Με την ελληνογαλλική συμφωνία, η χώρα μας αποκτά υπερσύγχρονα πλοία που θα αναβαθμίσουν το Πολεμικό Ναυτικό και την επιχειρησιακή του ικανότητα. Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύονται με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2010. Κι αυτό ορθώς παραμένει μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως, πέρα από το προφανές και χειροπιαστό όφελος, η συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα και τις γνωστές ισορροπίες, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών. Αποδεικνύει ότι μπορεί να κινείται στους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής και να σχεδιάζει αποτελεσματικά τη στρατηγική της. Με τη νέα συμφωνία, η χώρα μας αναδιαμορφώνει το γεωπολιτικό περιβάλλον. Και στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι μόνη. Όχι μόνο στους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει η ίδια αλλά και στον αγώνα για σταθερότητα και ειρήνη στην Μεσόγειο. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε με πράξεις τη θέση ότι η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας στη γειτονιά μας. Δεν μένουμε στις θεωρίες, αλλά προχωρούμε με τολμηρά και αποφασιστικά βήματα εμπρός.
Ταυτόχρονα, η συμφωνία αναβαθμίζει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας και την καθιστά ως μια από τις πρωτοπόρους χώρες στην διακρατική και περιφερειακή συνεργασία. Στην ουσία, η ελληνογαλλική πρωτοβουλία δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορούμε να έχουμε διεθνείς συμφωνίες αμοιβαίως επωφελείς, για το πώς μπορούμε να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε μεγάλους κινδύνους. Και, πάνω απ’ όλα, η συμφωνία αποτελεί υπόδειγμα εμβάθυνσης της συνεργασίας δύο εταίρων και συμμάχων, δύο μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που σέβονται σταθερά τις αρχές και τις αξίες των οργανισμών όπου συμμετέχουν. Ο ακρογωνιαίος λίθος του κειμένου είναι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής: Ελλάδα και Γαλλία συνομολογούν στην αμοιβαία υποστήριξη, στην περίπτωση που μια εκ των δύο δεχθεί επίθεση από τρίτες δυνάμεις. Το θεμέλιο αυτής της ιστορικής συμφωνίας είναι η συναντίληψη Αθήνας και Παρισιού στα ζητήματα ασφαλείας. Είναι η κοινή επιλογή τους για ορθή ανάγνωση των διατάξεων του διεθνούς δικαίου. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι η οικοδόμηση ενός τείχους νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιοχή ταλαιπωρημένη και εύθραυστη.
Βέβαια, οι διεθνείς εξελίξεις, όπως π.χ. ο σχηματισμός της αγγλοσαξονικής συμμαχίας AUKUS, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα. Στη νέα πραγματικότητα, λοιπόν, η Ευρώπη θα κληθεί να σταθεί με γεωπολιτική αυτονομία. Ο κόσμος αλλάζει και μαζί πρέπει να αλλάξει και η ΕΕ. Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει η δύσκολη αλλά αναγκαία συζήτηση στην Ευρώπη για τη δημιουργία ενός διακριτού αμυντικού βραχίονα. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια πραγματικά κοινή και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Όσο η Ευρώπη αρνείται την παραδοχή αυτής της ανάγκης, κινδυνεύει με υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της. Στην ουσία, την επόμενη δεκαετία, ο συνδυασμός οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος θα καθορίσει τις νέες παγκόσμιες ισορροπίες. Η επίδοση της ενωμένης Ευρώπης στο πρώτο πεδίο είναι εξαιρετική. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθεί, επιτέλους, και με το δεύτερο.
*O κ. Τάσος Χατζηβασιλείου είναι βουλευτής ΝΔ Σερρών και Διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!