Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΣΒΒΕ: Το «πέπλο» της κρίσης σκεπάζει τη Βόρεια Ελλάδα

Αναρτήθηκε: Sep 13, 2011 από serrestv2 στην κατηγορία: Εύρεση & αγορά εργασίας προβολές: 1001 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Σύμφωνα με έρευνα, το 2010 έκλεισε με ζημιές για τη μία στις τρεις επιχειρήσεις.

Ζημιογόνα είναι η μία στις τρεις επιχειρήσεις του «βορειοελλαδικού τόξου» (περιλαμβάνει τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου), ενώ οριακά λίγο πάνω από το μηδέν (0,5%) διαμορφώνεται πλέον το περιθώριο καθαρού κέρδους τους, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) επί των ισολογισμών τριακοσίων επιχειρήσεων - μελών του για τη χρήση 2010.


Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας διαμορφώνεται και ο κύκλος εργασιών της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα, πέφτοντας από το 2009 κατά 7,1%, ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις καταγράφει μείωση του κύκλου εργασιών μεγαλύτερη του -50% το 2010 σε σχέση με το 2009 και σχεδόν τέσσερις στις δέκα μείωση του κύκλου εργασιών τους μεγαλύτερη του -20% τη διετία 2009-2010.

Οι τρεις κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου στο σύνολο της πενταετίας 2006 - 2010 είναι οι κλάδοι κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης - υπόδησης, μεταλλουργίας - μεταλλικών προϊόντων και ξύλου - προϊόντων από ξύλο - επίπλων. Αντίθετα, μόνον δύο κλάδοι (τροφίμων - ποτών και ηλεκτρικών μηχανών - συσκευών - μηχανημάτων), κατάφεραν να σημειώσουν αύξηση του κύκλου εργασιών το 2010 σε σχέση με το 2006.

Τα κέρδη προ φόρων των επιχειρήσεων του δείγματος μηδενίστηκαν το 2010 σε σχέση με το 2009, καταγράφοντας μείωση της τάξης του -78%, συνεχίζοντας τη δραματική πτώση των προηγούμενων ετών.

Ποσοστό 34,8% του δείγματος είναι ζημιογόνες το 2010, έναντι ποσοστού 25,8% το 2009, ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις καταγράφει ζημίες μεγαλύτερες από 2 εκατ. και το 30% του δείγματος καταγράφει κέρδη που δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Μάλιστα, στην περίπτωση των επιχειρήσεων δομικών υλικών, το ποσοστό των ζημιογόνων διαμορφώνεται στο 67%, ενώ περισσότερες από μία στις δύο ήταν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις το 2010 και για τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης και δέρματος.

Την παραπάνω άσχημη εικόνα αποδίδει ο ΣΒΒΕ στην «αναποτελεσματικότητα εφαρμογής των όρων του μνημονίου» και την «καθυστέρηση λήψης συμπληρωματικών μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα» και ζητεί «να υπάρξει συναίνεση και σύμπνοια της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, όπως έγινε πρόσφατα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την παιδεία, για τη λήψη ρεαλιστικών αποφάσεων, που θα έχουν άμεσα θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στη διατήρηση τουλάχιστον των υφιστάμενων θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, προτείνει θέσπιση άμεσων μέτρων ανάπτυξης, αναπτυξιακό και όχι φοροεισπρακτικό χαρακτήρα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών για τη δημοσιονομική εξυγίανση, βελτίωση της αίσθησης ασφάλειας του Ελληνα πολίτη και επιχειρηματία και ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι τις προαναφερόμενες προτάσεις ουσιαστικά έχουν υποστηρίξει στο σύνολό τους οι παραγωγικοί και εμπορικοί φορείς της χώρας, διαπιστώνοντας, μέσω των μελών τους, τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην κατανάλωση και, κατά συνέπεια, στα μεγέθη των εταιρειών.

ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.