Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Κακά μαντάτα από Γραφάκο για τα σκουπίδια των δήμων

Αναρτήθηκε: Jul 10, 2024 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά Κοινωνικά προβολές: 153 Tags (Λέξεις κλειδιά): Κακά μαντάτα από Γραφάκο για τα σκουπίδια των δήμων
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Ανακοίνωση ΚΕΔΕ μετά το ΔΣ με Λιβάνιο και Γραφάκο | My-OTA.gr

“Η ανακύκλωση είναι στάσιμη τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια που η παρούσα κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Και έχουμε όλοι μας τις ευθύνες μας και γνωρίζουμε όλοι τι έχει συμβεί, πάντες, ασχέτως αν δεν το λέμε δημόσια, και γνωρίζουμε όλοι ο καθένας από τα δημόσια πρόσωπα τί θέση είχε λάβει πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Εχει έρθει λοιπόν η ώρα που δεν πάει άλλο».
Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος όμως και η συνέχεια δεν ήταν περισσότερο ενθαρρυντική για τους Δήμους. Ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα παραδοθεί στην ΚΕΔΕ το νέο νομοσχέδιο που αναθεωρεί με μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές όπως είπε το ισχύον ΕΣΔΑ, με στόχο να έχει ψηφιστεί το αργότερο το Σεπτέμβριο.

Το πρώτο βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η σύγκλιση των δύο σημερινών συστημάτων ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο στον ΕΟΑΝ, με τριπλάσιο προϋπολογισμό από το σημερινό που έχει η ΕΕΑΑ. Μικρό τμήμα του προϋπολογισμού θα προέλθει από την μείωση της εισφοροδιαφυγής, Μέσα στον Ιούλιο θα ενοποιηθούν το ΕΜΠΑ και το ΓΕΜΗ. Η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕΑΑ είναι κοινός τόπος των δύο συστημάτων για να καλύψει ζητήματα εξοπλισμού αλλά κυρίως να αναλάβει μέσα από το επιχειρησιακό, το μεγαλύτερο κομμάτι και της συλλογής.

Δεύτερο σημείο του νομοσχεδίου είναι η ρεαλιστική εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας. Υπάρχουν όπως σημείωσε διατάξεις που δεν υλοποιήσιμες σήμερα και θα πάμε σε ένα ενιαίο πανελλαδικό σύστημα στην χώρα στο αλουμίνιο και στο πλαστικό. Το DRS θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2025.

3ο σημείο αφορά στην ειδική μέριμνα για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων για την διαλογή στην πηγή.

4ο σημείο αφορά στην δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων όπου υπάρχει κίνδυνος προστασίας του περιβάλλοντος και Δημόσιας υγείας, ή προστίμου από την ΕΕ.

Θα υπάρξει και συνένωση των τριών ΦΟΔΣΑ της χώρας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Βόρειου Αιγαίο σε έναν

Για το τέλος ταφής ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με την επιστροφή του στους Δήμους. Μίλησε όμως για «μόχλευση αν παραστεί ανάγκη» που σημαίνει επενδυτική δραστηριότητα που θα γεννήσει κόστος λειτουργίας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος θα το πληρώσει.
Ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί στην ΚΕΔΕ με ένα πρωτόλειο σχέδιο για διάλογο για να ξεκινήσει η διαδικασία την οποία την προσδιόρισε το Φθινόπωρο.
Με την έναρξη της διαδικασίας είπε θα συγκληθεί η θεσμοθετημένη επιτροπή καθοδήγησης που υπάρχει για την διαχείριση των αποβλήτων όπου συμμετέχει και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο οικονομίας και η ΚΕΔΕ, ούτως ώστε να γίνει ενδελεχής συζήτηση και να εντοπιστούν οι ανάγκες. Το συμπέρασμα είναι ότι στο τέλος ταφής δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση λύση ενώ ο κ. Γραφάκος άφησε να εννοηθεί ότι μιλάει για δράσεις ανακύκλωσης.

Για τα βιοαπόβλητα ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναθέτει τις επόμενες μέρες μία μελέτη με σκοπό να αξιολογηθεί ένα Σχέδιο Διευρυμένης Ευθύνης του παραγωγού για όσους ανήκουν στην αλυσίδα των τροφίμων και οφείλουν να κάνουν ένα αντίστοιχο σύστημα συλλογής με αυτό των μπλε κάδων. Τόνισε ότι αυτό θα ανακουφίσει τους δήμους που έχουν μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων τροφίμων στην περιφέρεια τους. Διευκρίνησε όμως ότι αυτό δεν θα δουλέψει αύριο το πρωί, αλλά εντός της τρέχουσας δημαρχιακής θητείας.

Ο κ. Γραφάκος θύμισε και την ιεραρχία στην διαχείριση των απορριμμάτων όπου όπως είπε πρέπει να δοθεί προτεραιότητας στην πρόληψη και παρακίνησε τους δημάρχους να εφαρμόσουν το πληρώνω όσο πετάω ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων. Εκτίμησε δε ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τις κρατικές ενισχύσεις θα λυθεί και η πρόσκληση για τους δήμους θα επαναδημοσιευθεί.
Όπως εκτίμησε ότι λύνεται και το πρόβλημα των κρατικών ενισχύσεων σε ό,τι αφορά τα κέντρα επαναχρησιμοποίησης.

Για τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων ανέφερε ότι βρίσκονται σε λειτουργία οι 12 αναμένονται ακόμη έξι υπογραφές εντός του 2024 άρα από 19 μονάδες να κατασκευάζονται 25 και απομένουν Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και Κως Κάλυμνος.

Τέλος ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της Ενεργειακής Αξιοποίησης θα που παρουσιαστεί εντός του Ιουλίου και μετά την μελέτη είναι θετική η εξίσωση και θα δημιουργηθούν 6 μονάδες που θα οδηγήσουν σε ταφή κάτω από το 10% με ορίζοντα το 2030. Μια λύση που δημιουργήσει βέβαια απροσδιόριστο κόστος για τους δήμους.

Πηγή : myota.gr


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.