Γεμάτη εξελίξεις η εβδομάδα που μας πέρασε.
Από τη μια, η Τουρκία όρκισε ξανά τον Ερντογάν ο οποίος ανακοίνωσε το νέο του Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς διακρίσεις μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Στο θέμα του Κυπριακού, η Τουρκία χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» το ζήτημα της Κύπρου, και ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.
Από την άλλη, η Βρετανία δεν προλαβαίνει τα αιτήματα παραίτησης λόγω Brexit, αλλά η Τερέζα Μέι ετοίμασε ήδη οδικό χάρτη για το Brexit. Στο πλάι της η Άνγκελα Μέρκελ, που βλέπει ήδη θετικά τις προτάσεις της Κυβέρνησης.
Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες έγιναν με «ειλικρίνεια και σεβασμό», ενώ η Μέρκελ ότι επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή συζήτηση για την κατανομή των βαρών. Στο μεταξύ πάντως, ο Ζάεφ πανηγυρίζει για την επίσημη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Τραμπ του έκλεψε την παράσταση και αυτή τη φορά με τις νέες απειλές για τις ισπανικές ελιές. Ωστόσο, οι Σύμμαχοι καθησύχασαν τον Mr. America, συναινώντας τελικά στο αίτημα του για αύξηση των αμυντικών δαπανών, με τον ίδιο να δηλώνει παντοτινά «πιστός» στο ΝΑΤΟ.
Στο μεταξύ, ο διάλογος για τη Συνοχή δεν έχει τελειώσει. Ο Michael Schneider σε συνέντευξη του στη EURACTIV τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το ίδιο δήλωσε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι της Συνοχής «χρειάζονται αύξηση και όχι μείωση». Την συνεισφορά της Συνοχής στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα τόνισε και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος, μιλώντας στη EURACTIV, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ευρύτερου προοδευτικού μετώπου, ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Στα θετικά της εβδομάδας, η επενδυτική ανάκαμψη της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, με την Κομισιόν να προμηνύει ήδη μια σταθερά ανοδική πορεία για την γενικότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Δύσκολες όμως αναμένεται να είναι οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας για κοινό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, ενώ ο Ντράγκι τόνισε και πάλι ότι η Ευρωζώνη πρέπει να φροντίσει να πετύχει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Και αυτή τη φορά όμως, σε πονοκέφαλο εκτελίσσεται η περίπτωση της Ιταλίας, η οποία δεν έχει αποφασίσει ποιά θα είναι ακριβώς η στάση της απέναντι στο ευρώ. Έτοιμοι για «όλα τα ενδεχόμενα» ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πάολο Σαβόνα, αλλά ο Λουίτζι ντι Μάιο διέψευσε την ύπαρξη «Plan B»για έξοδο από την Ευρωζώνη.
Σε αναμονή μιας ακόμα πιο θερμής –κυριολεκτικά και μεταφορικά- εβδομάδας,