Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Εισήγηση Βουλευτή Μ.Τζελέπη για το Ν/Σ ΕΛΓΑ

Αναρτήθηκε: Sep 2, 2010 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 923 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας

Εισήγηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλη Τζελέπη στην Διαρκή  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου  για το  Σχέδιο Νόμου

         «  ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ                                                 

                              ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»

 

 

          

«Η ασφάλιση της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης των προαναφερθέντων κινδύνων και κρίσεων, που είναι σύμφυτοι με τον Αγροτικό τομέα. Άρα, θα πρέπει να έχουμε έναν Ασφαλιστικό Οργανισμό, ο οποίος θα υπηρετεί την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ώστε να εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η σταθερότητα στον προγραμματισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης και η οικονομική επιβίωση της σε περίπτωση καταστροφής της αγροτικής καλλιέργειας ή του ζωικού κεφαλαίου» τόνισε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, κατά την εισήγηση του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αναφερόμενος στο Σχέδιο Νόμου που αφορά τον ΕΛΓΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχέδιο Νόμου εισάγει ανώτατο όριο γεωργικής αποζημίωσης και προαιρετική ασφάλιση. Επίσης, επανακαθορίζεται το ενιαίο εθνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας και προσδιορίζονται οι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται.

«Οι στόχοι της προωθούμενης μεταρρύθμισης του ΕΛ.Γ.Α είναι η δημιουργία ενός δυναμικού εργαλείου στον τομές της διαχείρισης των κινδύνων και των κρίσεων, παρέχοντας ουσιαστική προστασία στο αγροτικό εισόδημα από φυσικούς κινδύνους, ασθένειες και παθήσεις, που ζημιώνουν την ζωική και φυτική παραγωγή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Είναι η παροχή στον αγρότη- παραγωγό ενός σταθερού μηχανισμού, που θα μπορεί, να προσαρμόζεται στις ραγδαίες εξελίξεις του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Περιβάλλοντος και να προστατεύει αποτελεσματικότερα τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σερραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Τζελέπης σημειώνοντας, παράλληλα ότι «με τις επιχειρούμενες αλλαγές θωρακίζεται θεσμικά και οικονομικά ο ΕΛ.Γ.Α. για μια λειτουργία με Διαφάνεια, Δικαιοσύνη και Βιωσιμότητα του Οργανισμού»

 

«Οικονομική επιβίωση σε περίπτωση καταστροφής»

Συγκεκριμένα, στην εισήγηση του ο κ. Μιχάλης Τζελέπης τόνισε: «Το σχέδιο νόμου για το Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική συγκυρία για την Ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.

Σήμερα, η συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ως αποτέλεσμα ραγδαίων περιβαλλοντικών και κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, σε συνδυασμό με τις ζωονόσεις αποτελούν βασικές αιτίες για την εμφάνιση κινδύνων και κρίσεων στον αγροτικό και κατ΄επέκταση στο διατροφικό τομέα με σοβαρές επιπτώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στο αγροτικό εισόδημα.

Η ασφάλιση της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης των προαναφερθέντων κινδύνων και κρίσεων, που είναι σύμφυτοι με τον Αγροτικό τομέα. Άρα, θα πρέπει να έχουμε έναν Ασφαλιστικό Οργανισμό, ο οποίος θα υπηρετεί την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ώστε να εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η σταθερότητα στον προγραμματισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης και η οικονομική επιβίωση της σε περίπτωση καταστροφής της αγροτικής καλλιέργειας ή του ζωικού κεφαλαίου.

Ο ΕΛ.Γ.Α. μπορεί να ανταποκριθεί σήμερα σ΄αυτές τις απαιτήσεις των νέων δεδομένων; Και ποια η χρηματοοικονομική του θέση, για να μπορεί να σταθεί δίπλα στον αγρότη με τους όρους που προανέφερα;

 

«Τι πρέπει να αλλάξει, τι δεν πρέπει να επαναληφθεί»

Ο μέχρι τώρα τρόπος λειτουργίας του ΕΛ.Γ.Α. οδηγεί, καταρχήν, σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα για το τι πρέπει να αλλάξει και τι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η αδιαφάνεια με την οποία λειτούργησε ο Οργανισμός, η πελατειακή αντίληψη, η συστηματική πρακτική των κατ΄εξαίρεση αποζημιώσεων, κατ΄επιλογή, με κομματικά κριτήρια και με σκοπιμότητα είναι μερικές από τις αιτίες ουσιαστικής απαξίωσης και καταχρέωσης του ΕΛ.Γ.Α., η οποία δεν είναι απλά και μόνο οικονομική.

Ο ΕΛ.Γ.Α. κλήθηκε επανειλημμένα να καλύψει τις αστοχίες των πολιτικών επιλογών και τις αδυναμίες υπουργών να οδηγήσουν τον αγροτικό τομέα σε μια αναπτυξιακά τροχιά, η οποία θα είναι βιώσιμη, θα παράγει πλούτο για τη χώρα, θα δημιουργεί εισόδημα στον αγρότη και στην ελληνική Περιφέρεια.

Έτσι, σήμερα, έχουμε έναν οικονομικά καταχρεωμένο Οργανισμό, του οποίου τα χρέη αγγίζουν τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, και ένα εν δυνάμει ευρωπαϊκό πρόστιμο της τάξεως των 500.000.000 ευρώ, λόγω των τελευταίων αποζημιώσεων από τον απελθόντα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης, υπάρχει μια τεράστια εισφοροδιαφυγή – λόγω της μη απόδοσης των εισφορών από τις επιχειρήσεις που τις εισέπρατταν από τους αγρότες – αλλά και εισφοροαποφυγή με το κράτος να μην αναλαμβάνει την ευθύνη αποπληρωμής των κατ΄εξαίρεση πελατειακών αποζημιώσεων και τα ποσά των ενισχύσεων μέσω των Π.Σ.Ε.Α., υποθηκεύοντας έτσι την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Ο ΕΛ.Γ.Α. είχε λειτουργικό κόστος, για το 2009, περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19 εκατομμύρια πήγαν σε εποχιακό προσωπικό, ενώ αντίστοιχα τα έσοδα του ήταν, κατά μέσο όρο, 80 εκατομμύρια ευρώ.

Αρκεί να σας πω ότι την τελευταία πενταετία έγιναν προσλήψεις 2500 εποχιακών διοικητικών υπαλλήλων και 750 εκτιμητών.

Είναι, επομένως, φυσικό ο ΕΛ.Γ.Α. να μην μπορεί να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του υπό το βάρος των δανειακών του υποχρεώσεων, τα οποία, όπως προανέφερα, είναι 3,8 δισεκατομμύρια και τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2019, και την αμφισβητούμενη, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκαστική κρατική στήριξη του.

 Ως αποτέλεσμα της παράλογης διαχείρισης των κινδύνων που πραγματοποιήθηκε  τα τελευταία χρόνια, ο ΕΛ.Γ.Α. γνωρίζει τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυση του, η οποία είναι οικονομική, θεσμική, κοινωνική και η οποία αγγίζει τα όρια του μη ανατρέψιμου.  

 

Εξυγίανση και εκσυγχρονισμός

 

Η προώθηση μιας βιώσιμης οικονομικά και θεσμικά πολιτικής πρότασης για τη εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του γεωργοασφαλιστικού συστήματος και του ΕΛ.Γ.Α. θεωρείται άμεσα επιβεβλημένη προτεραιότητα.

Σε αυτούς τους στόχους προσβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε αυτά τα πλαίσια διαμόρφωσε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας. Δηλαδή σήμερα, οικοδομούμε τα θεμέλια  ενός νέου ΕΛ.Γ.Α. με διαφάνεια και αξιοπιστία, απελευθερωμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, την αδιαφάνεια και τις πελατειακές διευθετήσεις.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι τα εξής:

·   H σύσταση Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον αγροτικό τομέα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό, πρώτον, το συντονισμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του συστήματος αγροτικών ασφαλίσεων, και δεύτερον, την άσκηση των αρμοδιοτήτων για τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων πολιτικής έκτασης ανάγκης, τα Π.Σ.Ε.Α..

·   Ο διοικητικός και οικονομικός διαχωρισμός των Π.Σ.Ε.Α. από τον ΕΛ.Γ.Α., τα οποία κόστιζαν στον Οργανισμό πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως, και η ανάληψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό των δαπανών μισθοδοσίας και των λοιπών λειτουργικών δαπανών του ΕΛ.Γ.Α..

 

 

 

 

 

 

 

Κυρία Υπουργέ, πρέπει να επισημάνω ότι αφού πλέον ο προϋπολογισμός του ΕΛ.Γ.Α. θα είναι ισοσκελισμένος και για να έχει βιωσιμότητα θα πρέπει , πρώτον, το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Οργανισμού και το λειτουργικό κόστος το οποίο αγγίζει σήμερα – με τις περικοπές που έγιναν- τα 50 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Επίσης, θα πρέπει να αναλάβει το κράτος την ευθύνη της αποπληρωμής των δανειακών αναγκών του Οργανισμού, μιας και έχει εγγυηθεί αυτών των οφειλών, αλλιώς δεν μπορεί να έχει βιωσιμότητα ο ΕΛ.Γ.Α.. Τέλος, θα πρέπει το κράτος να αναλάβει τις δαπάνες της ενεργητικής προστασίας, όπως είναι τα αντιχαλαζικά προγράμματα, τα δίκτυα κλπ., τα οποία μέχρι τώρα επιβάρυναν τον Οργανισμό.

Παράλληλα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΛ.Γ.Α. πλέον, να είναι λειτουργικοί σε μια κατεύθυνση είσπραξης των εσόδων και όχι τα έσοδα αυτά να τα εισπράττουν μεν οι επιχειρήσεις από τους αγρότες, αλλά να μην αποδίδουν δε στον ΕΛ.Γ.Α. Και το σημαντικότερο απ΄ όλα η κατάργηση των κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεων με τον τρόπο που μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζουμε, το πώς γινόταν.

 

«Δυναμικό εργαλείο διαχείρισης κρίσεων και κινδύνων»

Οι στόχοι της προωθούμενης μεταρρύθμισης του ΕΛ.Γ.Α είναι :

·   H δημιουργία ενός δυναμικού εργαλείου στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων και των κρίσεων, παρέχοντας ουσιαστική προστασία στο αγροτικό εισόδημα από φυσικούς κινδύνους, ασθένειες και παθήσεις, που ζημιώνουν την ζωική και φυτική παραγωγή. 

·   H παροχή στον αγρότη- παραγωγό ενός σταθερού μηχανισμού, που θα μπορεί, να προσαρμόζεται στις ραγδαίες εξελίξεις του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Περιβάλλοντος και να προστατεύει αποτελεσματικότερα τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.

·   H διατήρηση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και η εναρμόνιση της ασφαλιστικής πολίτικής με τις αντίστοιχες δομές των άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε.

·   H προστασία του αγρότη από νέους κινδύνους, που είναι συνέπεια των κλιματικών αλλαγών, η διατήρηση και η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, πρόθεση των οποίων είναι η οικονομική και λειτουργική εξυγίανση του Οργανισμού.

Με τις προωθούμενες αλλαγές εξυγιαίνεται ο ΕΛΓΑ, αναδιαρθρώνεται το γεωργοασφαλιστικό σύστημα και προκύπτει σημαντικό όφελος για τον αγρότη, για το κράτος και για την οικονομία της χώρας μας. Με τις επιχειρούμενες αλλαγές ο ΕΛ.Γ.Α  , απαλλάσσεται από τα βαρίδια του παρελθόντος , θωρακίζεται θεσμικά και οικονομικά. για μια λειτουργία με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  κ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.

 


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.