Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Καβάλα : 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ενδοοικογενειακή και Έμφυλη Βία | 25-28 Απριλίου 2024

Αναρτήθηκε: Mar 30, 2024 από serrestv2 στην κατηγορία: Ελλάδα Κοινωνικά προβολές: 113 Tags (Λέξεις κλειδιά): Καβάλα, Πανελλήνιο Συνέδριο, Ενδοοικογενειακή και Έμφυλη Βία
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Δ.Ν.Υ. – Γ.Ν. Καβάλας: 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: «Ενδοοικογενειακή και Έμφυλη  Βία» | Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος

Τέσσερις ημέρες αφιερωμένες σε ζητήματα Υγείας, Αστυνομίας, Δικαιοσύνης και Κοινωνικής Αρωγής

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Ενδοοικογενειακή και Έμφυλη Βία» θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Απριλίου 2024, στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Ν. Καρβάλη στην Καβάλα. Ο φορέας του ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση της Θέσης της Γυναίκας (UN Women), η Διεύθυνση και το Γραφείο Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στην Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων "ΒΙΑ-ΣΤΟΠ" ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια επιστημονική και ολιστική προσέγγιση του ζητήματος της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της  Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και θα μοριοδοτηθεί με 18 μονάδες Συνεχιζόμενης  Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης.

Ακολουθώντας την προσέγγιση της UN Women για την οριζόντια διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τις δεσμεύσεις με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών όπως περιγράφονται στο Generation Equality, την κορυφαία πρωτοβουλία στον κόσμο για την εφαρμογή της ισότητα των φύλων, το συνέδριο θα αναπτυχθεί σε τέσσερις βασικές ενότητες: Υγεία, Αστυνομία, Δικαιοσύνη και Κοινωνική Αρωγή. Παράλληλα, θα συζητηθούν και διατομεακά θέματα μεταξύ των οποίων η υποστήριξη της LGBTQ + κοινότητας στη συντροφική και ενδοοικογενειακή βία, η βία έναντι των ηλικιωμένων και η βία κατά του προσφυγικού πληθυσμού. Κάθε ενότητα θα εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή εθνικών φορέων , αλλά και με την παρουσία προσκεκλημένων από διεθνείς οργανισμούς όπως η UN Women, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Υπηρεσία Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Η ημέρα Υγείας θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως η μαιευτική βία, οι αμβλώσεις, ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, η βία και παρενόχληση εργαζόμενων στον χώρο της υγείας και η σεξουαλική παρενόχληση από επαγγελματίες υγείας, η λεκτική βία στο χειρουργείο αλλά και το πώς η ενδοοικογενειακή βία αρρωσταίνει τα μέλη της οικογένειας, βάσει δεδομένων για τη μακροπρόθεσμη επίδραση της ενδοοικογενειακής βίας στη σωματική υγεία των παιδιών.

Η ημέρα Αστυνομίας θα προσεγγίσει ζητήματα διαχείρισης θυμάτων / δραστών, εμπορίας ανθρώπων, εγκλημάτων μίσους, σεξουαλικής βίας και επίμονης καταδίωξης μέσω διαδικτύου. Ακόμη, θα τεθούν υπό συζήτηση η στάση και η κουλτούρα της αστυνομίας απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία, η χρήση δεδομένων και τεχνολογίας στην αστυνόμευση της ενδοοικογενειακής βίας και οι παγκόσμιες προοπτικές των αστυνομικών ερευνών.

Το πρόγραμμα της ημέρας Δικαιοσύνης θα περιλαμβάνει θεματικές σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, την ποινική προστασία αδυνάμων προσώπων, τις ενδοοικογενειακές ανθρωποκτονίες, τη συναίνεση στη σεξουαλική επαφή καθώς και Ιατροδικαστικά Πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας, Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σωματικών Κακώσεων.

Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα αφιερωθεί σε ζητήματα Κοινωνικής Αρωγής, μεταξύ των οποίων τα θύματα με εμφανείς και μη αναπηρίες, οι γυναικοκτονίες, το stalking αλλά και η βία σε διαφορετικά περιβάλλοντα όπως το σχολείο, οι κοινότητες Ρομά, ο χώρος εργασίας, αλλά και η βία ενάντια του προσφυγικού πληθυσμού. Ακόμη, θα συζητηθούν θέματα όπως το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο προστασίας του παιδιού που βιώνει ενδοοικογενειακή βία, η επίδραση της συντροφικής βίας στο μητρικό ρόλο της γυναίκας και το συναίσθημα της ντροπής σε οικογένειες που υπάρχει βία.


Η πολυφωνική προσέγγιση θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εκπαίδευσης των συμμετεχόντων μέσω workshops και εστιασμένων παρεμβάσεων, καθώς και δικτύωσης των φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Η ενεργή ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στοχεύει στη διασφάλιση της πρακτικής εφαρμογής των διεθνών πρωτοβουλιών για την προστασία των δικαιωμάτων και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ενδοοικογενειακή και Έμφυλη Βία θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία αλλά και με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση των Εργασιών αποκλειστικά της Κεντρικής Συνεδριακής αίθουσας.



Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.