Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεπιστημονικής Ημερίδας, με θέμα: Αντίποινα: Πρακτικές Βίας, Επιβολής και Νομιμοποίησης των Εγκλημάτων Πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία διεξήχθη από τις 31/5–02/06 στο Πνευματικό Κέντρο Διστόμου.
Κατά την έναρξη της παρουσίασης, ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Σταθάς, πραγματοποίησε σύντομο χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες, επισημαίνοντας παράλληλα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος αλλά και την σημασία της ανάπτυξης δράσεων για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την διεκδίκηση των συμβολισμών και του αντικτύπου στον ιστορικό και κοινωνικό χώρο μέσα από νέα ψηφιακά εργαλεία.
H Ψηφιακή πλατφόρμα “Δίστομο, 80 χρόνια από τη Σφαγή: Διαδρομή Μνήμης. Ίχνη και μαρτυρίες στον χώρο». “ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνάντησης της ιστορίας με την τεχνολογική καινοτομία Η ψηφιακή πλατφόρμα υλοποιήθηκε με τεχνολογίες αιχμής για την ανάδειξη ιστορικών διαδρομών με τεχνολογίες AI και VR, ενώ σχεδιάζονται επόμενα βήματα για την τεκμηρίωση της καλής πρακτικής σε διεθνές επίπεδο.
Έπειτα, τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Crowdpolicy, μίλησε με σύντομη αναφορά για την εταιρεία και επισήμανε την σημασία ανάπτυξης καινοτόμων και σύγχρονων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας με στόχο την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε τομείς όπως ο πολιτισμός, οι έξυπνες πόλεις και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι κκ. Μελίνα Πελεκάνου και Παναγιώτα Κορλέτη, μέλη της ομάδας σχεδίασης και υλοποίησης λογισμικού της Crowdpolicy και υπεύθυνες σχεδίασης της πλατφόρμας “Διαδρομή Μνήμης: Ίχνη Σφαγής του Διστόμου”, οι οποίες παρουσίασαν αναλυτικά την ψηφιακή πλατφόρμα αλλά και την εμπειρία που θα παρέχει στον χρήστη.