Ήταν Φεβρουάριος, οι ευρωεκλογές απείχαν τέσσερις μήνες και αμφότερες οι ηγεσίες των ανταγωνιστών για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά διάβασαν την εκδήλωση σαν υπονόμευση των ηγεσιών.
Και αν λίγους μήνες πριν η συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς γινόταν με ψιθύρους, στο παρασκήνιο και υπό την παραδοχή στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ πως οι αρχηγοί τους δεν είναι πρωθυπουργίσιμοι και δεν μπορούν να κοιτάξουν στα ίσια τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, σήμερα, μόλις 40 ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες, οι ψίθυροι γίνονται φωνές και δη, δημόσια.
Παρασκήνιο
Το ΠΑΣΟΚ έχοντας φάει γερή δημοσκοπική κατραπακιά, τερματίζοντας τρίτο και χωρίς να δίνουν οι δημοσκόποι εικόνα –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– εικόνα δυναμικής του, παλεύει να αναζωπυρώσει την ελπίδα πως η κάλπη των ευρωεκλογών θα το αναδείξει δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει πως "θα δώσουμε αγώνα να είμαστε δεύτερο κόμμα και να αυξήσουμε τα ποσοστά μας" καθώς και ότι "ήττα της πολιτικής θα είναι η ήττα του ΠΑΣΟΚ και η νίκη του life style". Προ ημερών, είχε ομολογήσει πως αν είναι και πάλι τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, θα είναι "βαριά πολιτική ήττα".
Δεδομένου ότι αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζεται πια ως το επικρατέστερο σενάριο, η Χαριλάου Τρικούπη έβγαλε από το συρτάρι γραμμή άμυνας: Σημασία έχει ότι θα καταγράψουμε αύξηση στα ποσοστά μας, η τελική μάχη θα είναι οι εθνικές κάλπες.
Αναγκαία λογική εν όψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, αλλά οπωσδήποτε όχι ικανή για να φρενάρει τις συζητήσεις στο παρασκήνιο.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, το τοπίο είναι πιο σύνθετο.
Ο ίδιος ο πρόεδρός του έχει μια παράξενη αντίληψη περί διακυβεύματος (στο 17% ο πήχης, αλλά μπορεί και παραπάνω, είναι εφικτό να πάρουμε την πρωτιά, αλλά δεν είναι και πρόβλημα αν έχουμε πολλές μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ. και λοιπά sui generis), με την οποία τα κραταιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανώς διαφωνούν, αλλά το κόμμα πλέον έχει γίνει απολύτως "κασσελακικό" (ομοίως και η βάση του), συνεπώς πώς, με ποια διαδικασία και με ποιους όρους θα αμφισβητηθεί την επόμενη μέρα; Πολύ αμφίβολο εγχείρημα.
Όλα τούτα γίνονται και στη σκιά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις σε εγχώρια αλλά και διεθνή... Κεντροαριστερά.
Συνομιλητές του αποφεύγουν να δώσουν στίγμα των προθέσεών του, αλλά σιβυλλικά διαμηνύουν πως "η επομένη των ευρωεκλογών είναι μια άλλη μέρα".
Καμπανάκια" για προοδευτικές δυνάμεις
Με δημόσιες παρεμβάσεις τους σειρά στελεχών τόσο από ΣΥΡΙΖΑ όσο και από ΠΑΣΟΚ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της "προοδευτικής παράταξης".
Η Όλγα Γεροβασίλη ανέβασε τον πήχη στον Στέφανο Κασσελάκη: Δεν αρκεί να είμαστε δεύτεροι, πρέπει να έχουμε κυβερνητική προοπτική, μιλώντας για τον κίνδυνο του "1,5 κόμματος".
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, αξιοποιώντας την εκκρεμούσα απόφαση του εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες, μίλησε για κοινό ψηφοδέλτιο των προοδευτικών δυνάμεων, αν προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 12 Περιφέρειες.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της πρότασης Ζαχαριάδη, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να την εξετάσει, αφού είναι λογικό να συνεργαστούν τα κόμματα του χώρου προκειμένου να μην πάρει όλες τις έδρες η Ν.Δ.
Ακόμη πιο προωθημένη είναι η δήλωση για λογαριασμό ΚΙΝΑΛ του Θόδωρου Μαργαρίτη: Θόδωρος Μαργαρίτης: Να τα πούμε τα πράγματα καθαρά. Ο ανταγωνισμός των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης προς τις εκλογές είναι θεμιτός και λογικός. Όμως δεν μπορεί να οδηγεί σε πολεμική σύρραξη που ευνοεί την Ν.Δ. Η ανάγκη για συνεννόηση ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και άλλων μικρότερων δυνάμεων (π.χ. ΚΟΣΜΟΣ) έχει μεγάλη αξία. Η ανασύνθεση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς έρχεται από τα κάτω ως βοή, ως δυνατός ήχος. Ας τον ακούσουμε, αντί να κλείνουμε τα αυτιά.
Υπέρ της συνεργασίας έχει ταχθεί και ο πρώην αν. γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης (παραιτήθηκε μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε ότι η συζήτηση για ευρύτερες συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο θα πρέπει να ανοίξει οπωσδήποτε μετά τις ευρωεκλογές και "ίσως πρέπει να ανοίξει και νωρίτερα, αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή ρωγμή στη Νέα Δημοκρατία".
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης πρόσφατα είπε ότι δεν βλέπει να γίνεται πρωθυπουργός ο Στέφανος Κασσελάκης. Η δε Νέα Αριστερά δηλώνει παρούσα για την αναδόμηση της Κεντροαριστεράς. Είναι εξάλλου στη φύση του κόμματος οι συνεργασίες για τη συγκρότηση αξιόμαχου μετώπου απέναντι στη Ν.Δ.
Εξαιρείται ο Στέφανος Κασσελάκης, ως αναμενόμενο, από το προσκλητήριο.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"