Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Οι τοπικοί παράγοντες κάθε δήμου με τους πολίτες να γίνουν πιο πιεστικοί

Αναρτήθηκε: Jan 2, 2024 από serrestv2 στην κατηγορία: Διάφορα προβολές: 157 Tags (Λέξεις κλειδιά): Οι τοπικοί παράγοντες κάθε δήμου με τους πολίτες να γίνουν πιο πιεστικοί
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Οι τοπικοί παράγοντες κάθε δήμου με τους πολίτες να γίνουν πιο πιεστικοί

Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα ετοιμάζονται να αφήσουν πίσω τους μία ακόμη χρονιά, με παγιωμένα προβλήματα στον χώρο που εργάζονται. Το «ποδαρικό» για το 2024 θα τούς βρει σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η υποστελέχωση και οι ελλείψεις εξοπλισμού, σε συνδυασμό με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις προκαλεί σημαντικές αρρυθμίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τα Κέντρα Υγείας που αποτελούν την «κορωνίδα» να αποτελούν για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της περιφέρειας τις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. 

Τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, με μικρές εξαιρέσεις αντιμετωπίζουν χρονίζοντα προβλήματα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας, Γιάννης Γατής, εστιάζει όπως είναι φυσικό στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας, επισημαίνοντας πως αν γινόταν γενναίες προσλήψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα υπήρχε αποσυμφόρηση και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, που σήμερα δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.

Πέραν από τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ελλείψεις υπάρχουν επίσης στις διοικητικές θέσεις, αλλά στα πληρώματα ασθενοφόρων, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο, από τις έξι θέσεις, είναι καλυμμένες οι μισές, με αποτέλεσμα για διακομιδές να επιστρατεύεται το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που διακομιδές από διάφορα μέρη του Πηλίου αλλά και από τον κάμπο έγιναν «πρωτοσέλιδο» πανελλαδικά, με ασθενείς να μεταφέρονται πάνω σε καρότσες αγροτικών από ιδιώτες, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και ανθρώπινες ζωές, που έχουμε ως περιοχή θρηνήσει στο παρελθόν διότι η βάρδια του οδηγού ασθενοφόρου ήταν ακάλυπτη!

Ένα επίσης, σοβαρό θέμα είναι τα μικροβιολογικά εργαστήρια που δε λειτουργούν στα περισσότερα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι και ασθενείς να εξυπηρετούνται είτε από τα ιδιωτικά που έχουν ανοίξει παραρτήματα στην περιφέρεια είτε μεταβαίνοντας στον Βόλο.

«Τα οξυμένα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας βασανίζουν χρόνια τους υγειονομικούς και τους κατοίκους της περιοχής. Όμως η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί, λόγω της υποστελέχωσης σε υγειονομικό προσωπικό και των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή, οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις. Η υγεία ασθενών και εργαζομένων με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε αδιέξοδο. Οι δομές αυτές εφημερεύουν επί 24ώρου βάσεως και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην αναβάθμισή τους» παρατηρεί ο κ. Γατής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται στα οργανογράμματα υπολείπονται κατά πολύ εκείνων που είναι ενεργές.

Για παράδειγμα στο Κ. Υ. Σκοπέλου από τις πέντε οργανικές θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν με γενικούς γιατρούς τα κενά καλύπτουν στρατιωτικοί γιατροί, ενώ στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου όπου υπάρχει ένας οδηγός ασθενοφόρου σε πρωινή βάρδια, χρέη πληρωμάτων ασθενοφόρου εκτελούν οι δημοτικοί άρχοντες του νησιού.

Επίσης σε αδράνεια βρίσκεται το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε θέματα πρόληψης και ειδικότερα για τη διενέργεια τεστ Παπανικολάου, το οποίο πολύ σημαντικό για τις γυναίκες επαρχίας. Αυτή την περίοδο μόνο στον Αλμυρό και το Βελεστίνο είναι σε εξέλιξη.

Ακόμη, όπως λέει υπάρχουν προβλήματα με τη συντήρηση, την τεχνική υποστήριξη, και την ηλεκτρονική αναβάθμιση. Μάλιστα σχετικά με τους συντηρητές κτιρίων, δεν υπάρχει κανένας συντηρητής παρά μόνο στο Βελεστίνο και τον Αλμυρό.

Τα προβλήματα αναβάθμισης των κτιρίων αναμένεται να λυθούν με τη δημοπράτηση των έργων αναβάθμισης και ανακαίνισης που έχει δρομολογήσει το υπουργείο υγείας με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, το οποίο εδώ και χρόνια είναι μη λειτουργικό και στο οποίο προβλέπεται επισκευή, αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση» προϋπολογισμού 1.341.944 ευρώ, στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου όπου προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και βελτίωση των εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 2.637.946 ευρώ, στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού όπου επίσης θα γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 1.233.637 ευρώ και τέλος, στα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής και Αλοννήσου, με τους προϋπολογισμούς αντίστοιχα να ανέρχονται σε 1.441.998 και 823.629 ευρώ.

«Δεν φτάνει να φωνάζουμε μόνο εμείς. Θα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες κάθε δήμου μαζί με τους πολίτες να γίνουν πιο πιεστικοί, προκειμένου να υποχρεωθεί η πολιτεία να σκύψει σοβαρά πάνω στο πρόβλημα», προτρέπει τέλος ο κ. Γατής.

πηγή: taxydromos.gr


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.