Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Αναρτήθηκε: Feb 7, 2012 από serrestv1 στην κατηγορία: Τα δικά σου Άρθρα προβολές: 587 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Γράφει ο Μιχάλης Σωτηρίου

Με το πέρασμα από αυτές μοιάζει η πολιτικοικονομική πορεία των τελευταίων χρόνων της χώρας μας με το δράμα να κορυφώνεται αυτές τις μέρες και ώρες.

Μόνο που στο καράβι δεν βρίσκεται σύγχρονος Οδυσσέας, ούτε η Κίρκη να τον αποχαιρετά δίνοντάς του σημαντικές πληροφορίες-εφόδια να περάσει ανάμεσά τους   χωρίς να καταστραφεί αυτός και οι σύντροφοί του. Ούτε οι θεοί είναι με το μέρος τους, όπως η Ήρα βοήθησε τον Ιάσονα και την Αργώ να περάσουν χωρίς να καταστραφούν. Μόνο να φωνάξει το όνομα «Κράταιη»(μητέρα της Σκύλλας) μήπως και την εξευμενίσει.

Ο Οδυσσέας ενημερώνει τους συντρόφους  μόνο για τις Σειρήνες που θα συναντήσουν πριν τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη για να μη πανικοβληθούν, όπως λέει, και πετάξουν τα κουπιά τρέχοντας στο αμπάρι. Τελικά το πέρασμα από αυτές  κόστισε έξι σημαντικούς συντρόφους τους(οι χερσίν τε βίηφί τε φέρτατοι ήσαν*).

Οι περιπέτειες της χώρας και του λαού μας, όπως και πολλοί άλλοι λαοί, επαναλαμβάνονται πολλές φορές στην πορεία των χρόνων. Ο Ξενοφών έγραψε για το κράτος των Αθηνών(Πόροι ή περί Προσόδων)**: «…Εγώ πάντοτε πιστεύω αυτό, ότι δηλαδή όποια είναι η ποιότητα των πολιτικών αρχηγών τέτοια γίνονται και τα πολιτεύματα. Επειδή, όμως, μερικοί από όσους υπήρξαν πολιτικοί αρχηγοί έλεγαν ότι ξέρουν το σωστό όχι λιγότερο από τους άλλους ανθρώπους ισχυριζόμενοι ότι εξαιτίας της φτώχειας του λαού αναγκάζονται να μην είναι κάπως σωστοί στην πολιτική δραστηριότητά τους, καταπιάστηκα να ερευνήσω αν θα ήταν δυνατό να συντηρούνται οι πολίτες από τη δική τους χώρα. Διότι, αν γίνει αυτό, θα ανακουφίσουν τη φτώχεια τους και θα αποφύγουν τις υποψίες των Ελλήνων». Να μερικές διαπιστώσεις και προτάσεις του:

-Η γη και η θάλασσα γύρω από τη χώρα δίνει πάρα πολλά σε διάφορες εποχές του χρόνου, άρα μπορούμε να βρούμε τρόπου ανάπτυξης ανάλογα με τις εποχές

-Το σιτάρι καλλιεργείται και σε εκτάσεις που δεν δίνουν καρπό που όταν το σκάψεις συντηρεί πολύ περισσότερο κόσμο(εκσυγχρονισμός της γεωργίας)

-Στο υπέδαφος υπάρχουν μάρμαρα που εξάγονται

-Τα ορυχεία αργύρου αν εκσυγχρονίζονταν θα ήταν μια μεγάλη πηγή πλούτου

-Οι μέτοικοι αν φροντίζονταν περισσότερο από το κράτος(απαλλαγή από στράτευση, να μπορούν να χτίζουν δικά τους σπίτια σε κενά οικόπεδα) θα προσέφεραν στην ανάπτυξη πολλαπλάσια

-Βραβεία για τους εμπόρους που εξάγουν περισσότερα από ότι εισάγουν και η πληρωμή εισαγωγών και εξαγωγών γίνεται σε αττικό νόμισμα

-Αξιοποίηση των λιμανιών με εμπορικές και οικιστικές υποδομές για διευκόλυνση του εμπορίου

-Έμποροι και καραβοκύρηδες να τιμώνται με τοποθέτηση σε τιμητικές θέσεις κινητοποιώντας τους όχι μόνο με χρήματα αλλά και τιμές

-Ευεργέτες Αθηναίοι και ξένοι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Το πολιτικό σύστημα στην εποχή μας(συνολικά αλλά και σε ατομικό επίπεδο)δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των μέχρι τώρα αστοχιών-αποτυχιών, των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις του κράτους και της κοινωνίας πολιτών, όπως η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, η έλλειψη δυναμικού προγράμματος νέας οικονομικής ανάπτυξης αλλά και  κοινωνικής προστασίας. Πρωθυπουργοί πρώην, νυν και μέλλοντες καθώς και βουλευτές δηλώνουν άγνοια ή μεταθέτουν τις αστοχίες και τις ευθύνες στους απέναντί τους χωρίς να ζητούν συγγνώμη από τους πολίτες παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα συγκεκριμένο οδικού χάρτη διεξόδου από την κρίση αφήνοντας, έτσι, στους ξένους τη διαμόρφωση και πρόταση της ατζέντας των απαραίτητων μέτρων.

Αφού ,όμως, οι παρακαταθήκες και οι ιστορικές εμπειρίες του ελληνισμού έχουν τόσα πολλά να μας υποδείξουν-διδάξουν ώστε να αποφεύγουμε ομαδικά ή ατομικά πολιτικά λάθη με επιπτώσεις, φαίνεται να υπάρχει ελπίδα πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ως κράτος και πολίτες λύσεις υπέρβασης της κρίσης. Και να μην «…είν’η προσπάθειές μας σαν των Τρώων***». Άλλωστε, «…οι θεοί γνωρίζουν τα μελλούμενα, οι άνθρωποι  αυτά που έχουν γίνει και οι σοφοί διαισθάνονται αυτά που πλησιάζουν****».

Το θέμα είναι ότι αναζητούνται ακόμα  «σοφοί» πολιτικοί τόσο στην πατρίδα μας όσο και στην Ενωμένη Ευρώπη. Γιατί, «..η ακοή» αυτών που υπάρχουν «κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράττεται…ενώ είς την οδόν έξω ουδέν ακούουν οι λαοί***».

*Όμηρος, Οδύσσεια ,ραψωδία μ

**Ξενοφών, Πόροι ή περί Προσόδων

***Κ.Καβάφης, Σοφοί δε προσιόντων και  Τρώες(με την ορθογραφία του πρωτοτύπου)

****Φιλόστρατος, Τα ές τον Τυανέα Απολλώνιον


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.