Σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στάλθηκε σήμερα στις 4 το μεσημέρι από το Υπουργείο Εσωτερικών το κείμενο του σχεδίου νόμου, για τον «Κλεισθένη 1», που, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, πρόκειται να τέθει αμέσως μετά σε δημόσια διαβούλευση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων «από την πρώτη ανάγνωση των 237 άρθρων του, διαπιστώνουμε ότι δεν προωθούνται σημαντικές τομές , δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση, δεν εισακούστηκαν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που καταθέσαμε εδώ και σχεδόν δυο χρόνια στο δημόσιο διάλογο. Με εξαίρεση την αλλαγή του εκλογικού συστήματος , που θα δημιουργήσει ακυβερνησία και προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων, δεν προωθείται καμία σημαντική αλλαγή στη λειτουργία του κράτους», προτίθεται
Ο «οδικός χάρτης» της ΚΕΔΕ
Με βάση τον «οδικό χάρτη» που έχει ήδη αποφασιστεί στο προηγούμενο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. , η Κεντρική Ένωση Δήμων θα προχωρήσει στις παρακάτω άμεσες πρωτοβουλίες
1. Στη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, την προσεχή Τετάρτη 2 Μαΐου , στις 11 το πρωί, προκειμένου να αξιολογηθεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και να καθορισθούν οι τρόποι δράσης της Αυτοδιοίκησης.
- Στη σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων της χώρας στις 7 και 8 Μαΐου , καθώς και των Δ.Σ. των ΠΕΔ στις 10 και 11 Μαΐου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις πάνω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 11 Μαΐου και κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ στις 12
«Με συντονισμένες κινήσεις , με ενότητα κι αποφασιστικότητα όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, θα δώσουμε τον αγώνα για να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού μας και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Ζητούμε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη να υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης , τουλάχιστον δύο μηνών , πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση», καταλήγει η ΚΕΔΕ.
ΕΝΠΕ: «Ώδινεν όρος (μεταρρύθμισης) και έτεκε μυν (εκλογικού συστήματος)
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την ΚΕΔΕ: «Το Σχέδιο Νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας.
Άτολμο και διαχειριστικό, αντανακλά τη συντηρητική νοοτροπία μιας κεντρικής γραφειοκρατίας που πασχίζει να κρατήσει τα κεκτημένα της αλλά και να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της. Αποτελεί συρραφή διατάξεων… ατάκτως ερριμμένων, χωρίς συνοχή, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.
Όχι μόνο δεν λύνει αλλά τουναντίον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ.
Ως Περιφέρειες δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική, αγωνιούμε όμως για το σήμερα και το αύριο των συνανθρώπων μας.
Η εφαρμογή της είναι βέβαιο ότι καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα.
Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια.
Το τελευταίο που ενδιαφέρει σήμερα τον πολίτη είναι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση. Τον ενδιαφέρει, όμως, να έχει δουλειές, ποιοτικές υπηρεσίες, αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, σύγχρονες υποδομές.
Προς την κατεύθυνση αυτή οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που κράτησαν όρθια την κοινωνία στην κρίση, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί για κάθε οικογένεια, για κάθε πολίτη. Γι’ αυτό είναι τώρα η ώρα για βαθιές τομές, οραματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, γενναία αποκέντρωση και τολμηρή άμβλυνση της γραφειοκρατίας.
Χρειάζεται ριζικός περιορισμός του κεντρικού κράτους και ουσιαστική ενίσχυση Περιφερειών και Δήμων με προσωπικό, αρμοδιότητες, πόρους και την κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετούν για τις τοπικές υποθέσεις.
Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο ή τίποτε διαφορετικό απ’ ότι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.
Ξεκαθαρίζουμε: Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση που εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να σταθεί. Θα το καταστήσει κενό γράμμα η ίδια η ζωή.
Καλούμε την κυβέρνηση σε ουσιαστικό διάλογο διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών με βάση το ψήφισμα του Συνεδρίου ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ και την αναλυτική πρόταση Σχεδίου Νόμου για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που κατέθεσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών συγκαλώ σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ την Τετάρτη 2 Μαΐου και ώρα 11 το πρωί στα γραφεία της Ένωσης (Μεσογείων 15, 4ος όροφος)», καταλήγει ο κ. Αγοραστός.
aftodioikisi.gr