Σχετικά με το ότι κάποιοι απήχαν από αυτή την έκθεση και ότι συντάχθηκαν αρκετά προσχέδια μέχρι την κατάληξη της έκθεσης ο ίδιος δήλωσε πως έπρεπε να γίνει ένας συγκερασμός την πολιτικής «μαστίγιο και καρότο». Ορισμένοι στην ΕΕ δείχνουν ανοχή στην Τουρκία κυρίως λόγω της τουρκικής οικονομίας. «Όμως την τελευταία βδομάδα την διαπραγμάτευση την πήρε πάνω του ο πρωθυπουργός θέτοντας κόκκινες γραμμές στους εταίρους του σε καθημερινή βάση. Έτσι φτάσαμε να έχουμε ένα τελικό κείμενο που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι δηλαδή και θετική ατζέντα και κυρώσεις αν χρειαστούν και ότι αν η Τουρκία επιθυμεί την θετική ατζέντα πρέπει να καταβάλει υψηλό κόστος. Ποιο είναι αυτό; Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία».
Αναφορικά με το αν τα κείμενα αυτά είναι ικανά να «φρενάρουν» την Τουρκία δήλωσε πως «επειδή τα κουκιά δεν βγαίνουν με τις δημοσκοπήσεις ο κ. Ερντογάν προσπαθεί με διαφορες κινήσεις να προσεταιριστεί τους ακραίους ισλαμιστές αλλά και να φέρει κοντά του την εκλογική βάση των γκρίζων λύκων προσπαθώντας έτσι να έχει ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα την επόμενη φορά».
Σύμφωνα με την εκτίμηση του η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κάνει έναν πολιτικό αναστοχασμό διότι η οικονομική κατάσταση της χώρας υπαγορεύει ξένες επενδύσεις και η πηγή των επενδύσεων αυτών δεν μπορεί να είναι άλλη από την Ευρώπη άρα χρειάζεται την Ευρώπη και να έχει μια καλή σχέση μαζί της.
Ταυτόχρονα όπως ο ίδιος τόνισε η στάση των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στην Τουρκία. «Χθες στην Σύνοδο Κορυφής είδαμε την συμμετοχή του Μπάιντεν. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός μετά από 11 χρόνια που συμμετείχε Αμερικανός πρόεδρος σε ευρωπαϊκή σύνοδο ο οποίος τοποθέτησε την Τουρκία στην ομάδα των προβληματικών χωρών για δύο λόγους: πρώτον επειδή έχει μια ειδική σχέση με την Τουρκία (π.χ S400) και δεύτερον λόγω της έκπτωσης του κράτους δικαίου στην τουρκική επικράτεια.
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως όσο η Τουρκία βλέπει ένα κοινό βηματισμό Ευρώπης – ΗΠΑ τόσο η Τουρκία θα υποχρεώνεται σε επανεξέταση της στάσης της.
Σχετικά με τις προσδοκίες μας από τις ΗΠΑ ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε πως το πλαίσιο έθεσε με εξαιρετικό τρόπο η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι η πρώτη φορά που ένας αμερικανός ηγέτης επικοινωνεί πρώτα με την Αθήνα και όχι με την Άγκυρα και μάλιστα κατέληξε το τηλεφώνημα αυτό σε μια πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον. Ήταν μια ουσιαστική επικοινωνία. Όχι εθιμοτυπική και το σημαντικό που έχουμε να περιμένουμε είναι αυτό που είπε χθες ο κ. Μπάιντεν ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ο αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης σημείωσε πως η Αμερική αναγνωρίζει ένα σημαντικό περιφερειακό ρόλο για την χώρα μας σε μια ευρύτερη περιοχή όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα. «Αυτό δείχνει ότι έχουμε μια συναντίληψη σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή και απ' ότι φαίνεται προχωρούμε σε μια περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Σούδα, Αλεξανδρούπολη, ενεργειακά είναι μόνο η αρχή».
Βέβαια όπως ανέφερε η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα στο ΝΑΤΟ και σίγουρα οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να την φέρουν πιο κοντά. «Το θέμα είναι ότι θα πρέπει η Άγκυρα να αποφασίσει τι είδους πολιτική θέλει. Δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Εάν επιθυμεί να ανήκει στο ΝΑΤΟ και να έχει σχέση με την Δύση θα πρέπει να το αποδείξει με πολιτικές και συγκεκριμένες πράξεις και μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει».