Τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ελαχιστοποίησαν τις παροχές προς τα ΑμεΑ στο όνομα της κρίσης. Σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με τους θεσμούς και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, κινείται στην ίδια κατεύθυνση.
Η εισαγωγή της “λειτουργικότητας του αναπήρου” στα κριτήρια αξιολόγησης της αναπηρίας, συνδυαστικά με τη διατήρηση των ΚΕΠΑ, ξεμπροστιάζουν πλήρως τον αντιδραστικό χαρακτήρα της επιχειρούμενης κυβερνητικής μεταρρύθμισης στο Προνοιακό σύστημα της χώρας μας.
Από το 2010 που θεσμοθετήθηκαν, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) επιδιώκουν τον περιορισμό των κρατικών παροχών προς τους ΑμεΑ. Οι επιτροπές των ΚΕΠΑ ακολουθώντας τις οδηγίες των ανωτέρων τους για αυστηρό περιορισμό των κρατικών δαπανών και έχοντας ως οδηγό τον κατάπτυστο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ο οποίος θεσμοθετήθηκε με την ίδια λογική και αναθεωρείται διαρκώς σε όλο και αντιδραστικότερη κατεύθυνση, λειτουργούν ως ένα “ιατρικό” σφαγείο των ποσοστών αναπηρίας των συναδέλφων και κατ’ επέκταση των παροχών που θα έπρεπε να λαμβάνουν.
Σήμερα πλάι σε αυτό το “ιατρικό” σφαγείο συστήνεται και ένα “κοινωνικό”. Από τούδε και στο εξής ο κάθε συνάδελφος, παράλληλα με την εξέταση από την επιτροπή των ΚΕΠΑ, καλείται να απαντά και σε μια σειρά ερωτήσεις που έχουν στόχο να αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα του. Με βάση τις ερωτήσεις αυτές κρίνονται ως λειτουργικοί ακόμη και άνθρωποι που μπορούν να διεκπεραιώσουν πολύ στοιχειώδης λειτουργίες (π.χ αν κάποιος μπορεί να συγκεντρωθεί σε κάτι για 10 λεπτά), χωρίς ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψιν το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να τις υλοποιήσουν (π.χ το υψηλό ποσοστό ανεργίας επηρεάζει καταλυτικά τον ανάπηρο που μπορεί να εργαστεί). Ως εκ τούτου αναμένεται νέα μαζική μείωση των ποσοστών αναπηρίας για χιλιάδες συναδέλφους.
Συνεπώς οι νέες αναδιαρθρώσεις στον τομέα της πρόνοιας, που όπως διαρκώς επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη δεν πρόκειται να κινηθούν εκτός των ορίων που θέτει η συμφωνημένη με τους δανειστές κεντρική δημοσιονομική πολιτική, δεν αποσκοπούν να καταστήσουν το κράτος φιλικότερο προς τους ΑμεΑ, αλλά τους ΑμεΑ φιλικότερους προς το κράτος! Αρκεί απλά να θυμίσουμε, ότι κατ’ επιταγήν του τρίτου μνημονίου η οποία μετεγγραφεί αυτούσια στην 2η αξιολόγηση προβλέπονται περικοπές στην πρόνοια ύψους 900 εκατ. Ευρώ.
Η επίτευξη αυτών των περικοπών αποτελεί τον οδηγό της κυβερνητικής Προνοιακής πολιτικής. Αντίστοιχα η “λειτουργικότητα του αναπήρου” και η ασάφεια του Άρθρου 215 του πρόσφατα ψηφισμένου Πολυνομοσχέδιου, η οποία επιτρέπει στο υπουργείο με αποφάσεις και εγκυκλίους (οι οποίες δεν περνάνε από την Βουλή) να επανακαθορίζει τα κριτήρια απονομής επιδομάτων και συντάξεων, είναι μερικά από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί το ζητούμενο των περικοπών. Μένει να δούμε ποια θα είναι και τα υπόλοιπα κυβερνητικά εργαλεία το αμέσως επόμενο διάστημα, εκτός και αν οι δανειστές και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής αγοράς, που μέχρι σήμερα φωνασκούν υπέρ της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μέτρων που μειώνουν τις κρατικές δαπάνες, τελικά επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μεταθέσει για μετά τις εκλογές τη συγκρότηση τους.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι οι φαμφάρες τις κυβέρνησης προς τους ΑμεΑ σχετικά με το δήθεν φιλολαϊκό και φιλοαναπηρικό χαρακτήρα της μεταμνημονιακής εποχής και της συντελούμενης επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, είναι υποκριτικές και αποσκοπούν στη δημιουργία ενός λανθάνοντος κλίματος κοινωνικής ευφορίας. Το τελευταίο είναι χρήσιμο στην κυβέρνηση τόσο για την απόσπαση της λαϊκής ανοχής στην πολιτική της, όσο και για την επερχόμενη εκλογική της μάχη.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, προσφέρει 3,6 δισ. Ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα για να τους εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της παγκόσμιας αγοράς, δαπανά το 2% του ετήσιου ΑΕΠ (φέτος 3,8 δις Ευρώ) της χώρας για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Νέα προνόμια στους λίγους και πρόσθετα βάσανα στους πολλούς. Αυτό είναι το τίμημα των επενδύσεων και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας. Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη της κυβέρνησης, που δήθεν θα ξαναφέρει την αισιοδοξία στην κοινωνία, σε μια εποχή ραγδαίας επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Απαιτούμε
ü Κατάργηση των ΚΕΠΑ και του κανονισμού πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας.
ü Οι παροχές του κράτους προς τα ΑμεΑ να καθορίζονται, βάση των δυσκολιών που προκαλεί η κάθε αναπηρία στην καθημερινότητα του ΑμεΑ. Να στοχεύουν στην ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία.
ü Δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου υγεία, πρόνοια, ειδική αγωγή.
ü Θέσεις εργασίας για όλα τα ικανά προς εργασία ΑμεΑ, με βάση την ιδιαιτερότητα της αναπηρίας, χωρίς όρους κ προϋποθέσεις.
ü Επαναφορά των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων στα προ κρίσης επίπεδα.
ü Βοήθεια για την προσαρμογή του οικιακού περιβάλλοντος και των Ι.Χ των ΑμεΑ στις ανάγκες της κάθε αναπηρίας.
ü Πρόσβαση στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και στα μέρηδημόσιου ενδιαφέροντος.
ü Απρόσκοπτη δωρεάν λειτουργεία του Λευκό ταξί.
ü Αφορολόγητο όριο οικογένειας με ΑμεΑ τα 50.000 ευρώ, + 5.000 για κάθε παιδί.
ü Δωρεάν φυσικοθεραπείες, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, απαραίτητος εξοπλισμό.
ü Δωρεάν προγεννητικό έλεγχο και ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τις γυναίκες.
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!