Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Νέοι και γεωργία: χαμηλά κέρδη και έλλειψη ουσιαστικής στήριξης

Αναρτήθηκε: Feb 17, 2019 από serrestv2 στην κατηγορία: Αγροτικά προβολές: 282 Tags (Λέξεις κλειδιά): Νέοι και γεωργία: χαμηλά κέρδη και έλλειψη ουσιαστικής στήριξης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Η χαμηλή κερδοφορία και η κακή ποιότητα των υποδομών καθιστούν τη γεωργία στην Ελλάδα μη ελκυστική για τους νέους, η συμβολή των οποίων καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ προκειμένου ο γεωργικός τομέας να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά, δήλωσαν στην Εuractiv.gr φορείς χάραξης πολιτικής.

«Το επάγγελμα του γεωργού είναι λιγότερο ελκυστικό για τη νεότερη γενιά, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες, λόγω των χαμηλών αποδόσεων σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα και των περιορισμών στη διαβίωση στις πιο απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές», δήλωσε στη Euractiv.gr η επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της Gaia Επιχειρείν, κ. Έλλη Τσιφόρου.

Βασικά ζητήματα για την ελληνική γεωργία αποτελούν η γήρανση του πληθυσμού και η έλλειψη γυναικών στην αγροτική παραγωγή, ζητήματα τα οποία θα εξακολουθήσουν να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας και στο μέλλον.

«Πρέπει να ανανεώσουμε το ίδιο το επάγγελμα ώστε να το κάνουμε πιο ελκυστικό για τη νεότερη γενιά. Οι αγρότες πρέπει να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στο μέλλον τους και οι μελλοντικοί αγρότες πρέπει να εμπνευστούν από αυτούς», πρόσθεσε η κ. Τσιφόρου.

«Αν δεν προτείνουμε μια κοινή, επαρκώς χρηματοδοτούμενη και οραματική γεωργική πολιτική βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία, την εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας τόσο για αυτούς όσο και για τις αγροτικές περιοχές και την ευρύτερη κοινωνία, φοβάμαι ότι μέτρα όπως η πρώτη εγκατάσταση και η στήριξη των επενδύσεων δεν θα αρκούν για την αναστροφή των στατιστικών αποτελεσμάτων μακροπρόθεσμα », πρόσθεσε η ίδια.

Οι νέες περικοπές στη ΚΑΠ προκαλούν πονοκέφαλο

Σύμφωνα με την Αρετή Βαϊοπούλου, Ελληνίδα κτηνοτρόφο από τη Δυτική Θεσσαλία, όσο περισσότεροι νέοι αγρότες παραμένουν στην αγορά, τόσο περισσότερο ωφελείται ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα.

«Η μέση ηλικία της αγροτικής κοινότητας μειώνεται και νέες ιδέες, νέα μυαλά, νέοι επιστήμονες εισέρχονται στην αγορά», δήλωσε στην Euractiv.gr.

Για τους Έλληνες αγρότες, η σύγχρονη γεωργική πολιτική της Ευρώπης έχει ήδη φέρει καινοτομία στον ευρύτερο τομέα, ωστόσο πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν.

Η κ. Βαϊoπούλου τόνισε ότι η σημερινή ΚΑΠ έχει βοηθήσει ευρέως τους νέους αγρότες, αλλά οι επαγγελματίες ανησυχούν για τις προτεινόμενες περικοπές στην ΚΑΠ μετά το 2020, και ιδιαίτερα αναφορικά με τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν για τους αγρότες που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα.

Οι κύριοι τομείς στους οποίους οι γεωργοί εξακολουθούν να αναμένουν στήριξη από τη νέα ΚΑΠ αφορούν τα κόστη παραγωγής, τις τιμές της αγοράς και την ποιότητα της παραγωγής.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε την ώθηση που μας έχει δώσει η τρέχουσα ΚΑΠ. Για παράδειγμα, προσωπικά, ως κτηνοτρόφος, χρειάζομαι στήριξη για τη δικτύωση των προϊόντων μου», πρόσθεσε η ίδια.

Οι γυναίκες είναι απαραίτητες για τις γεωργικές επιχειρήσεις

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των γυναικών αγροτών παραμένει σχετικά περιορισμένος στην Ελλάδα, με τις γυναίκες αγρότισσες να αγωνίζονται να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.

«Σε άλλες χώρες, το τραπεζικό σύστημα ενθαρρύνει τις γυναίκες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους αλλά εδώ πρέπει να κάνεις τα πάντα μόνη», σημείωσε η κ. Βαϊοπούλου, τονίζοντας παράλληλα τον καταλυτικό ρόλο των συνεταιρισμών σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή εμπειριών και τον συντονισμό των δράσεων στην αγορά.

Για την κ. Τσιφόρου, οι γυναίκες αγρότισσες ως επιχειρηματίες συμμετέχουν πλήρως στον εκσυγχρονισμό του τομέα της γεωργίας και τροφίμων στην ΕΕ.

«Και αυτό που [οι γυναίκες αγρότισσες] περιμένουν από τη μελλοντική ΚΑΠ, ακριβώς όπως και οι άνδρες αγρότες, είναι οραματικά και σύγχρονα εργαλεία πολιτικής που θα τους επιτρέπουν να παραμείνουν βιώσιμες, σε κάθε διάσταση του όρου».

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος]

euractiv.gr


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.