Το Brexit προκαλεί πονοκέφαλο και πέρα από τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, έχει προκαλέσει σάλο στη Γαλλία.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ξεκάθαρα λάθος με αυτήν την πρόταση! Είναι ένας τρόπος να περιοριστεί η συνολική συνεισφορά της Γερμανίας στον προϋπολογισμό, αλλά δεν βγάζει νόημα», δήλωσε στην EURACTIV γαλλική διπλωματική πηγή.
Το Brexit θα προκαλέσει έλλειμμα ύψους 10 δις ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος έχει συνολικό μέγεθος 150 δις ευρώ. Ωστόσο, σε μια εποχή όπου οι απαιτήσεις για τα ευρωπαϊκά κονδύλια διαρκώς αυξάνονται, ιδίως όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, κανένα κράτος μέλος δεν φαίνεται διατεθειμένο να αυξήσει τη συμβολή του για την κάλυψη του ελλείμματος.
Έχοντας αυτό υπόψη, το έγγραφο προβληματισμού της Επιτροπής σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης επικεντρώνεται σε τρόπους μείωσης των σημερινών δαπανών.
Ωστόσο, πέρα από αυτήν την αμφισβητήσιμη λογική, ένα ακόμα στοιχείο έρχεται να ενισχύσει τη γαλλική αντίδραση: η Λευκή Βίβλος προτείνει να ζητηθεί από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τη συγχρηματοδότηση της ΚΑΠ, η οποία δαπανά σήμερα περίπου το 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Η Γαλλία σχεδιάζει να καταθέσει μια αντίθετη πρόταση αυτό το καλοκαίρι, συνδυάζοντας μέτρα ευελιξίας με άμεσες πληρωμές στους αγρότες. Παρότι η πρόταση της Επιτροπής δεν έχει προκαλέσει ακόμη επίσημη αντίδραση από το Παρίσι, ο γεωργικός τομέας προετοιμάζεται για μάχη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αγρότες φοβούνται ότι οι επιδοτήσεις τους θα μειωθούν δραστικά αν την ευθύνη αναλάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις.
«Φαίνεται ότι η ανάλυση της ΚΑΠ έγινε από βρετανική ταμπλόιντ», δήλωσε ο Ιβ Μαντρέ από την Farm Europe, τα μέλη της οποίας είναι μπερδεμένα από την πρόταση αυτή.
Για τον οργανισμό είναι λογικό το γεγονός ότι το 80% των κεφαλαίων της ΚΑΠ πηγαίνει στο 20% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αντιπροσωπεύουν το 90% της συνολικής γεωργικής παραγωγής. Ο Μαντρέ απορρίπτει την ανάλυση ως μεροληπτική λέγοντας ότι προετοιμάστηκε από άτομα με ελάχιστη γνώση στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Το έγγραφο προβληματισμού δεν εκπονήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής (DG AGRI), αλλά από εμπειρογνώμονες της DG BUDGET, της οποίας ηγείται ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έττινγκερ.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι ένα σύστημα συγχρηματοδότησης της ΚΑΠ θα οδηγήσει σε επανεθνικοποίηση της γεωργικής πολιτικής και θα δημιουργήσει μεγάλες αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κρατών μελών της ΕΕ.
Με ετήσιο προϋπολογισμό 60 δισ. ευρώ για τις 28 χώρες της ΕΕ, η ΚΑΠ είναι η πλέον δαπανηρή από τις κοινοτικές πολιτικές. Αποτελεί έναν πυλώνα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και ένα σημείο διαρκούς και έντονου προβληματισμού.
Όμως, ενώ η τελευταία πρόταση μεταρρύθμισης της Επιτροπής έχει προκαλέσει θόρυβο στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ευρώπης, δεν είναι καθολικά κατακριτέα.
Η συζήτηση για τους ίδιους πόρους επανεμφανίζεται
«Αυτό το έγγραφο περιέχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα σημεία», δήλωσε η Ιζαμπέλ Τόμας, Γαλλίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Ομάδα S&D) και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ένα τέτοιο σημείο είναι το ζήτημα των ιδίων πόρων για την Ένωση, που ορισμένοι θεωρούν ως μια φεντεραλιστική λύση στο πρόβλημα των μειούμενων συνεισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Η Επιτροπή προσπάθησε να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων με το συνδυασμό ιδιωτικών και δημόσιων πόρων. Βλέπουμε τώρα ότι αυτό δεν λειτούργησε, οπότε πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο», είπε, αναφέροντας έναν συνοριακό φόρο άνθρακα και έναν ευρωπαϊκό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ως πιθανές μελλοντικές πηγές εσόδων για την ΕΕ.
Στο έγγραφο προβληματισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφιέρωσε μόνο μία παράγραφο στο θέμα των ιδίων πόρων. Αναφορικά με το θέμα επετεύχθη σχεδόν ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ έχουν πειστεί και πολλά μέλη της Κομισιόν.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών δεν είναι πρόθυμες να αποδεχθούν τη θέσπιση ενός νέου φόρου επί του οποίου δεν θα έχουν κανέναν έλεγχο.
Όμοια με τους συναδέλφους της από τους Πράσινους, η Τόμας επικρίνει την αυτόματη φύση των άμεσων πληρωμών της ΚΑΠ, «οι οποίες είναι ευνοϊκές για τους μεγάλους παραγωγούς σιτηρών που διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις γης αλλά όχι για τους μικρότερους αγρότες».
euractiv.gr
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!