Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν προτίθεται να περιλάβει στο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 ροδάκινα, μήλα, καρπούς με κέλυφος, σπαράγγια και ζαχαρότευτλα;»

[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Βιογραφικό - Αβραμάκης ΕλευθέριοςΣαράντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν με πρωτοβουλία της βουλεύτριας του Νομού Πέλλας, Θεοδώρας Τζάκρη, Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την επανεξέταση και την τελική συμπερίληψη και των ροδάκινων, των μήλων, των καρπών με κέλυφος, των σπαραγγιών και των ζαχαρότευτλων στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027.

Διαρροές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρουν πως το τελικό στρατηγικό σχέδιο που πρόκειται να υποβάλει το Υπουργείο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από πάρα πολλές διορθώσεις θα περιλαμβάνει μεν και ορθώς το καλαμπόκι, το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι αλλά δεν θα περιλαμβάνει τα ως άνω αγροτικά προϊόντα, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά και προβληματίζει σοβαρά τους παραγωγούς. Ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική αγροτική παραγωγή με την εκτόξευση του καλλιεργητικού κόστους σε δυσθεώτηρα ύψη, οι στοχευμένες ενισχύσεις στους παραπάνω αγροτικούς τομείς είναι εκ των ων ουκ άνευ και η μη ενίσχυσή τους είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας τους. Πρέπει μάλιστα να τονιστεί πως για τη Βόρεια Ελλάδα τόσο τα ροδάκινα, όσο και οι δενδροκαλλιέργειες ξηρών καρπών έχουν αρχίσει να αποτελούν μία εναλλακτική για εκατοντάδες αγρότες, ενώ φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει και μια σημαντική διέξοδο για όσους επιθυμούν να φύγουν από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Επιπλέον, η εξαίρεση των τεύτλων από το καθεστώς των συνδεδεμένων προδίδει πρόθεση αυτής της κυβέρνησης να βάλει οριστική ταφόπλακα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αφού κανείς αγρότης μελλοντικά δεν θα επιλέγει αυτή την καλλιέργεια δεδομένου του υψηλού κόστους και της αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά πυροτεχνήματα στο παρελθόν.


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζεται για μία ακόμη φορά χωρίς σοβαρό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ελληνική αγροτική παραγωγή. Η μη συμπερίληψη στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023 - 2027 δυναμικών καλλιεργειών με εξαγωγικό μάλιστα ενδιαφέρον, όπως είναι π.χ. οι δενδροκαλλιέργειες και τα σπαράγγια, που έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στην ελληνική αγροτική παραγωγή, προδίδει μια ανερμάτιστη πολιτική ή ένα σχέδιο που πρέπει να εξηγηθεί στους Έλληνες αγρότες. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, που η αγροτική παραγωγή βιώνει τη μεγαλύτερη επισφάλεια που έχει βιώσει ποτέ και που το ενδεχόμενο της δραστικής μείωσής της είναι ισχυρό λόγω του κόστους της ενέργειας είναι αναγκαίο ένα συνεκτικό, πρωτίστως, όμως, ξεκάθαρο σχέδιο για την έξοδο από αυτή την κρίση.

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα επιπλέον να κάνω στην μη συμπερίληψη του τεύτλου στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Τρία χρόνια έχουν περάσει από την περίοδο που οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ πανηγύριζαν για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ζάχαρης στις Σέρρες. Δεν χρειάστηκε περισσότερο από ένας χρόνος για να αποδειχθεί πως όλη αυτή η διαδικασία ήταν ένα φιάσκο, που πλήρωσε τελικά ο Σερραίος τευτλοκαλλιεργητής. Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο τεύτλο αποτέλεσε για αυτόν έναν τρόπο να περιορίσει κάπως τη ζημιά του, αφού τελικά το προϊόν του αγοράστηκε σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αναμενόμενες -για όσους βέβαια κατάφεραν να πουλήσουν τη σοδειά τους. Σήμερα η κυβέρνηση δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της αφήνοντας το τεύτλο εκτός συνδεδεμένων και βάζοντας ουσιαστικά λουκέτο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης».


Αναλυτικά η ερώτηση:


Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2022


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


ΘΕΜΑ: «Κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε ροδάκινα, μήλα, καρπούς με κέλυφος, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27»


Στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής(ΚΑΠ), το καθεστώς των(προαιρετικών) συνδεδεμένων ενισχύσεων, σημαίνει στοχευμένες ενισχύσεις σε συγκεκριμένο γεωργικό τομέα ή υποτομέα που αντιμετωπίζει δυσκολίες με στόχο την πρόληψη της κλιμάκωσης των εν λόγω δυσκολιών, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκατάλειψη της παραγωγής ή/και να επηρεάσουν άλλα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού ή των συνδεδεμένων αγορών.

Η Ελλάδα κατά την αρχική υποβολή του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 είχε προβλέψει στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων 19 τομείς.

Ωστόσο, μετά από τις περίπου 300 παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-27 και σε αναμονή της τελικής έγκρισης του, αναφορικά με το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων «διαρροές» αναφέρουν ότι από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν προταθεί (και ορθώς) νέες προσθήκες για καλαμπόκι, κριθάρι και μαλακό σιτάρι, ενώ παράλληλα προτάθηκε (πολύ κακώς) κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε ροδάκινα, καρπούς με κέλυφος, σπαράγγια και ζαχαρότευτλα, ενώ όσον αφορά στα μήλα θα ενισχύονται µόνο τα ΠΟΠ μήλα.

Επειδή η κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα ζαχαρότευτλα θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας στη χώρα βάζοντας οριστική «ταφόπλακα» σε οποιεσδήποτε σκέψεις για επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης.

Επειδή η κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα ροδάκινα, καρπούς με κέλυφος, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα και μήλα, πρόκειται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις καλλιέργειες αυτές που κατά κύριο λόγο εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία- Θράκη) και να στερήσει ένα σημαντικό μέρος από το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των παραγωγών αυτών των προϊόντων.

Επειδή τα ροδάκινα, οι καρποί με κέλυφος, τα σπαράγγια και τα μήλα είναι προϊόντα με εξαγωγικό χαρακτήρα και σημαντική συμβολή στη μείωση του εμπορικού ελλείματος της χώρας, με ανάγκη για συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


1. Με ποιο σκεπτικό προτάθηκε από το ΥΠΑΑΤ να καταργηθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ροδάκινα, καρπούς με κέλυφος, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα και μήλα;

2. Ποιοι τομείς / προϊόντα πρόκειται να ενταχθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023 και μετά;

3. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός που πρόκειται να διατεθεί για το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023 και μετά;


Η Ερωτώσα Βουλευτής


Τζάκρη Θεοδώρα


Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπουλου Ειρήνη - Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

ΑραχωβίτηςΣταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλεξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσσα

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάρκου Κώστας

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνους Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τεληγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία




Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.