Στροφή προς την αμπελουργία πραγματοποιεί το Βέλγιο
Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιο αντίκτυπο στους οινοπαραγωγούς της Ευρώπης, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αρνητικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βιομηχανία του Βελγίου, χάρη στα μεταβαλλόμενα πρότυπα θερμοκρασίας.
«Πριν από είκοσι χρόνια είχαμε κρασιά που είχαν γεύσεις από εσπεριδοειδή, λεμόνι και λίγο γκρέιπφρουτ. Σήμερα έχουμε κρασιά που είναι πιο κοντά στα εξωτικά προϊόντα, όπως ο ανανάς. Πρόκειται για αξιοσημείωτη εξέλιξη», λέει ο Rigo, συνιδιοκτήτης του οινοποιείου Domaine de Mellemont.
Σύμφωνα με στοιχεία του βελγικού υπουργείου Οικονομίας, πριν από δώδεκα χρόνια τα αμπέλια κάλυπταν μόλις 72 εκτάρια (περίπου 0,28 τετραγωνικά μίλια) του Βελγίου, μια χώρα ιδιαίτερα γνωστή για τις μπύρες της.
Οι περιφέρειες της Βόρειας Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, θα καταστούν κατάλληλες στο μέλλον για τους αμπελώνες και την αμπελοκαλλιέργεια σε σχέση με τις περιφέρειες της Μεσογείου.
«Φέτος, προγραμματίζουμε τη συγκομιδή των σταφυλιών μας στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου», ανέφερε ο κ. Rigo.
«Το βελγικό κρασί είναι πολύ μικρό. Βρίσκεται ακόμη στην εφηβεία του, όταν πρόκειται για ποικιλία σταφυλιών, terroir. Τα επόμενα χρόνια, νομίζω ότι θα ανακαλύψουμε φανταστικά πράγματα».
Πλήγμα για την κυβέρνηση Μέι η παραίτηση Ντέιβις
Την πεποίθησή του ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μπορεί να επιβιώσει πολιτικά μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρώην υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του.
Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις ανησυχίες αναφορικά με το γεγονός ότι η παραίτησή του ενδέχεται να πυροδοτήσει ευρύτερη ενδοκυβερνητική εξέγερση με αφορμή τη στρατηγική Μέι για το Brexit, ο κ. Ντέιβις αποσαφήνισε ότι δεν προτρέπει άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να υποβάλλουν την παραίτησή τους.
Αιτία για την παραίτηση Ντέιβις ήταν η διαφωνία του με το σχέδιο της κ. Μέι για «ήπια» έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.
Στην επιστολή παραίτησής του, ο πρώην αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επιλογές της πρωθυπουργού καθιστούν όλο και λιγότερο πιθανή την υλοποίηση των επιθυμιών που εξέφρασε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα του 2016, προειδοποιώντας μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος οι Ευρωπαίοι να ζητήσουν ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις.
Γαλλία: Αφέθηκε ελεύθερος ο γεωργός που βοηθούσε πρόσφυγες
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο Roy Cédric Herrou, γεωργός και κάτοικος ενός χωριού κοντά στα ιταλικά σύνορα, δεν μπορεί να καταδικαστεί για τη βοήθεια που παρείχε στους μετανάστες, δεδομένου ότι ενήργησε σύμφωνα με την «αρχή της αδελφοσύνης», η οποία προέρχεται από το τρίπτυχο «Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».
Το 2017, το δικαστήριο υποχρέωσε τον Herrou να καταβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ, παρόλο που κινδύνευσε με 5 χρόνια φυλάκισης και 30.000 ευρώ, αν αποδεικνυόταν ότι η δραστηριότητά του σχετίζεται με το «εμπόριο λευκής σαρκός». Τελικά, διαπιστώθηκε ότι δεν εργάστηκε με στόχο το κέρδος, αλλά γιατί δεν υπάκουσε στο νόμο, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο.
Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει μετανιώσει τις ενέργειές του και θα βοηθήσει ξανά όσους ανθρώπους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, θεωρώντας το ως ύψιστο πολιτικό καθήκον του.
Συνολικά, ο Herrou βοήθησε περισσότερους από 200 ανθρώπους, κυρίως παράτυπους μετανάστες από την Αφρική που ταξίδεψαν από την Ιταλία στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας.
Οι δραστηριότητές του υποστηρίχθηκαν επίσης από την τοπική κοινότητα, η οποία έχει μακρά παράδοση στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.
Τσεχία: Μείωση των πτηνών εξαιτίας της ΚΑΠ διαπιστώνει έρευνα
Σημαντική μείωση των πτηνών ήδη από την ένταξη της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνουν ερευνητές της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, υποστηρίζοντας ότι η ΚΑΠ και οι γεωργικές επιδοτήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τα πτηνά.
Ο αριθμός των πτηνών θεωρείται σημαντικός δείκτης για το περιβάλλον και την ποικιλομορφία της φύσης. Στην Ευρώπη, το απόθεμά τους έχει μειωθεί από τη δεκαετία του ’70, υπογραμμίζει η Τσεχική Ορνιθολογική Εταιρεία (ČSO).
«Ο ρυθμός μείωσης ήταν υψηλότερος στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και συνδέεται με τη συμμετοχή τους στην ΚΑΠ», δηλώνουν οι αναλυτές. Λόγω των αυξημένων εσόδων για πιο αποδοτικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, εξαφανίζονται τα φυσικά ενδιαιτήματα και τα πτηνά, γεγονός που συνεπάγεται περιορισμό της προσφοράς τροφίμων και απώλεια της βιοποικιλότητας.
Ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου ένα τέταρτο μετά την ένταξη της Τσεχίας στην ΕΕ, ο αριθμός των πτηνών μειώθηκε κατά 30%. Οι ερευνητές εξέτασαν εξίσου πιθανές αιτίες για την παρακμή, αλλά η ένταξη στην ΕΕ θεωρήθηκε σημαντική παράμετρος.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της CSO, Zdeněk Vermouzek, χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η ΚΑΠ απαιτεί μεταρρύθμιση.
Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα
Σου άρεσε;
κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!