Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Αγροτικά Νέα από την Ευρώπη

Αναρτήθηκε: Apr 9, 2018 από serrestv2 στην κατηγορία: Αγροτικά προβολές: 587 Tags (Λέξεις κλειδιά): Αγροτικά Νέα από την Ευρώπη
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

«Κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων η απλούστευση και η ψηφιοποίηση της ΚΑΠ

Μια ανανεωμένη ευρωπαϊκή Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ) με λιγότερη γραφειοκρατία και επικεντρωμένη στη ψηφιοποίηση θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και νέους ανθρώπους στον τομέα, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες.

«Η απλούστευση είναι ελκυστική για τους επενδυτές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.

Οι γεωργοί υποστηρίζουν ότι οι νέοι θα επιστρέψουν στους αγρούς, διότι δεν θα βασίζονται μόνο στις άμεσες πληρωμές. Αντίθετα, θέλουν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή γεωργία με τη συμμετοχή άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη συζητούν επί του παρόντος την ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία προτείνει περαιτέρω απλούστευση, παρέχοντας στις χώρες της ΕΕ «μεγαλύτερο περιθώριο» για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών τους.

Κατά συνέπεια, αναμένεται ότι τα κράτη μέλη θα καταθέσουν τα δικά τους εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση των γεωργικών προκλήσεων.

Στο μεταξύ, ο κ. Pesonen εξήγησε ότι οι περισσότεροι αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ επιθυμούν την άμεση αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή έχει καταβάλλει αρκετές προσπάθειες, για να απλοποιήσει τα μέτρα οικολογικής ρύθμισης, τα οποία οι αγρότες χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα περίπλοκα, αν και, όπως υποστήριξε ο κ. Pesonen, «οι περισσότεροι εξ αυτών δεν διαφωνούν με τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης».

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι αγρότες τονίζουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να υλοποιήσουν «ορθολογικά» και λιγότερο γραφειοκρατικά στρατηγικά σχέδια, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να προστατεύεται.

«Παρόλο που υπάρχει η αρχή της επικουρικότητας στα κράτη μέλη, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια σειρά κοινών αρχών σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τις γεωργικές πρακτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Pesonen.

Παρόμοια άποψη συμμερίζεται και η διεθνής οργάνωση βιοκαλλιεργητών, IFOAM, σύμφωνα με την οποία η ευελιξία και η απλούστευση δεν πρέπει να αποβούν εις βάρος ενός κοινού πλαισίου της ΕΕ.

«Η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ευρωπαϊκή πολιτική που θέτει κοινούς στόχους προς όφελος των αγροτών, των αγροτικών κοινοτήτων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», καταλήγει.

Γερμανία: Υπέρ της υποχρεωτικής ένδειξης προέλευσης στο κρέας οι παραγωγοί

Θετικοί στην υιοθέτηση μιας νομικά δεσμευτικής ένδειξης προέλευσης για το κρέας είναι οι λιανοπωλητές και παραγωγοί κρέατος στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Greenpeace.

Ειδικότερα, η McDonalds, η Tank und Rast, η LSG Sky Chefs, καθώς και οι γερμανικές οργανώσεις παραγωγών για τους χοίρους (ISN) και τα πουλερικά (ZDG) υποστηρίζουν την ιδέα μιας σαφούς, νομικά δεσμευτικής ένδειξης προέλευσης για το κρέας με στόχο την ύπαρξη μεγαλύτερης διαφάνειας.

Από την άλλη πλευρά, δεν απουσιάζουν και οι επικριτές, όπως επισημαίνει η Greenpeace.

Η Edeka αγωνίζεται για σαφείς διευκρινίσεις, ενώ ταυτόχρονα η Net και η Real δεν έδωσαν καμία επίσημη απάντηση στη Greenpeace.

Εντείνουν τις προσπάθειες υιοθέτησης βιώσιμων πολιτικών οι σοκολατοβιομηχανίες

Οι σοκολατοβιομηχανίες εξακολουθούν να είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών, επισημαίνει η ΜΚΟ Mighty Earth με έδρα την Ουάσινγκτον στον οδηγό καταναλωτών που περιλαμβάνει τους καλύτερους παραγωγούς σοκολάτας.

Στόχος αυτού του νέου οδηγού, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου, είναι να «βοηθήσει τους καταναλωτές να καταλάβουν ποιες σοκολατοβιομηχανίες έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο στην προστασία των δασών», εξηγεί η ΜΚΟ.

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σοκολάτας στον κόσμο, με την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.

«Οι έρευνές μας διαπιστώνουν ότι το κακάο που παράγουν θεωρείται υπεύθυνο για την αποψίλωση σε παγκόσμιο επίπεδο, καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα των τροπικών δασών», επισημαίνει η Mighty Earth.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η εξέταση των πρόσφατων δεσμεύσεων των επιχειρήσεων «καταδεικνύει σημαντική βελτίωση της (βιώσιμης) πολιτικής» σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η εκάστοτε σοκολατοβιομηχανία πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές».

Ανακάμπτει η παραγωγή σιτηρών στη Ρουμανία

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η παραγωγή σιτηρών της Ρουμανίας το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Αναλυτικά, η επιφάνεια των κόκκων στα δημητριακά μειώθηκε κατά 6,9%, σε 5,1 εκατομμύρια εκτάρια, αλλά η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12,4% σε σύγκριση με το 2016. Το 2016 οι γεωργοί συνέλεξαν 24,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στο καλαμπόκι (14,3 εκατομμύρια τόνοι το 2016 – 33,3% αύξηση).

Η παραγωγή σίτου αυξήθηκε κατά 17,2% το 2017 σε 9,9 εκατ. τόνους και η παραγωγή κριθαριού και οπωροκηπευτικών κατέγραψε άνοδο κατά 2,2%

Τα όσπρια έχουν αυξηθεί σχεδόν 3 φορές, λόγω τόσο της διεύρυνσης της καλλιεργούμενης έκτασης, όσο και της απόδοσης ανά εκτάριο, ενώ στην περίπτωση των ελαιούχων φυτών, η παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 29,5%.

Τέλος, η παραγωγή ηλιανθόσπορου αυξήθηκε κατά 43,4%, οι καλλιέργειες σόγιας κατά 38,8%, ενώ η παραγωγή κραμβόσπορων κατά 29,3%.

EurActiv.gr

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

 
 Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.