των φυτών, χωρίς σηψιρριζίες.  Οι επανασπορές που έγιναν φέτος ήταν πολύ λιγότερες από τις συνηθισμένες για κάθε χρονιά (5%, περίπου, των σπαρμένων εκτάσεων) και τις εκτιμούμε σε ένα ποσοστό κοντά στο 2%. Για την αντιμετώπιση σηψιρριζιών, που πιθανόν να παρουσιάζονταν σε κάποια χωράφια, μοιράσαμε στους βαμβακοπαραγωγούς φυλλάδιο με σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

            Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου (ιδίως στο 3ο δεκαήμερο – συνεχίζονται μέχρι σήμερα), αλλά και αρκετές ευεργετικές, τοπικές βροχές αυτής της περιόδου, ωφέλησαν παραπέρα την καλλιέργεια και στην πλειοψηφία των χωραφιών εμφανίστηκαν τα χτένια περί τις 18-22 Ιουνίου.

Η γενική κατάσταση των βαμβακοφυτειών σήμερα είναι καλή με προοδευτική απομείωση της οψίμησης (μιας εβδομάδας), που παρουσίαζε η καλλιέργεια στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

 Στο νομό Σερρών φέτος σημειώθηκε μια μικρή αύξηση στην έκταση της βαμβακοκαλλιέργειας. Εκτιμούμε ότι το 2017 καλλιεργήθηκαν 180.000 στρέμματα, περίπου.

Η άνοδος της τιμής του σύσπορου βαμβακιού το 2016, λειτούργησε ενθαρρυντικά για αρκετούς βαμβακοπαραγωγούς, που προτίμησαν να «αφιερώσουν» μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεών τους στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

 

3. ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

            Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου μοιράσαμε στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας το φυλλάδιο «Φυτοπροστασία του βαμβακιού», ώστε απ’ την αρχή να χαραχθεί η σωστή «πορεία» στην αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού.

            Στο τριήμερο 7-9 Ιουνίου εγκαταστήσαμε 12 φερομονικές παγίδες πράσινου σκουληκιού και 4 φερομονικές παγίδες ρόδινου σκουληκιού.

            Δεν υπήρξαν μέχρι τώρα αξιόλογες εντομολογικές προσβολές.

            Οι όποιες επιπτώσεις της παρουσίας του θρίπα, φαίνονταν όσο τα φυτά ήταν ακόμη μικρά. Με το πέρασμα των ημερών η εικόνα των βαμβακοφυτειών άλλαξε και το πρόβλημα σταμάτησε να υπάρχει. Επιβεβαιώνεται, κάθε χρόνο, η άποψη ότι ο θρίπας είναι εχθρός «ψυχολογικού χαρακτήρα», ο οποίος προκαλεί ανησυχία στο «άχαρο» διάστημα της δύσκολης εκκίνησης, που έχει πάντοτε το βαμβάκι μετά το φύτρωμα.    

Ασήμαντη ήταν η εμφάνιση κάποιων εστιών αφίδων. Περιορισμένοι πληθυσμοί ιασσίδων σε κάποια χωράφια. Σε ελάχιστες φυτείες, παρουσιάστηκε προσβολή τετρανύχου.

Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, άρχισαν να εμφανίζονται κάποιες προνύμφες της πρώτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Εκδώσαμε φυλλάδιο με οδηγίες για την αντιμετώπισή της (το επισυνάπτουμε). Το διανείμαμε στα ΜΜΕ, στους φορείς και, εκατοντάδες αντίγραφά του, στα καφενεία των βαμβακοπαραγωγικών χωριών. Παρά την επίμονη ενημέρωση, κάποιοι παραγωγοί, λόγω της δράσης των «αντίρροπων δυνάμεων», παρασύρθηκαν σε αχρείαστους και επιζήμιους ψεκασμούς.

 

4. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Στα τέλη Ιουνίου, με μια μεγάλη ενημερωτική εξόρμηση, παρακινήσαμε τους παραγωγούς να εφαρμόσουν, στο τελευταίο σκαλιστήρι, την δεύτερη δόση της βασικής λίπανσης. Τονίσαμε, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη επαρκούς λίπανσης ως προϋπόθεσης για καλή παραγωγή. Η μείωση της λίπανσης, με σκοπό την μείωση του κόστους, είναι μία αντιοικονομική ενέργεια. Μία λανθασμένη απόπειρα μείωσης των δαπανών, που οδηγεί σε πολλαπλάσια απώλεια λόγω μείωσης της παραγωγής. Ο παραγωγός κάνει τόσα έξοδα και φροντίδες (κατεργασίες εδάφους, σπορά, σπόρο, ζιζανιοκτόνα, σκαλίσματα, ποτίσματα όλο το καλοκαίρι, φυτοπροστασία, έλεγχο ανάπτυξης, αποφύλλωση, συγκομιδή) και αδικεί την προσπάθειά του, παραλείποντας τη βασική προϋπόθεση για καλό τελικό αποτέλεσμα, που είναι η επαρκής θρέψη.

            Σε κάποια χωράφια, με ιστορικό υπερβολικής ανάπτυξης, οι παραγωγοί κάνουν την πρώτη επέμβαση με ανασχετικά. Συντάξαμε και μοιράζουμε στους παραγωγούς σχετικό φυλλάδιο, το οποίο επισυνάπτουμε.  


         

Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.