Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Σκοπιανό: Ανάμειξη Όρμπαν στο θέμα του ονόματος

Αναρτήθηκε: Jun 4, 2018 από serrestv2 στην κατηγορία: Κόσμος προβολές: 358 Tags (Λέξεις κλειδιά): Σκοπιανό, Ανάμειξη Όρμπαν στο θέμα του ονόματος
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο αναφέρει ότι στηρίζει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ που έχουν ως στόχο να εκτροχιάσουν την επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, εξέδωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, το Σάββατο (2 Ιουνίου). Ταυτόχρονα, εξήρε την άρνηση του κόμματος να λυγίσει «υπό την πίεση ξένων δυνάμεων».

Ειδικότερα, το Σάββατο χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στα Σκόπια, υποστηρίζοντας το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ τάχθηκαν και εναντίον της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και της Αθήνας.

Επιπλέον, ο Όρμπαν χαιρέτισε τους «σοφούς και θαρραλέους ηγέτες του κόμματος … που δεν κάμπτονται υπό την πίεση ξένων δυνάμεων».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε στη EURACTIV ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών υποστηρίζουν τις προσπάθειες Τσίπρα-Ζάεφ για οριστική επίλυση της εν λόγω 25ετούς διαμάχης.

Το ζητούμενο είναι «ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, με πραγματικές αλλαγές, προκειμένου να τερματιστεί ο αλυτρωτισμός και οι δυνητικές μελλοντικές διαμάχες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ζητήσει από την ΠΓΔΜ να τροποποιήσει τα άρθρα του Συντάγματος που διακρίνονται για την αλυτρωτική φύση τους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν έχει αξιώσεις στην ελληνική επικράτεια.

Κάτι τέτοιο ζήτησε και ο Elmar Brok (ΕΛΚ), στενός σύμμαχος της Καγκελαρίου Μέρκελ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη EURACTIV, ο κ. Brok σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμο για την κυβέρνηση των Σκοπίων να καταλάβει ότι είναι αναγκαίο να επισημάνει στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει αλυτρωτισμός, η οποία είναι και η «βασική αιτία του προβλήματος».

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι ο Ορμπάν ήταν μια «θλιβερή εξαίρεση».

«Ο Όρμπαν υπονομεύει εκ νέου την προώθηση λύσεων που εξυπηρετούν την Ελλάδα, τα Σκόπια και τη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων, καθώς και την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική».

«Περιμένω από τον κ. Joseph Daul να επαναλάβει τη θέση του, επειδή η «ορμπανοποίηση» του ΕΛΚ όχι μόνο βλάπτει τη δημοκρατία και την Ευρώπη, αλλά και το ίδιο το ΕΛΚ», προειδοποίησε ο Ευρωβουλευτής.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ, κ. Joseph Daul, δήλωσε στον EURACTIV τον Ιανουάριο: «Ελπίζω ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τη ΝΔ για διαφορετικές γραμμές με την ευρωπαϊκή οικογένεια αναφορικά με το ζήτημα.

Όχι σε λύση erga omnes

Η κυβέρνηση των Σκοπίων μπορεί να είναι ικανοποιημένη με μια λύση «erga omnes». Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τον πρόεδρο της χώρας, Gjorge Ivanov, ο οποίος είναι σύμμαχος της προηγούμενης κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κεντροδεξιού VMRO-DPMNE και θεωρείται υποστηρικτής της Ρωσίας.

Όπως μετέδωσε η EURACTIV τον Ιανουάριο, το VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι, προσπαθούσε να αποκλείσει τις συνομιλίες.

Στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη EURACTIV ότι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες «αποτελούσε κρίσιμο ζήτημα».

«Όχι τόσο για εμάς, αλλά για τις εσωτερικές υποθέσεις του γείτονά μας, καθώς η θέση μας απαιτεί μια συνταγματική αλλαγή [στην ΠΓΔΜ], για την οποία χρειάζεται ειδική πλειοψηφία. Επομένως ναι, ήταν ένα από τα βασικά σημεία της συζήτησής μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο μεταξύ, η ΝΔ δεν έχει καταστήσει σαφή τη θέση της όσον αφορά τη συμπερίληψη της λέξης «Μακεδονία» στη νέα ονομασία. Παράλληλα, ασκεί δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για «μυστικές συνομιλίες».

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η αντιπολίτευση έχει δύο γραμμές: μία από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, που προτείνει μια γεωγραφική ένδειξη πριν από τον όρο Μακεδονία και μια άλλη που απορρίπτει τον απορρίπτει συλλήβδην.

«Ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει τελικά να αποφασίσει για τη γραμμή του κόμματός του: συμφωνεί με τον Joseph Daul και τον Κώστα Καραμανλή ή με τον Όρμπαν και τον Άδωνη Γεωργιάδη;», ανέφερε στη EURACTIV ο κ. Παπαδημούλης.

euractiv.gr

   

Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.