Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Συνέδριο ΝΥ: Το σχήμα 3+1 στην Αν.Μεσόγειο και το γεωπολιτικό περιβάλλον

Αναρτήθηκε: Apr 30, 2024 από serrestv2 στην κατηγορία: Κόσμος προβολές: 75 Tags (Λέξεις κλειδιά): Συνέδριο ΝΥ: Το σχήμα 3+1 στην Αν.Μεσόγειο και το γεωπολιτικό περιβάλλον
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Συνέδριο ΝΥ: Το σχήμα 3+1 στην Αν.Μεσόγειο και το γεωπολιτικό περιβάλλον -  Atticanews.grMichael Lawler, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
Μέσα στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, το σχήμα 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι πιο ενδυναμωμένο από ποτέ, τόνισε από το βήμα του Economist στη Νέα Υόρκη, o
Michael Lawler, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις κοινές αξίες και στους κοινούς στόχους που μοιράζονται οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ανίερη συμμαχία» Κίνας, Ρωσίας και Ιράν, η οποία συνιστά απειλή για τον ελεύθερο κόσμο. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το 93% της χρηματοδότησης της Χαμάς έρχεται από το Ιράν και πως οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 88 δισ. δολάρια, τα οποία και χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούν οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. Σημείωσε δε ότι το 80% του ιρανικού πετρελαίου το αγοράζει η Κίνα.

«Ο Πούτιν είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν θα σταματήσει αν δεν οικοδομήσει ξανά τη Σοβιετική Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Lawler. Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι και παραδοθεί η Χαμάς.

Chris Pappas, συμπρόεδρος, congressional Hellenic Caucus, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
«Στο Κογκρέσο συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την ενίσχυση της συνεργασίας με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ. Και οι τρεις αυτές χώρες συνιστούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αποδειχθεί από τους πιο ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ», σημείωσε από την πλευρά του σε μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο
Chris Pappas, συμπρόεδρος, congressional Hellenic Caucus και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που διασφαλίζει δικομματική συναίνεση στην Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας αφενός στο ΝΑΤΟ –μεταξύ άλλων, μέσω της Αλεξανδρούπολης– αφετέρου στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης, «ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να εκβιάζει τη δυτική συμμαχία». Επεσήμανε επίσης τη συμβολή της Κύπρου στον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα. Παράλληλα, τόνισε ότι το Ισραήλ είναι η μοναδική δημοκρατία στη Μέση ανατολή και πως ένα ασφαλές Ισραήλ σημαίνει μια ασφαλής Ανατολική Μεσόγειος - «η στήριξη των ΗΠΑ οφείλει να είναι αταλάντευτη».


Ted Deutch
, διευθύνων σύμβουλος, American Jewish Committee
«Μετά τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, την πιο θανατηφόρα μέρα για τον εβραϊκό πληθυσμό μετά το Ολοκαύτωμα, δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να αμφέβαλε το Ισραήλ για την ανταπόκριση των φίλων μας στην ελληνική κοινότητα. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις μας», τόνισε ο Ted Deutch, διευθύνων σύμβουλος του American Jewish Committee, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ οφείλει να αποτελεί «μοντέλο για το πώς θα πρέπει να δουλεύουν οι δημοκρατίες σε μια συγκυρία που διάφορες δυνάμεις προσπαθούν να τις αποσταθεροποιήσουν, από το Ιράν μέχρι και την τουρκική επιθετικότητα».  

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στα αμερικανικά πανεπιστήμια, αναφέρθηκε στα social media, τα οποία «δεν ενδιαφέρονται για facts, όσο πιο αισχρή είναι μια άποψη, τόσο μεγαλύτερη απήχηση έχει». Πρόσθεσε δε ότι οι διαδηλώσεις αυτές «στην πραγματικότητα υπονομεύουν τις ίδιες τις ΗΠΑ και τη δημοκρατία της». Όπως είπε, «κάθε Αμερικανός θα πρέπει να εξοργίζεται για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα κρατούνται άνθρωποι, ακόμη και Αμερικανοί πολίτες, ως όμηροι από τη Χαμάς».

Μάικλ Ρούμπιν, senior fellow, American Enterprise Institute
«Ο Χένρι Κίσινγκερ πέθανε. Μαζί του και κάποιοι από τους ηθικούς συμβιβασμούς που έκανε για την Κύπρο και θα πρέπει επίσης να αναπαυθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη για την Ανατολική Μεσόγειο ο
Μάικλ Ρούμπιν, senior fellow του American Enterprise Institute, ο οποίος τόνισε ότι «η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς μια διπλωματική δυσκολία, αλλά μια θλιβερή αυξανόμενη απειλή που δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή στο όνομα κάποιας σοφιστικέ διπλωματίας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε εμφατικά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, σε μια συγκυρία κατά την οποία είναι ανοιχτή μια συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Λευκός Οίκος –είτε διοικείται από τους Δημοκρατικούς είτε από τους Ρεπουμπλικάνους– δεν μπορούν να προσφέρουν τριαντάφυλλα σε κάποιον που τόσο ανοιχτά υποστηρίζει τη Χαμάς και αντιτάσσεται στη φιλελεύθερη τάξη». Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε: «Έχουμε απίστευτα ισχυρές συνεργασίες πλέον. Με τον πρόεδρο της Κύπρου, με την ηγεσία της Ελλάδας. Αυτοί είναι που θα πρέπει να έχουν αυτήν την στήριξη. Θα πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν το σωστό αντί για εκείνους που κάνουν το λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε έναν αγώνα για τη διαφύλαξη της φιλελεύθερης τάξης δεν μπορούμε να δίνουμε πλατφόρμα σε εκείνους που την αντιμάχονται».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να κάνουμε μόνο το σωστό. Πρέπει και να σταματήσουμε να κάνουμε το λάθος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, σχεδόν 50 χρόνια μετά, ότι η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς ένας διπλωματικός μπελάς. Είναι ένα κενό ασφαλείας, όπου βρίσκουν χώρο δραστηριότητες με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δυνητικοί τρομοκράτες και άλλες δυνάμεις που αντιτίθενται τη φιλελεύθερη τάξη», πρόσθεσε ο Μάικλ Ρούμπιν, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» -εννοώντας την ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου υπό τη στήριξη των ΗΠΑ.

«Ένας Τούρκος καθηγητής έκανε ένα tweet και καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση. Έχει πολύ χρόνο διαθέσιμο, επομένως επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη της φυλακής. Δίνει μια λίστα με βιβλία και ο βιβλιοθηκάριος κοιτάζει τη λίστα και λέει "λυπάμαι, δεν έχουμε αυτά τα βιβλία, έχουμε μόνο τους συγγραφείς τους"», ανέφερε με γλαφυρό τρόπο.

 

Τζον Κατσιματίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Red Apple Group
«Το Αμερικανικό Όνειρο είναι ακόμη ζωντανό, αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά. Όποιος πιστεύει το αντίθετο, θα αποτύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Red Apple Group Τζον Κατσιματίδης. «Επίσης, η Αμερική δέχεται επίθεση, στα σύνορά της. Τα ναρκωτικά που περνούν από τα σύνορα τους τελευταίους 12 μήνες –η φαιντανίλη– έχουν σκοτώσει 100.000 Αμερικανούς. Στην Κορέα, στο Βιετνάμ και στο Αφγανιστάν μαζί δεν είχαμε χάσει τόσους. Αρκεί να πατήσει η Κίνα το κουμπί για να σταματήσει το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Κατσιματίδης.

 

Ο ίδιος εξέφρασε ευρύτερα την ανησυχία του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις: «Αν δεν διορθώσουμε τα πράγματα, είμαστε κοντά σε έναν πιθανό Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολίασε, αποδίδοντας ευθύνες στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν – «επέτρεψαν στο Ιράν να βγάλει λεφτά από το πετρέλαιο με τα οποία χρηματοδοτεί τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι».

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.