Η Εθνική Νέων Ανδρών ξεπέρασε (και) το εμπόδιο της ομάδας του Όντεντ Κάτας στον τελικό του Πανευρωπαϊκού της Κρήτης (65-56) κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Το τρίτο αυτού του χρώματος σε Νέους Άνδρες, το δεύτερο σερί για τους 97άρηδες και τους 98άρηδες, μετά από εκείνο στον Βόλο (το 2015). Τότε τα είχαν καταφέρει βέβαια ως Έφηβοι.
Έτσι, επιβεβαίωσαν τη θέση τους στη λίστα των... ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, επαναλαμβάνοντας (εφτά χρόνια αργότερα) τα κατορθώματα των 90άρηδων, που τα είχαν καταφέρει επίσης σε Αμαλιάδα (2008) και Ρόδο (2009), στις δύο ηλικιακές βαθμίδες.
Ο MVP
Ο Αντώνης Κόνιαρης ξεκίνησε με 0/5 σουτ τον αγώνα, άργησε να βρει ρυθμό, αλλά όταν τα κατάφερε, όλα άλλαξαν. Ο γκαρντ του ΠΑΟΚ είχε 5/5 τρίποντα (μετά το αρχικό κακό του ξεκίνημα), συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αλλαγή ρυθμού και την απόκτηση προβαδίσματος από την Ελλάδα. Στα 35'22'' που αγωνίστηκε είχε 15 πόντους με 0/3 δίποντα, 5/10 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 λάθη και 3 κλεψίματα.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Στο γεγονός πως η Ελλάδα ανέτρεψε γρήγορα την κατάσταση στο β' δεκάλεπτο. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου επέστρεψαν από το -12 (2-14 στο 8'), πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με το +3 (26-23). Τι έκαναν σε αυτό το διάστημα; Κράτησαν το Ισραήλ στα 1/10 δίποντα και 0/4 τρίποντα στο β' δεκάλεπτο.
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ
Τα πολύ κακά ποσοστά των δύο ομάδων στο παιχνίδι δεν βοήθησαν το θέαμα. Από την στιγμή που το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό βέβαια, αυτό μικρή σημασία έχει. Χαρακτηριστικό της αστοχίας των δύο φιναλίστ είναι το γεγονός πως το Ισραήλ ξεκίνησε με 4/7 τρίποντα (για το +12 στο 8ο λεπτό), για να ακολουθήσουν τα 3/19 τρίποντα μέχρι το φινάλε του αγώνα. Από την άλλη, η Ελλάδα είχε 0/7 τρίποντα μέχρι το 13ο λεπτό, για να προκύψουν από εκεί και μετά τα 10/22.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Το ξεκίνημα της Ελλάδας ήταν κάκιστο, από κάθε άποψη. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου χρειάστηκαν περίπου τέσσερα λεπτά μέχρι να πετύχουν τους πρώτους πόντους τους στον αγώνα, με τον Θοδωρή Καρρά. Η κατάσταση δεν άλλαξε ιδιαίτερα βέβαια στη συνέχεια, με το Ισραήλ να φτάνει γρήγορα στο +12 (2-14 στο 8'), με την Εθνική Νέων Ανδρών να έχει 1/13 σουτ σε εκείνο το σημείο, την ώρα που οι παίκτες του Όντεντ Κάτας είχαν ξεκινήσει "ζεστοί" πίσω από τα 6μ75 (4/7 τρίποντα).
Η διαφορά σταδιακά έπεσε, με την περιφέρεια να κάνει τη διαφορά. Οι Νίκος Δίπλαρος, Αντώνης Κόνιαρης και Μιχάλης Λούντζης σκόραραν με συνέπεια από την περιφέρεια (μετά το αρχικό 0/7 στα τρίποντα), για να φέρουν τα πάνω κάτω στο παιχνίδι. Το -12 (2-14) έγινε +2 (18-16) για την Ελλάδα στο 17', με τον Ταμίρ Μπλατ να πετύχαινει τους πρώτους πόντους της ομάδας του στη β' περίοδο με βολές αμέσως μετά.
Παρεμπιπτόντως, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε επιστρατεύσει τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο "5" και τον Μιχάλη Λούντζη στο "4" για να προκύψει η αλλαγή σκηνικού, με τον πρώτο να "γράφει" το +3 (26-23) του ημιχρόνου για τη "γαλανόλευκη" με τρίποντο.
Με τις δύο ομάδες να έχουν 16/61 σουτ (26.2%) στα σουτ εντός παιδιάς στο α' μέρος, αντιλαμβάνεστε πως αυτό που έγινε στα "Δύο Αοράκια" μέχρι την ανάπαυλα, δεν θα το θυμάται κανείς στο μέλλον. Μέσα σε όλα, αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ είχε 1/10 δίποντα και 0/4 τρίποντα στο β' δεκάλεπτο. Από την άλλη, τα 1/9 δίποντα της Ελλάδας δεν έκαναν τόσο κακό, από την στιγμή που ήρθαν τα 5/9 τρίποντα!
Αυτό ήταν. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου ένιωθαν πιο άνετα στο παρκέ, είχαν αποβάλλει το αρχικό άγχος και έβλεπαν το αντίπαλο καλάθι με μεγαλύτερη ευκολία. Απόδειξη τα συνεχόμενα τρίποντα στην εκκίνηση της γ' περιόδου που έφεραν τη διαφορά στο +12 (37-25 στο 24'), με τον Όντεντ Κάτας να καλεί άμεσα τάιμ άουτ.
Το Ισραήλ αντέδρασε γρήγορα, έριξε τη διαφορά στους έξι (39-33 στο 26'), αλλά ακόμη κι έτσι δεν μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο. Κι όταν οι φιλοξενούμενοι έβλεπαν το μομέντουμ να αλλάζει, ήρθε το τρομερό τρίποντο του Νίκου Δίπλαρου από το κέντρο του γηπέδου στην εκπνοή της γ' περιόδου, για να διαμορφώσει το +7 (48-41) του 30ου λεπτού.
Ο ρυθμός του αγώνα είχε αλλάξει άρδην, κάτι που αποτυπώθηκε από το γεγονός πως τα 4/7 τρίποντα που είχε το Ισραήλ στο α' δεκάλεπτο, έδωσε τη θέση του στα 0/10 τρίποντα σε β' και γ' δεκάλεπτο.
Το νερό είχε μπει (για τα καλά) στο αυλάκι πλέον, με τους φιλοξενούμενους να μην δείχνουν να έχουν τα ψυχικά αποθέματα για να γυρίσουν το παιχνίδι. Ειδικά από την στιγμή που συνέχισαν να αστοχούν από την περιφέρεια, με τον Ταμίρ Μπλατ να παλεύει για να αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του, αλλά να μην βρίσκει ανταπόκριση. Από την άλλη, ο Μιχάλης Λούντζης με τον Αντώνη Κόνιαρη έκαναν καλή δουλειά επιθετικά, οδηγώντας το ελληνικό προβάδισμα στο +16 (59-43) στο 35ο λεπτό.
Στα τελευταία μέτρα του αγώνα δεν άλλαξε κάτι επί της ουσίας. Οι διεθνείς μας προστάτευσαν το προβάδισμά τους, δεν έδωσαν δικαίωμα για ελπίδες στο Ισραήλ, το οποίο περιορίστηκε στη δεύτερη θέση. Μία μεγάλη επιτυχία βέβαια για την ομάδα του Όντεντ Κάτας, η οποία έκανε διαδοχικές υπερβάσεις.
Όσο για την Εθνική Νέων Ανδρών; Ολοκλήρωσε τη διοργάνωση της Κρήτης με ιδανικό τρόπο, φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης!
Τα δεκάλεπτα: 9-16, 26-23, 48-41, 65-56.
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 12 (2), Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 15 (5 τρίπ., 6 ριμπ.), Φλιώνης 2, Καρράς 6, Σκουλίδας, Δίπλαρος 8 (1), Αγραβάνης, Χρηστίδης 9, Χαραλαμπόπουλος 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μουράτος 3, Τάταρης.
ΙΣΡΑΗΛ (Κάτας): Άρτζι 7 (1 τρίπ., 8 ριμπ.), Μπένι, Ρούινα, Μόσκοβιτς, Μπλατ 10 (7 ασ., 6 λαθ.), Χούμπερ 4, Ραμπίνοβιτς, Σαπίρ, Ναβόν 7 (1), Κόπερμπεργκ 5 (7 ριμπ.), Νάτσια, Ζούσμαν 23 (5 τρίπ., 7 ριμπ.).