Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΑΡΙΑΔΝΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ : Πολιτεία των Ευχών 2019 Παρατηρήσεις -Διαπιστώσεις- Συμπεράσματα και μία Πρόταση

[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

---ΤΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ”--

Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σερρών, ώρα να μιλήσουμε για την “Πολιτεία των Ευχών”.  Ξεκινάω από παραδοχές

-1) Η πόλη χρειαζόταν πρόσθετο στολισμό στην κεντρική της Πλατεία.
-2) Η πόλη χρειαζόταν γιορτινές, εξωστρεφείς εκδηλώσεις.
-3) Η πόλη είχε Χριστουγεννιάτικο εορταστικό θεσμό, από 2013.


Συνεχίζω με παρατηρήσεις:
-1) Η Πλατεία Ελευθερίας στολίστηκε πλούσια και καλαίσθητα και το φυσικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο ήταν εντυπωσιακό. Αυτά είναι θετικά, έστω κι αν ο στολισμός ήταν επι το πλείστον προίκα από την περσινή “Πολιτεία των Ευχών”.

-2) Από την άλλη, ο φυσικός χώρος τέτοιας κλίμακας εκδηλώσεων, δλδ το μεγάλο και καλαίσθητο Κεντρικό Πάρκο της πόλης, παρότι απέχει μόλις 200 μέτρα από τον κεντρικό μας Πεζόδρομο, φέτος σκοτείνιασε και αφέθηκε έρημο.
-3) Το Λούνα Πάρκ (το μόνο που αφέθηκε στο Κεντρ. Πάρκο) ξημεροβραδιαζόταν άδειο από κόσμο και πλήρως ασύνδετο με τις γιορτές.
-4) Οι 5 (ΠΕΝΤΕ ) επαγγελματίες που νοίκιασαν σπιτάκια στην περυσινή Πολιτεία των Ευχών, φέτος έγιναν 3 (ΤΡΕΙΣ !!) παρότι η “Χριστουγεννιάτικη Αγορά” μεταφέρθηκε στην Πλατεία Κρονίου και το ενοίκιο έπεσε δραματικά!
-5) Η Πλατεία Ελευθερίας έπαθε ασφυξία από τα επιδαπέδια διακοσμητικά και το Καρουζέλ που κατέλαβαν τον χώρο της (την έδειχναν όμως γεμάτη!).
-6) Οι εκδηλώσεις δεν προσέλκυσαν ξένους επισκέπτες. Βασικά, ούτε καν τους Σερραίους στο 80% του Προγράμματος.

-7) Οι καλαίσθητες και ακριβές κατασκευές (Δημοτικής ιδιοκτησίας) που στέγαζαν πρωτότυπες και πετυχημένες δράσεις (όπως το Σπίτι της Σοκολάτας και των δραστηριοτήτων), φέτος αγνοήθηκαν και παρέμειναν στις αποθήκες (!).

-8) Ο Πεζόδρομος και η Πλατεία Κρονίου ουσιαστικά καταργήθηκαν από τα ογκώδη “σπιτάκια” που παραλόγως τοποθετήθηκαν εκεί, ο χώρος μπούκωσε, με αποτέλεσμα οι Σερραίοι να περπατούν στον Ποδηλατόδρομο για την βόλτα τους, εξορίζοντας τους ποδηλάτες και το ποδήλατο από την καθημερινότητα του Πεζόδρομου.
-9) Επιπλέον, οι βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων του πεζόδρομου της Μεραρχίας κρύφτηκαν εντελώς από τους προαναφερόμενους οικίσκους (πώς βοηθάμε αλήθεια την αγορά?) οι οποίοι επιπροσθέτως αφαίρεσαν την θέα και τον “αέρα” και από το πλήθος των καταστημάτων αναψυχής που υπάρχουν τριγύρω.
-10) Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα καλύφθηκε κυρίως από τους τοπικούς μας Συλλόγους, Σχολές και σχήματα, που συγχαίρω για την προθυμία συμμετοχής και την αρτιότητα των προγραμμάτων τους. Έσωσαν την κατάσταση έστω κι αν στις πλείστες των παρουσιάσεων ο μικρός αριθμός των θεατών, δεν τους άξιζε.

-11) Δεν υπήρξε συντονισμός δράσεων με τα καταστήματα αναψυχής των πεζόδρομων και των λοιπών κεντρικών δρόμων, για παράλληλες εορταστικές δράσεις και events που θα τόνωναν το κλίμα και την αγορά.



Γενικά συμπεράσματα:

-1) Τελικά, ο γιορτινός στολισμός της Πλατείας, βαφτίστηκε “Πολιτεία των Ευχών”.
-2) Η κατάληψη του Πεζόδρομου και της Πλατείας Κρονίου από άκομψους οικίσκους, βαφτίστηκε “Χριστουγεννιάτικο Χωριό”.
-3) Τα χορευτικά Τμήματα των Πολιτιστικών μας Συλλόγων βαφτίστηκαν “Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα” που σε καμία περίπτωση δεν στόχευε ΚΑΙ στην προσέλκυση ξένων επισκεπτών.
-4) Θετικές προηγούμενες εμπειρίες από την “Πολιτεία των Ευχών” δεν αξιοποιήθηκαν και πετυχημένες δράσεις και “συστατικά” της στοιχεία καταργήθηκαν (βλ Παγοδρόμιο, Σπίτι της Σοκολάτας κ.α.).
-5) Ο πιό ανοιχτός και πράσινος χώρος της πόλης -το Κεντρικό Πάρκο-, υποβαθμίστηκε και βγήκε από τον εορταστικό χάρτη ενώ θα έπρεπε να λειτουργήσει συνδυαστικά. Οι υποδομές του έμειναν σκοτεινές και αναξιοποίητες.



-- ΟΜΩΣ: Στις φετινές εκδηλώσεις (που δεν τις λές “Πολιτεία των Ευχών”) έγιναν για πρώτη φορά και πράγματα που πρέπει να κρατηθούν: π.χ. εξοπλισμένη εξέδρα ΚΑΙ στην Πλατεία Ελευθερίας, πρωτότυπες δράσεις μαζικής συμμετοχής πχ Santa Run κ.α., φωταγώγηση φυσικού δέντρου στην Πλατεία, πυροτεχνήματα, καλαίσθητος διακοσμητικός φωτισμός, ιπτάμενα φαναράκια και η συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ (που επιβάλλεται να γίνει ενεργότερη), ήταν στα θετικά που προσωπικά επαίνεσα δημόσια και στήριξα με την συμμετοχή μου.



Να αξιοποιούμε ό,τι έχτισαν οι προηγούμενοι, να συμπληρώνουμε, να βάζουμε ορόφους και να επεκτείνουμε.
Σήμερα, 7 χρόνια μετά την δημιουργία της, η “Πολιτεία των Ευχών” θα έπρεπε να ήταν έτοιμη να κάνει την διαφορά στην Βόρεια Ελλάδα, βλέποντας και στα Βαλκάνια. Δυστυχώς δεν το είδαμε και ειλικρινά δεν χαίρομαι που επαληθεύτηκαν όσα είπα περί αυτού στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Επίλογος και Πρόταση:


Να συσταθεί ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ στον Δήμο Σερρών, με την συμμετοχή αιρετών από όλες τις Παρατάξεις, υπηρεσιακών του Δήμου μας και εκπροσώπων επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων.
Να αναλάβει η Επιτροπή αυτή από σήμερα κιόλας, την δημιουργία πλάνου διεξαγωγής της “Πολιτείας των Ευχών” με προτάσεις για το Πρόγραμμα και τους χώρους της καθώς και πρόβλεψη κόστους.
Να ξεκινήσουμε οργανωμένα κάτι που θα μας φέρει πιό κοντά στον στόχο μας: Την προσέλκυση επισκεπτών, την οικονομική κινητικότητα και την ομορφιά της πόλης.




Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.