Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Τα σερραϊκά προϊόντα κορυφαία σε διατροφική αξία - Ξεκινά η πιστοποίηση ρυζιού και βουβαλίσιου κρέατος

[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Τα σερραϊκά προϊόντα κορυφαία σε διατροφική αξία - Ξεκινά η πιστοποίηση  ρυζιού και βουβαλίσιου κρέατος - Epiloges

Αυτό αναδείχθηκε στην άκρως επιτυχημένη ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της Ν.Δ Τάσου Χατζηβασιλείου το Σάββατο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Σερρών, με τίτλο «Η νέα εποχή στην προστιθέμενη αξία των σερραϊκών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων».

Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών. Μετά τους χαιρετισμούς του κ. Χατζηβασιλείου και του κ. Μαλλιαρά, ακολούθησαν στοχευμένες παρουσιάσεις από τους κ. Δημήτρη Κουρέτα, Καθηγητή Φυσιολογίας ζωικών οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Φώτιο Τέκο, Υπ. Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζωή-Βασιλική Σκαπέρδα, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κ. Στέλιο Δρυ, Διευθύνοντα Σύμβολο της εταιρίας Foodstandard.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν την επιστημονική μελέτη που αξιολογεί τα σερραϊκά προϊόντα μεταξύ των κορυφαίων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πιστοποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων, το σήμα AFQ, καθώς και οι νέες δυνατότητες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Χρειαζόμαστε κατάλληλο σχεδιασμό και έρευνα για την παραγωγή του κάθε προϊόντος»

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στη σύλληψη της ιδέας να μελετηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τοπικών  αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, με σκοπό να αναδειχθεί η ξεχωριστή ταυτότητά τους και να εξασφαλιστεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία και τα μέγιστα δυνατά έσοδα για τον παραγωγό: «Στη σημερινή εποχή, δεν αρκεί να πουλάς απλώς ρύζι, πατάτες, φασόλια, γάλα, κρέας. Στη σημερινή εποχή είναι καλύτερο να πουλάς προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έχεις ήδη αναδείξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως για να επιτευχθεί το χτίσιμο του ελληνικού brandname σε διεθνές επίπεδο, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια: «Χρειαζόμαστε κατάλληλο σχεδιασμό και έρευνα για την παραγωγή του κάθε προϊόντος. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κρίκων στην αλυσίδα διατροφής από το χωράφι στο πιρούνι, δηλαδή τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, της διακίνησης, της μεταποίησης, της διανομής, της προώθησης εξαγωγών και της λιανικής πώλησης», υπογράμμισε ο βουλευτής.  

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέλυσε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο πρωτογενής τομέας για την ελληνική οικονομία. Ανέφερε πως «η σύγχρονη γεωργία μικρών χωρών, όπως της Ελλάδας, απαιτεί παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά», προσθέτοντας ότι «αυτά τα προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καινοτόμων, μοναδικών τροφίμων, ελκυστικών στον καταναλωτή, ικανών να βρουν θέση στην παγκόσμια αγορά». Κατόπιν της συζήτησης που ακολούθησε και των προτάσεων που κατατέθηκαν, το Επιμελητήριο θα κινήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης του καταξιωμένου σερραϊκού ρυζιού και του βουβαλίσιου κρέατος, προκειμένου να αποκτήσουν νέα προστιθέμενη αξία.

Το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του Επιμελητηρίου Σερρών αποτελείτο ως επί το πλείστον από αγρότες, κτηνοτρόφους, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αγροδιατροφικού τομέα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας Α. Μασλαρινός, Εμμανουήλ Παππά Δ. Νότας, Νέας Ζίχνης Π. Μπόζης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δ. Καρυπίδης και Δ. Μπαλαξής, οι Αντιδήμαρχοι Σερρών Κ. Δινάκης, Δ. Σιαμάγκας, Σ. Μισιρλής, Σ. Πάνου, Ι. Τουρτούρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θ. Δεδούσης (Δήμος Εμμανουήλ Παππά), Θ. Κούτλες (Δήμος Νέας Ζίχνης), Ε. Ζαπρίδης (Δήμος Σιντικής) κ.α, ο Πρόεδρος της ΚΡΙ-ΚΡΙ Π. Τσινάβος, οι επιχειρηματίες Γ. Κάντζας, Ν. Στασινός, Β. Καλαϊτζίδης, Ν. Μητρόπουλος  κ.α., οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών και των κτηνοτρόφων Ι. Χαρίσης, Ε. Σιδηροπούλου, Α. Διαμαντόπουλος, Σ. Νικητόπουλος, Γ. Κασάπογλου. κ.α, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σ. Κοτσαμπάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Χ. Τσιλιακούδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σερρών της ΝΔ Θ. Καμπούρης, ο Προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ Σερρών Γ. Κούντιος και πολλοί άλλοι.


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.