Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει η Κυβέρνηση για να προχωρήσει σε έκτακτη οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών με συνολικό ποσό της τάξεως των 126,3 εκατ. ευρώ ή περίπου 30 ευρώ ανά στρέμμα.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου προς έγκρισης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το νέο μέτρο (Μ21) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, για την έκτακτη και προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Το μέτρο αφορά σε 145.000 κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης).
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η απάντηση στο ελληνικό αίτημα θα είναι θετική. Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση, που προβλέπεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους, ανέρχεται σε 126,3 εκατομμύρια ευρώ και αφορά κατ’ αποκοπή εφάπαξ ποσό σύμφωνα με τις ακόλουθες κλάσεις (με βάση την έκταση που αυτοί εμπίπτουν, αθροιστικά για ελιά ελαιοποιήσιμη ή/και διπλής κατεύθυνσης):
Η ένταξη των δικαιούχων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητεί την κατάλληλη φόρμουλα για την ένταξη και της βρώσιμης ελιάς στα μέτρα στήριξης.
Σε ό,τι αφορά την αγορά ελαιολάδου, εφέτος επικρατούν ανοδικές τάσεις στις τιμές, καθώς εκδηλώνεται ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον και η παραγωγή δεν καλύπτει εξολοκλήρου τη ζήτηση. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές στα καλά (έξτρα παρθένα) ελαιόλαδα θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 2,60 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, αδειάζουν οι αποθήκες από τα περυσινά αποθέματα, καθώς εμπορικές επιχειρήσεις από Ιταλία και Ισπανία «σκουπίζουν» την αγορά.
Η ανοδική κίνηση των τιμών ανακούφισε τους παραγωγούς έπειτα από δύο συνεχόμενες πτωτικές χρονιές με ασθενή ζήτηση και υπερπαραγωγή από τις ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες. Ωστόσο, η μείωση των εσόδων έχει πλήξει τον κλάδο και πολλοί παραγωγοί αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν έντονες πιέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης, ελέω κορωνοϊού, οι οποίες τελικά απέδωσαν καρπούς.
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!