Στα συγκεκριμένα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τραγικής καταστροφής στη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τον κ. Άκη Παυλόπουλο και την κα Ντόρα Κουτροκόη.
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση χθες μέσω του Υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε εννέα πολύ συγκεκριμένα μέτρα και επισήμανε ότι μία άμεση λύση, που θα δώσει γρήγορα ανακούφιση στους πληγέντες, αφορά σε ένα πρωτοποριακό μέτρο, που εφαρμόστηκε και στην Εύβοια: Με μία απλή δήλωση, είτε στο ΚΕΠ, είτε ψηφιακά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μπορούν οι πληγέντες να λάβουν αποζημίωση για τα κτίρια που έχουν υποστεί καταστροφές, ύψους 5.000 ευρώ για τα σπίτια και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει μετά έλεγχος και εάν ο έλεγχος αποδείξει ότι αυτός που έχει κάνει αίτηση να πάρει αυτά τα λεφτά δεν έχει υποστεί ζημιές, θα υπάρχουν συνέπειες στο δεκαπλάσιο, επισήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές ενδέχεται να ξεπερνούν κατά πολύ τα 5.000. Προσέθεσε ότι μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί τα αγροτεμάχια σε μία αμιγώς αγροτική περιοχή. Η τρίτη κατηγορία καταστροφών, επισήμανε, αφορά σε υποδομές και όχι μόνο στο οδικό δίκτυο, αλλά και στο σιδηροδρομικό, καθώς έχει διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθήνας - Θεσσαλονίκης, διότι έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές στο Λιανοκλάδι. Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τα συνεργεία, που από χθες βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και εργάζονται ώστε στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να αποκατασταθεί έστω μερικώς η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσω του σιδηροδρόμου.
Ανέφερε επίσης ότι έχουν καταρρεύσει γέφυρες και έχουν σημειωθεί τεράστιες ζημιές σε δρόμους και σε υποδομές και για αυτό το λόγο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα δώσει άμεσα ένα εκατομμύριο ευρώ στους Δήμους για να μπορέσουν να κάνουν τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα ανακούφισης όλων των πληγέντων και ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών.
Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Καραμανλής καταρχάς διευκρίνισε ότι η χρήση μάσκας απαιτείται εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις. «Επομένως για αυτό το λόγο φοράμε μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αυτό δεν γίνεται μόνο στην Αθήνα, γίνεται σε όλες τις μεγαλουπόλεις που αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα ανά τον κόσμο», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε λιγότερα από 800 λεωφορεία σε κυκλοφορία και σήμερα έχει καταφέρει να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας 1.050 λεωφορεία. Τόνισε όμως ότι ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων ξεπερνά τα 16 χρόνια, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε οδηγούς. Και υπογράμμισε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Μέχρι αρχές Οκτωβρίου τα ΚΤΕΛ θα αναλάβουν 200 περιφερειακά δρομολόγια στην Αττική και μέχρι αρχές του νέου έτους θα προστεθούν στο στόλο επιπλέον 300 λεωφορεία, ηλικίας κάτω της δεκαετίας, με leasing.
Όσον αφορά στο Μετρό, σημείωσε ότι έχουν ήδη μειωθεί οι χρονοαποστάσεις και συνεχίζεται η προσπάθεια, ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που είχαν και ανάκληση αδειών το καλοκαίρι, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία που διενεργεί τους ελέγχους για τη χρήση μάσκας και έχει την αρμοδιότητα για την επιβολή προστίμων.
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!