Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Αναρτήθηκε: Apr 18, 2020 από serrestv2 στην κατηγορία: Κόσμος Τα δικά σου Άρθρα προβολές: 360 Tags (Λέξεις κλειδιά): 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Η επιχείρηση του Βερολίνου άρχισε στις 16 Απριλίου του 1945. Σε όλη τη ζώνη πυρός, ο εχθρός χρησιμοποίησε ένα εκατομμύριο άνδρες, 10.400 πυροβόλα και όλμους,  1.500 άρματα και αυτοκινούμενα βαρέα όπλα και 3.300 αεροπλάνα. 

Το συγκρότημα του Βερολίνου αυτό καθ’ εαυτό αριθμούσε 200 περίπου χιλιάδες άνδρες, 3.000 κανόνια και όλμους, 250 άρματα μάχης και βαριά πολλαπλά ρουκετοβόλα. Χωρίς αμφιβολία η πόλη είχε μετατραπεί σε μια ιδιαίτερα οχυρωμένη περιοχή. Τα στρατεύματα της πόλης τα διοικούσε ο ίδιος ο Χίτλερ, αν και διοικητής του είχε οριστεί ο στρατηγός πυροβολικού Βάιντλινγκ.

Από την πρώτη ημέρα της επίθεσης ο Κόκκινος στρατός διέσπασε τη πρώτη γραμμή άμυνας του εχθρού κι άρχισε η μάχη για τη δεύτερη αμυντική γραμμή. Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της επίθεσης τα στρατεύματα του 1ουΛευκορωσικού Μετώπου προχώρησαν 30 χιλιόμετρα σε έκταση μετώπου 70 χιλιόμετρα. Τα στρατεύματα του 1ου ουκρανικού Μετώπου, που άρχισαν ταυτόχρονα την επίθεση, διέσπασαν τις εχθρικές γραμμές στις τρεις πρώτες μέρες και προχώρησαν στ μια μεγάλη κυκλωτική κίνηση κατά των γερμανικών δυνάμεων νοτιότερα του Βερολίνου. Τα σχέδια του γερμανικού στρατηγείου να διατηρήσει την αμυντική γραμμή στου ποταμούς Όντερ και Νάισε, ώσπου να φτάσουν στο Βερολίνο τα αμερικανικά στρατεύματα απέτυχαν παταγωδώς.

Εν τω μεταξύ μέσα το Βερολίνο γίνονταν σκληρότατες οδομαχίες. Από τις 26 Απριλίου άρχισε ο κατακερματισμός της πόλης σε τμήματα. Στις 28 του μήνα το συγκρότημα του Βερολίνου κόπηκε σε τρία απομονωμένα τμήματα και η γερμανική διοίκηση έχασε την ικανότητα να διευθύνει τα στρατεύματά της. δύο ημέρες μετά τα σοβιετικά στρατεύματα κατέλαβαν με έφοδο το Ράιχσταγκ και έστησαν στο θόλο του την Κόκκινη Σημαία της Νίκης.

Την 1η Μαΐου του 1945 ανακοινώθηκε πως ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Στις 2 Μαΐου και ώρα 3 το μεσημέρι, τα γερμανικά στρατεύματα σταμάτησαν κάθε αντίσταση. Το Βερολίνο είχε πέσει. Σε λίγες μέρες, 9 του Μάη 1945 θα υπογραφεί η λήξη του  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μελετώντας την ιστορία καταλαβαίνουμε τι σημαίνει στις μέρες μας να απομακρύνονται μνημεία αφιερωμένα στον Κόκκινο Στρατό όπως αυτό που στις 3/4/2020 οι αρχές της Πράγας, εν μέσω κορονοϊού, απομάκρυνε το μνημείο του  Σοβιετικού στρατάρχη Ιβάν ΣτεπάνοβιτςΚόνιεφ. Ήταν στρατάρχης, επικεφαλής της 3ης ουκρανικής στρατιάς που απελευθέρωσε την Πράγα και μεγάλο τμήμα της Τσεχοσλοβακίας από τους ναζί κατακτητές. Οι λαοί που έχυσαν το αίμα τους δεν πρόκειται να αφήσουν να παραχαραχτεί η πραγματική ιστορία. Την κουβαλάνε μέσα τους. Τα μνημεία σύμβολα της αντιφασιστικής νίκης θα ξαναστηθούν. Όπως νικήθηκε ο φασισμός και ο ναζισμός έτσι οι λαοί θα κατανικήσουν και τους σημερινούς νοσταλγούς τους.



Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.