Πολύπαθο καλοκαίρι φαίνεται πως περνάει η Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο από άποψη καιρικών φαινομένων όσο και από αποψη διεθνών εξελίξεων.
Η παρατεταμένη ξηρασία, η οποία έχει προκαλέσει τα σοβαρότερα προβλήματα στον αγροτικό τομέα της ΕΕ τα τελευταία 40 χρόνια, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση να παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους γεωργούς όσον αφορά την εφαρμογή των οικολογικών απαιτήσεων. Στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές, ενώ παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που ζουν σε πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές, σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη.
Στην Ισπανία, προτεραιότητα αποτελεί η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, για την οποία η χώρα θα λάβει πρόσθετη οικονομική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μάλιστα, ενόσω το πλοίο Aquarius συνεχίζει κανονικά τις επιχειρήσεις διάσωσηςμεταναστών, σε οριστικοποίηση της συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ισπανία την εισδοχή των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα εντοπίζονται στα σύνορα της Γερμανίας, κατέληξαν Βερολίνο και Μαδρίτη.
Ωστόσο, «πονοκέφαλο» για την ΕΕ αποτελούν και οι εξελίξεις στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, η Ένωση ανακοίνωσε τη βαθιά δυσαρέσκεια της αναφορικά με την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, προσθέτοντας πως θα επιδιώξει ανοιχτές οικονομικές διόδους με την Τεχεράνη. Ταυτόχρονα, σε μηνύσεις σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούν να προχωρήσουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες θα πληγούν από τις κυρώσεις.
Σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ αναμένεται να περάσει και η Τουρκία, σε ό,τι αφορά όμως τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και σίδηρο. Πάντως, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, «η Τουρκία θα κάνει αυτό που ξέρει» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ανακοινώνοντας επίσης και τη μίσθωση ενός δεύτερου γεωτρύπανου.
Στα Βαλκάνια, εκ νέου «διόρθωση» των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου πρότεινε ο Κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι. Στην ΠΓΔΜ, υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 41,5%, ενώ το 35,1% δηλώνει αντίθετο, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.
Στα θετικά της εβδομάδος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποστηρίξει 14 σχέδια υψηλού επιπέδου καινοτομίας, στο πλαίσιο της δράσης «Επιτάχυνση της καινοτομίας» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Η Αθήνα, πάντως, βρίσκεται ανάμεσα στις 12 πόλεις της Ευρώπης που διεκδικούν το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018». Τέλος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ ανακοίνωσε την παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης σε 5 ευρωπαϊκές περιφέρειες, μεταξύ αυτών η Αθήνα, η Στερεά Ελλάδα και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη τελειώσει…
Σου άρεσε;
κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!