Μπορεί στην Ευρώπη να ασχολούμαστε με το πως θα επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και οι μαθητές να διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή. Μπορεί στην Ελλάδα να καταθέτουμε (επιτέλους) το ελληνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, αλλά μπορεί και τίποτα να μην έχει σημασία τελικά, διότι ο κ. Τραμπ το είπε δυνατά και καθαρά: δεν είναι πεπεισμένος για το global warming. Παρατήστε επομένως ό,τι κι αν κάνετε για το κλίμα και ακολουθήστε το λαμπρό παράδειγμα του μεγάλου ηγέτη.
Για μεγάλη ηγέτης το πήγαινε και η Τερέζα Μέι, αλλά το πράγμα μόνο πιο περίπλοκο τείνει να γίνει. Μπορεί η ίδια να διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, μπορεί ο Τούσκ, η Μέρκελ και ο Γιούνκερ να επιμένουν ότι η συμφωνία δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά τα σύννεφα του Brexit μάλλον ετοιμάζονται για νέα καταιγίδα, καθώς η Κομισιόν ενέκρινε νωρίτερα και την τελική δέσμη προτάσεων για το Erasmus+, την κοινωνική ασφάλιση και τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Μέχρι και η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μιλάει ακόμη για πιθανή μετάθεση της ημερομηνίαςεξόδου.
Στα της ιταλικής βεντέτας μεταξύ Μακρόν και Ντι Μάιο-Σαλβίνι, ο πρώτος δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει στις επικρίσεις, διότι δεν έχουν «κανένα ενδιαφέρον». Από την άλλη όμως, το ιταλικό δίδυμο έχει και αυτό τα δικά του προβλήματα αφού η ιταλική κυβέρνηση περνάει κρίση λόγω… περιβάλλοντος. Ο δε Σαλβίνι φαίνεται πως έχει κι άλλα πολλά στο κεφάλι του τελευταία, αφού οι εισαγγελείς της Σικελίας αιτήθηκαν την παραπομπή του σε δίκη για τα γεγονότα στο πλοίο “Diciotti” το περασμένο καλοκαίρι. Το ότι όπου πάει ο Ματέο αφήνει πίσω του «συντρίμια» το έχει παρατηρήσει κανείς;
Έτσι για τα πρακτικά πάντως, ο Όρμπαν ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ευρωσκεπτικιστική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ιταλίας κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών. Τυχαίο; Δε νομίζω.
Στο μεταξύ, οι MED7 έστειλαν προχθές από τη Λευκωσία, ισχυρά μηνύματα για την Κύπρο και για τα ενεργειακά, που σίγουρα δεν άρεσαν στον Ταγίπ Ερντογάν. Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα, ο ΟΗΕ συμφώνησε σε ακόμη μία εξάμηνη παράταση της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί. Κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλοι είναι ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές.
Στην Ελλάδα όμως είχαμε επισκέψεις: ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γιούρκι Κατάινεν, ήρθε και μίλησε για όλα: για τη σχέση πολιτών-Επιτροπής, για την επαφή με τα εθνικά κοινοβούλια αλλά και για τη πολυσυζητημένη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Σχέδιο Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «κάποιοι κάνουν λάθος». Την ίδια αμυντική στάση απέναντι στην έκθεση κράτησε δε και η ΕΤΕπ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο παρουσιάζει την πλήρη εικόνα.
Κλείνοντας, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στη EURACTIV, δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιβάλλει την πιο γελοία πολιτική λιτότητας στο λαό, τονίζοντας παράλληλα ότι «Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν υπάρχει».
Εγώ πάντως –δεν ξέρω για σας-, ζω για μια στιγμή που θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα: ο Mr. America θα παραθέσει την 5η Φεβρουαρίου την ετήσια ομιλία του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την Κατάσταση της Ένωσης. Να είστε όλοι εκεί.
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!