Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΠΕΔ-ΚΜ: Συνέντευξη Τύπου ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ και του Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Έκκληση στην κυβέρνηση να δοθεί άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – πρώτου και δευτέρου βαθμού – το νομοσχέδιο για την επικείμενη αλλαγή του Καλλικράτη, απηύθυνε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, καθώς και η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής ΜακεδονίαςΖήτησαν μάλιστα να προχωρήσει η μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα του κράτους για είναι αποτελεσματική για τους πολίτες και τη χώρα.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τ.Α, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην ΠΕΔ-ΚΜ, με αφορμή την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, την ερχόμενη Τρίτη 17 Απριλίου, αλλά και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ENΠE στις 18 και 19 Απριλίου, για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ζήτησαν περιθώριο δύο μηνών για να γίνει διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, την ΚΕΔΕ, την ΕΝ.ΠΕ και τις κατά τόπους ΠΕΔ. Στόχος, όπως είπαν, είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στους κόλπους της αυτοδιοίκησης και να κατατεθούν οι προτάσεις της. Μάλιστα τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, διεμήνυσαν στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών να μη διανοηθούν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο ενώ το καταθέτουν την ίδια μέρα ή την επόμενη στη Βουλή. «Στέλνουμε μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, πως αυτό δεν θα γίνει ανεκτό σε καμία περίπτωση» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ  κ. Κυρίζογλου «το Σύνταγμα και η κυβέρνηση οφείλουν να σέβονται τη δημοκρατική νομιμοποίηση που έχει η Αυτοδιοίκηση και να λαμβάνουν υπόψη τη θέση μας. Ό,τι μας αφορά πρέπει να αποφασίζεται και από εμάς. Δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της η κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το νομοσχέδιο για να υπάρξει διάλογος και όχι αιφνιδιασμός. «Ό,τι ισχύει στην Κεντρική πολιτική σκηνή, να ισχύσει και στην αυτοδιοίκηση. Αν υπάρχει περιορισμός των θητειών των δημάρχων - που είμαστε αντίθετοι - να υπάρχει και για τους βουλευτές» είπε χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. Όσον αφορά στο επίμαχο νομοσχέδιο για την αλλαγή του Καλλικράτη, ο κ. Κυρίζογλου κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών για ασυνέπεια ως προς την παράδοση του στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως «αυτού του είδους οι τακτικισμοί δεν τιμούν τον υπουργό και την κεντρική εξουσία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργός να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο  στην αυτοδιοίκηση. Οφείλει να μας παραδώσει άμεσα στο νομοσχέδιο.  Η όποια διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά μόνο για την Τ.Α, την ώρα που το κράτος αφήνει τον εαυτό του άθικτο. Μέσα στο ίδιο κράτος ζούμε όλοι. Έτσι, είναι ανάγκη η μεταρρύθμιση να γίνεται  σε όλα τα επίπεδα και να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος. Διαφορετικά θα είναι μια μεταρρύθμιση αναποτελεσματική» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Γ. Πατούλης: Ουσιαστική αποκέντρωση

Στο νομοσχέδιο και την ανάγκη να παραδοθεί άμεσα, καθώς και στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αναφέρθηκε μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Έκανε μάλιστα λόγο για διάλογο διαρροών που αφορούν την απλή αναλογική, ενώ για το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ σημείωσε ότι έχει τεράστια σημασία και πολύ μεγάλη ιστορική αξία γιατί, όπως είπε θα αναδειχτεί ότι η τοπική και η περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι το μόνο μοντέλο που θα φέρει τη χώρα έξω από τα αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική διοικητική οικονομική αποκέντρωση.

«Το μόνο αδιαμφισβήτητο πράγμα είναι η ενότητα των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης, των δήμων και περιφερειών. Ερχόμαστε ώριμα και κάνουμε το πρώτο μας συνέδριο. Θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για το τι χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά. Για αυτό ακριβώς αυτό το συνέδριο έχει μεγάλη σημασία και ιστορική αξία. Η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από την εμπειρία την ευρωπαϊκή είναι το μοντέλο που θα φέρει στη χώρα την ανάπτυξη. Εδώ και ενάμιση χρόνο αυτό που ξέρουμε είναι μόνο η απλή αναλογική. Όμως το πώς εκλέγει η τοπική κοινωνία είναι το πρόβλημα της χώρας; Θεωρούμε ότι η Τ.Α ώριμα και ενωμένα θα δώσει απαντήσεις στην κοινωνία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ανέφερε ακόμη πως η αυτοδιοίκηση θα ζητήσει από την κυβέρνηση δυο μήνες, για διαβούλευση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, στην ΚΕΔΕ στην ΕΝΠΕ και στις ΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει ουσιαστικά η μεταρρύθμιση, ενώ έστειλε μήνυμα στον υπουργό Εσωτερικών και την κυβέρνηση «να μην διανοηθούν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο μια μέρα πριν το καταθέσουν στη βουλή». 

Α. Τζιτζικώστας: Η αυτοδιοίκηση θα εμφανιστεί ενωμένη

Στο επικείμενο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που γίνεται για πρώτη φορά, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σχολιάζοντας πως  η αυτοδιοίκηση θα εμφανιστεί ενωμένη και διεκδικητική. «Για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση θα εμφανιστεί ενωμένη και διεκδικητική, ένα θετικό βήμα για την Τ.Α και την ίδια τη χώρα. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο με εκκρεμότητες σε μια σειρά από ζητήματα, οι περιφέρειες και οι δήμοι παραμένουν βασικοί πυλώνες της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε ακόμη πως η αυτοδιοίκηση υπήρξε το ανάχωμα πριν η κρίση σαρώσει και το τελευταίο κύτταρο της κοινωνίας και γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, μπορούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να γίνουν η ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας. Αρκεί, όπως πρόσθεσε, μέσα από τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να γίνουν αλλαγές για τη μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση.

Σχολιάζοντας την απλή αναλογική ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε πως «κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί με την απλή αναλογική, αντιθέτως ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Επιπλέον ακόμη δεν έχουμε δει το σχέδιο και την πρόταση της κυβέρνησης».

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα του νομοσχεδίου άσκησε  ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και  πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης«Διερωτώμαι αυτοί που μας είπαν ότι μας κυβερνούν πως εννοούν την διακυβέρνηση. Είναι δυνατόν να κρατούν τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες  σε αγωνία; Αυτό είναι αριστεροσύνη; Η κυβέρνηση απαξιώνει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και αντί για συμμάχους μας έχει για αντιπάλους» υπογράμμισε, ενώ για το θέμα της απλής αναλογικής σχολίασε ότι «η κυβέρνηση παίζει το ρόλο το αλχημιστή και πάει να μετατρέψει τις πλειοψηφίες σε μειοψηφίες».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός, σημειώνοντας πως την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται, το κεντρικό κράτος προσπαθεί να μεταρρυθμίσει όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του. «Προσπαθεί να καταλύσει την αυτοδιοίκηση και για τα λίγα που της έχει δώσει. Προσπαθεί μονοσήμαντα να κατευθύνει την κατάσταση με τον εκλογικό νόμο. Την  κυβέρνηση την ενδιαφέρει μόνο η απλή αναλογική, την ώρα που το υπουργείο πελαγοδρομεί και δεν δίνει το νομοσχέδιο στην αυτοδιοίκηση. Εμείς θα βγούμε μπροστά από τις εξελίξεις. Θα καταθέσουμε την πρόταση μας που θα εδράζεται στην κοινή πεποίθηση το κράτος να γίνει πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό και πιο ουσιαστικό» τόνισε ο δήμαρχος Μουζακίου.   

Στο επικείμενο συνέδριο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαγκαδά,  Γιάννης Καραγιάννης, λέγοντας πως «δεν έχει το θέμα της απλής αναλογικής, αλλά το συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση». Σχολιάζοντας μάλιστα το νομοσχέδιο υπογράμμισε πως «είμαστε ακόμη στο περίμενε για το νομοσχέδιο που θα ονομαστεί Καλλικράτης 2. Θα θέλαμε όμως να το έχουμε μπροστά μας πριν από το συνέδριο και να τοποθετηθούμε».


 
 Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.