Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Τ. Χατζηβασιλείου : Εξωτερική πολιτική: Greece is back

Αναρτήθηκε: Jan 6, 2022 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 126 Tags (Λέξεις κλειδιά): Τάσος Χατζηβασιλείου
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Μέσα σε 2,5 χρόνια η ελληνική εξωτερική πολιτική ανέβασε στροφές. Δεν είναι
μόνο η ξεκάθαρη και αυστηρή στάση απέναντι στον έωλο τουρκικό αναθεωρητισμό, ούτε μόνο οι ιστορικές συμφωνίες που η Ελλάδα υπέγραψε με παραδοσιακούς εταίρους, όπως είναι η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλά και με νέους, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 Η Ελλάδα ακολουθεί εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, αξιοποιώντας το ισχυρό brand name που έχει διαμορφώσει. Η χώρα μας, μετά από πολύ καιρό απουσίας, δηλώνει επιτέλους το παρόν στις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη του Παρισιού και οι συχνές επισκέψεις του Νίκου Δένδια στο πεδίο, επιβεβαιώνουν τον ρόλο και τον λόγο της
Ελλάδας στην ανοικοδόμηση των εύθραυστων κρατών στην περιοχή μας.

Ακόμη, το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα διατηρεί τακτικές επαφές με τις
ηγεσίες των βαλκανικών Κρατών, μιλώντας ξεκάθαρα στην Ευρώπη για την ανάγκη επιτάχυνσης της Ευρωπαϊκής προοπτικής τους. Το μήνυμα της Αθήνας είναι σαφές: Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη να τα επιβραβεύει χωρίς αστερίσκους και καθυστερήσεις.

Στη δε Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε όλα τα σχήματα
πολυμερούς συνεργασίας. Εκτός από τον ενεργειακό τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ψηλά στην ατζέντα του την τοποθέτηση της Ελλάδας στον χάρτη της παγκόσμιας διασυνδεσιμότητας. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο ανοίγει το δρόμο για τη μεταφορά φθηνής ενέργειας στο μέλλον από την Αφρική προς την Ευρώπη. Επιπροσθέτως, ο σχεδιασμός καλωδίου μεταφοράς δεδομένων από τη χώρα μας προς τη Σαουδική Αραβία αποδεικνύει ότι η πατρίδα μας θέλει και μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στη δημιουργία ασφαλών δικτύων, που είναι και το ζητούμενο της επόμενης δεκαετίας.

Ταυτόχρονα, οι διαδοχικές διεθνείς αποστολές επιβεβαιώνουν το μότο
«Greece is back». Για παράδειγμα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο περιελάμβανε μια ενδελεχή συζήτηση με τον Boris Johnson για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις στην μετά-Brexit εποχή, καθώς και σημαντικές συναντήσεις με επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία. Η συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, η πρώτη που πραγματοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος με Δυτικό ηγέτη μετά από πολύ καιρό, αποτέλεσε ευκαιρία αναζωογόνησης των ελληνορωσικών σχέσεων. Για την Αθήνα, οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν μια βαθιά ιστορικότητα και, συνάμα, αυτοτέλεια. Επιπλέον, η Κυβέρνηση πιστώνεται την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η υπερψήφιση της αμυντικής και της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας φιλοδοξεί να οικοδομήσει νέα δεδομένα πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act. 

Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Washington θα είναι το επιστέγασμα της επωφελούς εταιρικής σχέσης των δύο χωρών. H Ελλάδα ξανακέρδισε τον τίτλο του αξιόπιστου συνομιλητή. Έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, η χώρα μας αρθρώνει λόγο και για τα μεγάλα διεθνή ζητήματα. Προβάλλει τις θέσεις της και παρουσιάζει τις προτάσεις της για την ενεργειακή κρίση, την κλιματική κρίση - με δυναμική παρουσία στη Σύνοδο COP26 του ΟΗΕ - ή ακόμα και για την προστασία του Κράτους Δικαίου, καθώς ο Πρωθυπουργός μίλησε στο πρόσφατο forum που διοργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν. 
Το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που την τοποθετούν στη χορεία των υπολογίσιμων δυνάμεων, με αυξημένο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση αφήνει πίσω «επαρχιωτικά» σύνδρομα του παρελθόντος και ανοίγει δρόμο για μεγαλύτερη αναγνώριση του εποικοδομητικού ρόλου της πατρίδας μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει τη διαφορά και ήδη το έχει πετύχει.

* Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών
Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.