Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Χάρης Δούκας: Διασφαλίζουμε ότι οι πόλεις μας συνεργάζονται για την αποτελεσματική ένταξη πολιτών τρίτων χωρών στην κοινωνία μας

Αναρτήθηκε: Jul 1, 2024 από serrestv2 στην κατηγορία: Ελλάδα Πολιτικά προβολές: 165 Tags (Λέξεις κλειδιά): Χάρης Δούκας, Αθήνα
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Χάρης Δούκας: Διασφαλίζουμε ότι οι πόλεις μας συνεργάζονται για την αποτελεσματική  ένταξη πολιτών τρίτων χωρών στην κοινωνία μας - Δήμοι - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Αθηναίων: Iσχυροποιείται το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων

 

Νέα σελίδα ανοίγει για το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων με την είσοδο επτά νέων μελών και ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας, σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Η ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας και η διασύνδεση κέντρου – περιφέρειας για τον σκοπό αυτό, η ενδυνάμωση δημοτικών δομών και θεσμών, όπως των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών και των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, και η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και επικοινωνίας, είναι βασικά ζητούμενα τα οποία αποτελούν άλλωστε και τους κύριους άξονες δράσης του Δικτύου Πόλεων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε: «Ο τρόπος διασφάλισης της συνοχής σε κοινωνίες πολιτισμικής διαφορετικότητας αποτελεί θέμα προτεραιότητας και οι πόλεις διαδραματίζουν αποκλειστικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης και εφαρμογής λύσεων. Με την υπογραφή του μνημονίου σήμερα, οι παρόντες Δήμοι δηλώνουμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία όχι μόνο να υλοποιήσουμε ενταξιακές πολιτικές, αλλά και να συνεργαστούμε με την κεντρική κυβέρνηση στον σχεδιασμό πολιτικών, με στόχο την αποτελεσματική ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Αυτή η διαδικασία θα έχει οφέλη όχι μόνο για τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στους Δήμους μας, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, δήλωσε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως συνιδρυτικό μέλος θα συμβάλλει με την εμπειρία και τις δομές που διαθέτει στην επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας. Ήδη πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται νέες, διαπολιτισμικές δράσεις με στόχο την ένταξη και την αρμονική συνύπαρξη πολιτών τρίτων χωρών».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν στη χώρα μας είναι πλέον κεντρικός στόχος τόσο σε εθνικό και όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι Δήμοι, ως ο κοντινότερος στον πολίτη θεσμός, μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό πολιτικών ένταξης και στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 21 Δήμους της χώρας, ο Νάσος Βιτσεντζάτος, Αν. Γενικός Διευθυντής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Milan Colic, Senior Project Coordinator, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο Πέτρος Μάστακας, Durable Solutions Officer της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Θανάσης Χειμωνάς, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για την προώθηση της συμπερίληψης.

Το «παρών» έδωσαν οι: Δήμαρχος Δέλτα, Μπισμπινά Γερακίνα, Δήμαρχος Καρδίτσας, Τσιάκος Βασίλειος, Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Δανιηλίδης Σίμος, Δήμαρχος Τήλου, Καμμά Μαρία, Δήμαρχος Αγιάς, Γκουντάρας Αντώνης, Δήμαρχος Καβάλας, Μουριάδης Θεόδωρος, Δήμαρχος Καλλιθέας, Ασκούνης Κώστας και Δήμαρχος Σερρών, Μητλιάγκα Βαρβάρα. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Βέροιας, Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Λαμιέων, Λάρισας, Πειραιά και Χανίων, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

Οι νέοι Δήμοι που υπέγραψαν το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας είναι οι: Αγιάς, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καβάλας, Καλλιθέας, Μυτιλήνης και Σερρών. Σύντομα, αναμένεται να προσχωρήσουν και άλλοι Δήμοι στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη.


Άξονες συνεργασίας με βάση το Μνημόνιο


Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιέχει τους ακόλουθους άξονες συνεργασίας μεταξύ των Δήμων:

1. Ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας που σχετίζονται με την ένταξη Πολιτών Τρίτων Χωρών, την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης και τη διαμόρφωση τοπικών σχεδίων ένταξης.

2. Υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας τοπικών υπηρεσιών, μέσω της ανταλλαγής πληροφορίας και της διασύνδεσης δημοτικών δομών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εξυπηρέτησης Πολιτών Τρίτων Χωρών.

3. Πραγματοποίηση επισκέψεων μελέτης στους δήμους - μέλη για την χαρτογράφηση και αξιολόγηση ενταξιακών αναγκών και αναπτυξιακών προκλήσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

4. Εντοπισμός χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων για την υλοποίηση των σκοπών του παρόντος μνημονίου συνεργασίας και τη συμμετοχή σε προτάσεις χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων.

5. Διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την προώθηση βασικών ενταξιακών αρχών και προτεραιοτήτων.

6. Συντονισμός και υλοποίηση δράσεων, όπως έρευνες πεδίου και πιλοτικά προγράμματα.

7. Διοργάνωση εκδηλώσεων (σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια κ.λπ.) για τα μέλη του Δικτύου Πόλεων, σε θεματικές που άπτονται του περιεχομένου του Δικτύου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς.

8. Προώθηση και ενημέρωση κοινών ειδικού ενδιαφέροντος καθώς και του γενικού κοινού, όποτε κρίνεται απαραίτητο, αναφορικά με τοπικές δράσεις και ενταξιακές πρωτοβουλίες.


Λίγα λόγια για το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη


Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη είναι ένα δίκτυο ελληνικών Δήμων που ανταλλάσσουν και σχεδιάζουν μαζί καλές πρακτικές εφαρμογές στον τομέα της ένταξης προσφύγων και μεταναστών. Δημιουργήθηκε το 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.

Περισσότερα: www.cnigreece.gr


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.