Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το έντομο Diabrotica virgifera στην ΠΕ Σερρών

Αναρτήθηκε: Jun 21, 2018 από serrestv2 στην κατηγορία: Αγροτικά προβολές: 614 Tags (Λέξεις κλειδιά): ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το έντομο Diabrotica virgifera στην ΠΕ Σερρών
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνουν προς τους καλλιεργητές αραβοσίτου του Νομού μας ότι στα πλαίσια εφαρμογής της υπ’ αριθ. 5480/74679/25-5-2018 Υπ. Απόφ. εγκαταστάθηκε δίκτυο 7 φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικούς αγρούς αραβοσίτου σε διάφορες περιοχές της ΠΕ Σερρών, για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera. Η εγκατάσταση των παγίδων έγινε στα μέσα Μαϊου και η καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται κάθε δεκαπενθήμερο.

Το έντομο προσβάλλει κυρίως τον αραβόσιτο και έχει μία γενιά ανά έτος. Η ζημιά που προκαλεί στη ρίζα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να στηριχτούν και να πλαγιάζουν. Μετά την εκκόλαψη των αυγών στο έδαφος (Απρίλιο- Μάιο), οι νεαρές προνύμφες προσελκύονται από τις ρίζες του αναπτυσσόμενου αραβοσίτου και τις προσβάλλουν. Συνήθως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές που ο αραβόσιτος καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά ως μονοκαλλιέργεια. Οι προνύμφες έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης στο έδαφος αλλά τα ενήλικα πετούν και μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Από τις πρώτες μετρήσεις ενηλίκων που έγιναν στις εγκατεστημένες φερομονικές παγίδες διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί είναι υψηλοί κατά περιοχές. Η τροφική δραστηριότητα που εμφανίζουν τα ενήλικα στα φύλλα αυτή την εποχή θα συνεχιστεί με προσβολή των μετάξινων νηματίων του σπάδικα κατά την άνθηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης και μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τα παραπάνω, συνιστάται στους παραγωγούς να παρατηρούν με προσοχή τις καλλιέργειες αραβοσίτου για πιθανά συμπτώματα προσβολής από το συγκεκριμένο έντομο.

Σε καλλιέργειες με στάδιο ανάπτυξης κοντά στην ολοκλήρωση της άνθησης (>70% γονιμοποίησης) δεν υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος ελλιπούς καρπόδεσης, ακόμη και υπό υψηλούς πληθυσμούς ενηλίκων του εντόμου.

Στις περιοχές που παρατηρούνται έντονα συμπτώματα, τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης και είναι τεχνικά εφικτό, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός μόνον εφόσον πληρούνται όλα τα παρακάτω κριτήρια:

α) Υψηλός πληθυσμός ενηλίκων κατά τη γονιμοποίηση (>5 – 10 ενήλικα ανά φυτό κατά μέσο όρο) και

β) Μήκος στύλων (μετάξινα νημάτια) <1,5 εκατοστά στο 50% των σπαδίκων της καλλιέργειας και

γ) Υπάρχει αδυναμία ικανοποιητικού ποτίσματος.

Για την εκτίμηση αυτή απαιτείται αντιπροσωπευτική δειγματοληψία στον αγρό. Ουσιώδες καλλιεργητικό μέτρο στο στάδιο αυτό της καλλιέργειας είναι η επάρκεια αρδευτικού νερού ώστε τα φυτά να αναπληρώνουν τόσο τις προσβεβλημένες ρίζες από τις προνύμφες, όσο και τυχόν προσβεβλημένους στύλους από ενήλικα (συνεχής αύξηση των στύλων του σπάδικα).

Οι παραγωγοί πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες όπως αυτές αναγράφονται στις ετικέτες των φαρμάκων. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

 

 
 Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.