Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και του οποίου την υλοποίηση ανέλαβε η Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, αφορά την συμβατική υποχρέωση της χώρας μας βάση των διεθνών κανόνων και των ευρωπαϊκών οδηγιών για την εναρμόνιση της αλιευτικής δραστηριότητας με την καταγραφή των δεδομένων που αφορούν όλη την αλυσίδα από την αλίευση μέχρι την εμπορία των αλιευμάτων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε αλιευτικές απομακρυσμένες γεωγραφικά ζώνες, επί το πλείστον στην συνοριακή γραμμή, σε πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας, όπου η επιδότηση φτάνει στο 90%. Έτσι ενισχύεται κατά προτεραιότητα και με ευνοϊκούς όρους μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή αλλά και η μεγάλη μάζα των Ελλήνων ψαράδων της καθημερινότητας. Η διαδικασία είναι ευέλικτη και γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων.
Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα υλοποίησης μέχρι τα τέλη του 2022.
Περιγραφή της δράσης
Η εν λόγω Δράση αφορά στην ανελαστική υποχρέωση των επαγγελματιών αλιέων και ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών να φέρουν στα σκάφη τους λειτουργικές τις ηλεκτρονικές συσκευές δορυφορικού εντοπισμού και διαβίβασης δεδομένων ΣΔΕ (VMS)-ERS και AIS κατά περίπτωση. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από το Κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Η δράση του επιχειρησιακού προγράμματος περιλαμβάνει την «Ανάπτυξη, αγορά και εγκατάσταση των απαραίτητων στοιχειών, περιλαμβανομένου υλικού και λογισμικού, για τη διασφάλιση της διαβίβασης δεδομένων από τους φορείς που ενέχονται στην αλιεία και στην εμπορία των προϊόντων αλιείας τόσο στις εθνικές όσο και στις ενωσιακές αρχές, περιλαμβανομένων των απαραίτητων στοιχείων συστημάτων ηλεκτρονικής καταγραφής και αναφοράς πληροφοριών (ERS), συσκευών δορυφορικού εντοπισμού ΣΔΕ (VMS) και συστημάτων αυτόματου εντοπισμού (AIS)».
Στόχος της δράσης
Για να εξασφαλισθεί ο αποτελεσματικός έλεγχος των δραστηριοτήτων αλιείας, χρησιμοποιούνται μέσα ώστε να καλύπτεται πλήρως η «διαδρομή» των αλιευμάτων από την αλιεία στην κατανάλωση. Στόχος της Δράσης είναι η παροχή των μέσων αυτών, έτσι ώστε να διεξάγονται έλεγχοι σε υψηλό επίπεδο και να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους κανόνες της ΚΑλΠ.
Συνολικός προϋπολογισμός και κατανομή
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη που θα διατεθεί μέσω της παρούσας Δράσης ανέρχεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000 €) τουλάχιστον. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.
Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων
Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες (κατά των ορισμό του Καν. 508/2014) αλιευτικών σκαφών, που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους (επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ). Τα σκάφη για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα ενισχυθούν, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια/Λεμβολόγια και καταχωρημένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ), καθώς επίσης θα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, λαμβάνοντας υπόψιν τυχόν χρονικές δεσμεύσεις από προηγούμενη χρηματοδότηση των ίδιων εργασιών κατά την υποβολή της αίτησης.
Οποιοσδήποτε που προαιρετικά ή υποχρεωτικά, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, εφοδιάζει αλιευτικό σκάφος με άδεια σε ισχύ, με συστήματα παρακολούθησης, καταγραφής και αναφοράς πληροφοριών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για ειδικές άδειες αλίευσης, όπως π.χ. η αλίευση ολοθουρίων και συμιακής γαρίδας.
Δυνητικοί δικαιούχοι
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι και οι παλαιοί υπόχρεοι-χρήστες των συσκευών αντικαθιστώντας τις παλαιές, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν χρονικές δεσμεύσεις που προκύπτουν από την προηγούμενη χρηματοδότηση.
- Αλιείς με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη μήκους 12 μέτρων και άνω
- Αλιείς με άδεια αλίευσης σε διεθνή ύδατα
- Αλιείς με άδεια αλίευσης τόνου (BFT), ή/και άδεια αλίευσης ξιφία (SWO) ή/και μακρύπτερου τόνου (ALB)
- Αλιείς με άδεια γρι γρι ή βιντζότρατας (SB) μήκους κάτω των 12 μέτρων
Όροι και προϋποθέσεις επιχορήγησης
Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται στον δικαιούχο με την μορφή της επιχορήγησης και το ύψος της θα υπολογίζεται βάσει των επιλέξιμων δαπανών. Η εν λόγω Δράση θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης που διαφοροποιείται ανάλογα:
- του μεγέθους των επιχειρήσεων
- της χωροθέτησης των δικαιούχων των Πράξεων και αν αυτές υλοποιούνται στα «απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά»
- αν οι δικαιούχοι και τα ωφελούμενα αλιευτικά σκάφη σχετίζονται με την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας
Χρηματοδοτικό σχήμα
Τα ποσοστά Δημόσιας Ενίσχυσης και Ιδιωτικής Συμμετοχής για τις πράξεις που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης διαμορφώνονται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτουν, ως εξής:
Στα «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά» περιλαμβάνονται:
-τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
-τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
-η Σαμοθράκη (Π.Ε. Έβρου),
-η Θάσος (Π.Ε. Καβάλας),
-οι Βόρειες Σποράδες (Π.Ε. Μαγνησίας),
-η Σκύρος και η Σκυροπούλα (Π.Ε. Εύβοιας),
-τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα (Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων),
-η Γαύδος, η Γαυδοπούλα, τα Παξιμάδια, η Χρυσή, το Κουφονήσι, η Παξιμάδα,
η Δραγονάδα, οι Διονυσάδες, η Δία, η Ελάσα (Περιφέρεια Κρήτης),
-οι Οθωνοί, η Ερεικούσα, το Μαθράκι, οι Παξοί, οι Αντίπαξοι (Π.Ε. Κέρκυρας),
-οι Στροφάδες (Π.Ε. Ζακύνθου),
-η Σαπιέντζα, η Σχίζα (Π.Ε. Μεσσηνίας),
-οι Εχινάδες (Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης)
Διαδικασία υποβολής αίτησης
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από τους υποψηφίους δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης. Αιτήσεις χρηματοδότησης στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΠΣΚΕ, δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν.
Το Έντυπο Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης, όπως και όλα τα συνοδευτικά έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους: